0 °C Budapest
money

Itt a matek: ennyit takaríthat meg a havi törlesztőjén az, akinél élesedik a frissen bejelentett kamatstop

2021. december 22. 16:01

Az október végi szinten rögzítik a jelzálogalapú hitelek kamatait - jelentette be szerda délután Orbán Viktor. A lakosság kamatstop hírére a Pénzcentrum utánajárt, hány magyart érinthet az intézkedés, és nekik körülbelül mekkora megtakarításuk lehet a havi törlesztőjükön a kamatstop hatására.

Új védelmi vonalat nyit a kormány az infláció és az áremelkedés ellen – jelentette be a magyar miniszterelnök szerda délután. Az intézkedés nem más, mint egy lakossági kamatstop, aminek kertén belül 2022 január elejétől október végi szinten rögzítik majd a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Orbán Viktor azt is elmondta, az intézkedés január elején lép hatályba, és az első félévben lesz érvényes. Ez annyit jelent, hogy a februári törlesztőrészletek már alacsonyabbak lesznek, mint a korábbiak voltak. A bejelentés kapcsán a Pénzcentrum Sándorfi Balázst, a Bankmonitor ügyvezető, alapítóját kérdezte.

Ennyi pénz maradhat a tárcákban a kamatstoppal

A mostani bejelentést, ha alapvetően szó szerint értelmezzük, akkor ez a már kihelyezett jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstoppot jelent. Azt lehet tudni, hogy a kihelyezett lakáshitel-állomány körülbelül harminc 30 százaléka, azaz a hitelek csaknem egyharmada lehet változó kamatozású Magyarországon. A döntés tehát ezekre a hitelekre vonatkozik

- mondta el a Pénzcentrumnak Sándorfi Balázs. A szakember beszélt arról is, hogy az MNB statisztikákból ismert, hogy a változó kamatozású hitelekhez az aktuálisan kamatfordulóval rendelkező hiteket is hozzászámítva 2021 közepe és 2022 közepe között mintegy 460 ezer lakáshitel-szerződésnek változik a kamata. Azt viszont így rögtön nem lehet megmondani, hogy az említett időtávon (2022 első fele) pontosan mennyi hitelest fog érinteni a stop, de az egy harmad összes lakáshitelesnél egy kisebb szám lehet.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy egyelőre azt sem tudni, hogy banki oldalról érkezik-e bármilyen kamatkompenzáció az MNB-n keresztül, de például a benzinár-befagyasztásnál azt láttuk, hogy nincs állami kárpótlás. De persze a bankoknál nem zárható ki a kompenzáció.

Még mielőtt viszont számolgatni kezdenénk, érdemes leszögezni, hogy a kamatemelkedés mértéke függ a hátralevő futamidőtől. Az viszont biztos, hogy 1 százalékos kamatemelés történne, akkor 20 évnyi hátralevő futamidőnél körülbelül 9 százalékkal emelkedne meg a havi törlesztőrészlete a hitelnek. A szakember ellenben nem gondolja, hogy a változó kamatozású jelzáloghiteleseknek átlagosan hosszabb lenne a futamidejük 10 évnél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

1 százalékpontos kamatemelés pedig 10 éves futamidő esetében körülbelül 4-4,5 százalékos növekedést jelentene a havi törlesztőrészleten. A kamatstoppal tehát úgy vélem nagyjából 4-4,5 százalékos megtakarítást fognak elérni a havi törlesztőn az átlagos hitelkonstrukcióval rendelkező érintettek

- mondta el a Pénzcentrumnak készített elemzésében Sándorfi Balázs. A Portfolio a lehetséges megtakarításról azt írja, úgy tudják, a kormányzati számítások szerint a már megtörtént és a további kamatemelések elkerülése révén a jogszabály átlagosan egy háztartásnál havi 11 ezer forint törlesztőrészlet- megtakarítást jelenthet, Mintegy 470 ezer szerződést figyelembe véve fél év alatt 30 milliárd forintról szól a kormányzati becslés, ennyi maradhat a családok zsebében, és ekkora lehet a bankok vesztesége.

Mi lehetett a döntés oka?

Az elmúlt hónapokban folyamatos kamatemelésekkel igyekezett megzabolázni az elszálló inflációt az MNB. Ennek hatása pedig begyűrűzött a lakossági hitelpiacra is. Tehát a hazai hitelintézetek idővel elkezdték hozzáigazítani a hitelkonstrukciók árazását az új monetáris politikához, ami az összes hitelszegmensben, így a jelenleg legnépszerűbbnek számító lakáshitelek esetében is a kamatok növedekedését indította el. A kamatstoppal ezt a növekedést állították most meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18