7 °C Budapest
Excited older couple giving high five, mature family celebrating success, checking or paying domestic bills, planning budget, smiling mature man holding financial documents, reading good news

Végre jó hírek jöttek a magyar bankokból: tényleg csökkenésnek indultak a kamatok?

2023. május 8. 13:03

Ismét 40 milliárd fölé került az új lakáshitel-szerződések összege, de az egy évvel korábbi adatokat alapul véve még nagyon messze van az a helyzet, amire azt mondhatjuk, hogy a hitelezés kikerült atbból a válságból, melybe a tavalyi esztendő kamatemelései miatt került. A kamatok viszont végre egyként kezdtek el csökkenni, ami akár lassan azt eredményezheti, hogy a magyarok visszatérnek a bankokba.

Habár az előző havihoz képest némileg javult, az egy évvel korábbi adatokhoz mérten továbbra is súlyos válság mutatkozik a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összegében - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett friss adatsorából. A márciusi adatokat nézve azonban több örömteli esemény is történt. Nem csak a lakáshitelek, de a személyi kölcsönök és a babaváró is kezd végre kilábalni a súlyos pofonokból, amit egy év alatt kapott folyamatosan, illetve több, mint egy év után először végre egyöntetű átlagkamat-csökkenést is feljegyezhetünk. A kérdés azonban megmaradt: vajon kitart-e a lendület a következő hónapokban is, vagyis magára talál-e végre a hitelezés Magyarországon?

Óvatos visszarendeződés

41,59 milliárd forintért kötöttek a magyarok lakáscélú hitelt 2023 harmadik hónapjában, amely 8 milliárddal több a februári adatnál, viszont kevesebb, mint a harmada a 2022 márciusinak. Az alábbi grafikonon jól látszik az a zuhanórepülés, amit a lakáshiteleknek el kellett szenvedniük a háború okozta inflációban és gazdasági mikroválságban.

A lakáshitelek válságáról már több elemző is megszólalt az elmúlt hónapokban, és egyelőre még mindig tartja magát az a vélemény, hogy időbe telhet, amíg a hitelezés magára talál. Amint azonban hamarosan látni is fogjuk, a reménysugár már felcsillant, és ha valóban az következik a monetáris politika döntéshozói részéről, aminek legelső, óvatos lépéseit már láthattuk, akkor a kilábalás még sokkal hamarabb megindulhat, mint előzetesen sokan gondolták.

Messze még az üdvös mennyiség

Ha mindhárom, általunk rendszeresen vizsgált nagy hiteltípust nézzük meg, akkor jól látszik, hogy a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök, valamint a babaváró is javítani tudott. Persze azt nagyon fontos megjegyezni, hogy ez a pici javulás csak az előző hónaphoz képest van így, egyéves összehasonlításban még mindig elég rossz a helyzet: a személyi kölcsönök tavaly márciusban ötödével jobban álltak, mint most, a babaváró esetében pedig egy év alatt több, mint a felére zuhant vissza az új szerződések összege.

Végre jön a csökkenés?

A hitelek viszont egyértelműen kimozdulni látszanak végre a súlyos zuhanórepülésből, ahová az elmúlt évben kerültek, ennek pedig az az oka, hogy az MNB két hete már egy apró, de óvatos lépést tett végre az alapkamat csökkentése felé. A jegybanki alapkamatot az elmúlt évben azért kellett folyamatosan emelni, hogy legalább ezen a módon védekezzen a monetáris politika az infláció ellen, de nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan végre a gazdaság teljesítménye, és a világ pénzügyi piacain uralkodó jó hangulat az is megengedi, hogy a kamat is csökkenjen. A hírre pedig már ebben a márciusi hónapban is reagáltak a hiteltípusok kamatai: a vizsgált kamattípusoknál egyöntetű csökkenés következett be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze nagy kérdés, hogy ez a kamatcsökkenés pontosan mekkora ütemben folytatódhat, az azonban szinte biztos, hogy növekedéssel a következő hónapokban már nem kell majd számolni. Ez pedig azt jelentheti, hogy azok, akik eddig a durva kamatok miatt nem akartak belevágni a hitelfelvételbe, lassan visszatérnek majd a bankfiókokba, hogy az akár egy évvel elodázott lakásvásárlást vagy lakásfelújítást pénzügyi alapjait hitellel megteremtsék.

Minimum még egy "tízes"

Végezetül pedig nézzük meg ismét a bankok lakáshitel-ajánlatait, amelyeket ezúttal is a Pénzcentrum kalkulátorának segítségével gyűjtöttünk egybe. A szokásos módon 10 millió forintos kölcsönösszeggel számoltunk, 20 éves futamidőre, illetve feltéve, hogy a családban van legalább 40 ezer forint havi nettó jövedelem.

Az lassan senkinek sem meglepetés, hogy a legkedvezőbb ajánlatot az UniCreditnél találjuk, persze az sem, hogy a tízmilliós kölcsönösszeget már itt sem ússzuk meg anélkül, hogy a húsz esztendős futamidő végére ne minimum a felvett összeg dupláját kelljen visszafizetnünk. De az is feltűnő lehet, mekkora különbség van a havi törlesztők között is: míg a legjobb ajánlatnál havonta 86 ezres a törlesztő, az OTP-nél a türelmi idő lejártát követően 100 ezer forint fölötti törlesztőt kell fizetnünk, ami a feltételezett 400 ezres jövedelem negyedét is elviszi minden hónapban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem