32 °C Budapest
Hands of bank officer calculating loans

NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu segítségével: hogyan kell megigényelni?

2022. május 15. 15:32

Jövedelemigazolásra bármikor szükségünk lehet a banki ügyintézés során, kiváltképp akkor, ha valamilyen hitelt szeretnénk igényelni. Honnan kell lekérnünk a szükséges dokumentumokat, hogyan történik a NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu útján való beszerzése?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk a NAV jövedelemigazolás igénylés kapcsán: az elektronikus jövedelemigazolás mennyi idő alatt lesz kiállítva, a NAV jövedelemigazolás mennyi idő alatt készül el, hogy a banknak is bemutathassuk? Milyen adatok szerepelnek egy hivatalos jövedelemigazoláson? Mi szükséges ahhoz, hogy jövedelemigazolást kaphassunk? Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához hol lehet venni?

Mi az a jövedelemigazolás?

A jövedelemigazolás egy olyan dokumentum, amit hiteligényléskor a banknak fel kell mutatnunk, hogy igazoljuk vele, valóban annyi pénzt keresünk, ami feljogosít bizonyos hiteltípusok megigénylésére. A jövedelemigazolás gyakorlatilag biztosítékként funkcionál a bank számára, innen tudják, hogy képesek vagyunk a törlesztőrészletek rendszeres befizetésére.

Mindenképpen érdemes ismernünk a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) jelentését is: ez a mutató általánosságban szabályozza, hogy milyen jövedelmi státusszal meddig terhelhető a havi jövedelem, milyen távon. Általánosságban azt érdemes tudnunk, hogy 500.000 forint feletti jövedelem esetén a fizetésünk nagyobb mértékben terhelhető, illetve akkor is, ha minél nagyobb (pl. legalább 10 éves) kamatperiódusú hitelt választunk.

A jövedelemigazolás honnan szerezhető be?

Elsőre problémásnak tűnhet, főleg, ha többféle forrásból származik a jövedelmünk, ám a jövedelemigazolás beszerzése valójában gyerekjáték. A legegyszerűbb eset az, ha munkavállalóként (alkalmazott) működünk: így elegendő a hitelhez egy egyszerű munkáltatói jövedelemigazolás (kérjük a munkáltatótól), illetve a bankszámla kivonat, amit bármelyik bank kérhet tőlünk (például az elmúlt 3 hónapra visszamenőleg). A bankok többségénél, ha valaki túl van a próbaidőn (vagyis nem mondhat fel neki a munkáltató bármikor) és rendelkezik a mindenkori minimálbérrel, nincs akadálya a kölcsönnek – akár belföldi, akár külföldi jövedelemről legyen szó (magyar lakcím az utóbbinál is szükséges lehet).

KATA jövedelemigazolás

A bonyolultabbik eset a KATA jövedelemigazolás, ugyanis az egyéni vállalkozókra szigorúbb szabályok vonatkoznak a hitelfelvételnél - ekkor NAV jövedelemigazolás igénylése szükséges (NAV SZJA igazolás mellett). A bank a KATA-s vállalkozó jövedelmének csak a 60%-át fogadja el jövedelemként, illetve 3 hónapos munkaviszony helyett sokszor minimum 6-12 hónap szükséges.

Egyéb speciális esetek

A készpénzben kapott jövedelemre külön szabályok vonatkoznak, amelyeknek mindenképpen alaposan utána kell néznünk, ha az egyéni vállalkozói kategóriába tartozunk (célszerű egyenesen a NAV illetékes munkatársaihoz fordulnunk az instrukciókért)! Az öregségi nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj esetén a nyugdíjszelvény és a nyugdíjértesítő felmutatása is szükséges lehet (bővebb információkért forduljunk a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz). Bizonyos hiteleknél (pl. személyi kölcsön) nem veszik figyelembe önálló, elsődleges jövedelemként az olyan speciális jövedelemtípusokat, mint például az ápolási díj vagy a GYED.

Jövedelemigazolás formanyomtatvány: mi szerepel rajta?

Minden banknak más, saját jövedelemigazolás formanyomtatványa van, azonban általánosságban elmondhatjuk ezekről a dokumentumokról, hogy tartalmazniuk kell a munkavállaló és a munkáltató alapadatait (SZIG, lakcím, adószám, adóazonosító jel), a bruttó és a nettó fizetésünket, illetve az elmúlt három hónapban szerzett jövedelmünk összegét – gyakorlatilag ezzel igazoljuk, hogy mennyire terhelhető a bérünk, mekkora maximum törlesztőrészlet bevállalását teszi lehetővé a jövedelmünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szerepel még az iraton az is, hogy milyen célból kérjük az igazolást és hogy melyik banknak küldjük, illetve az átvétel módja és a jövedelemigazolás példányszáma is (továbbá minden más információ, amit az adott hitelintézet szükségesnek talál, például a telefonszám, a munkakör és a tevékenységi körök megnevezése).

Egészségbiztosítási ellátáshoz szükséges jövedelemigazolás

A jövedelemigazolás egy speciális esete a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” nevű formanyomtatvány, ami akkor volt szükséges, ha valakinek például megszűnt a munkaviszonya, azonban az egészségbiztosítási ellátás megállapítására szüksége volt. Lényegében ugyanaz a dokumentum tartalma, csak nem hiteligénylésre irányul, hanem az egészségbiztosítási ellátás megállapítása miatt szükséges. A jogszabályok változása miatt 2018 óta nincs rá szükség.

A NAV jövedelemigazolás igénylése

A NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu segítségével kerül megigénylésre (ha eddig nem regisztráltunk, célszerű ezt mihamarabb megtennünk), illetve telepítenünk kell a számítógépünkre az általános nyomtatványkitöltő keretprogramot (ÁNYK) is. Az „IGAZOL” nevű formanyomtatvány kitöltésével egyszerűen és gyorsan elvégezhetjük a feladatot; ezt ezután beküldjük a NAV-nak az Ügyfélkapun keresztül, majd 6 napos határidővel meg is érkezik az Értesítési Tárhelyre a hivatalos NAV jövedelemigazolás.

A NAV jövedelemigazolás mennyi idő?

Maximum 6 munkanap az „IGAZOL” formanyomtatvány leadásától kezdve.

NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu nélkül

Ha nincs Ügyfélkapunk és mindenképp ragaszkodunk a személyes ügyintézéshez, a NAV jövedelemigazolás igénylés személyesen is megtehető az ügyfélszolgálati irodákban (és telefonon keresztül is intézhető). Ha a papírt nem kapjuk azonnal kézhez, a jövedelemigazolás ügyéntézés ideje az elektromos jövedelemigazoláshoz hasonlóan 6 nap. Postán is intézhetjük a feladatot, ez esetben számoljunk a kézbesítési idővel!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?