Window on the brick wall with fall color leaves. Traditional English residential house with orange plants around. Toned Autumn seasonal background. Copy space cimlapi

Kapkodnak az új zöldhitel után az élelmes magyarok: még nem késő megpályázni

2021. november 8. 13:01

Óriási az érdeklődés a zöld hitel iránt, négy hazai banknál a hiteligénylések összege már megközelítette a 20 milliárd forintot. Ez a teljes rendelkezésre álló keret tizede. Mivel az érdeklődés a többi pénzintézetnél is jelentős, a Bankmonitor szakértői szerint jövő nyáron akár el is fogyhat a rendelkezésre álló 200 milliárd forintos összeg.

A várakozásoknak megfelelően jelentős érdeklődéssel indult a zöld hitel forgalmazása. Az energiatakarékos újépítésű lakás vásárlására, építkezésre fordítható kölcsönt nagyon sokan megigényelték már az indulást követő első hónapban.

A Bankmonitor megkeresésére adott válaszok alapján 4 banknál a befogadott igénylések összege megközelítette a 20 milliárd forintot:

  • Az OTP Banknál 15 milliárd forint összegben igényeltek zöld hitelt eddig.
  • Az Erste Bank ügyfelei összesen 3 milliárd forint kedvezményes kölcsönt kértek.
  • A Takarékban 1 milliárd forint összegű igénylést fogadott be.
  • Az UniCredit Banktól 250 millió forint összegű kölcsönt igényeltek. A pénzintézetnél a napokban folyósították az első zöld hitelt.

A többi pénzintézetnél is jelentős az érdeklődés. A Gránit Banknál eddig 40 milliárd forint összegben végeztek az érdeklődők előzetes hitelbírálatot, illetve regisztráltak az igénylők online ügyintézés céljából ügyfélfiókot. A K&H Banknál is elérte a 10 milliárd forintot az érdeklődők által felvenni tervezett kölcsön összege. A Budapest Bank, a CIB Bank, az MKB Bank és a Raiffeisen Bank válaszában nem említett összeget, de mindegyik pénzintézet kiemelte, hogy az új konstrukció iránt jelentős érdeklődés mutatkozik náluk is.

Miért ilyen népszerű a zöld hitel?

A zöld lakáshitel nem véletlenül ilyen népszerű. Hiszen az új lakást vásárlók, építkezést tervezők igen olcsón, futamidő végéig fix 2,5 százalék kamattal kaphatnak legfeljebb 70 millió forint lakáshitelt. Sőt, a 70 millió forint egy részét a legalább 2 gyerek után csok támogatást igénylők kamatmentesen megkaphatják. (A 2 gyermek után csok-ot igénylők legfeljebb 10 millió forint, míg a három gyermek után vissza nem terítendő támogatást kérők maximum 15 millió forint kamatmentes hitelt vehetnek fel.)

A zöld hitellel kapcsolatban a legfontosabb elvárás az ingatlan energiaigényére vonatkozik: kizárólag alacsony energiaigényű új lakás finanszírozható meg a kölcsönbők: a lakást energetikai besorolásának el kell érnie legalább a „BB” besorolást, illetve az ingatlan primer energiaigénye nem haladhatja meg a 90kWh/m2/év mértéket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi várható az elkövetkező időszakban?

A pénzintézetek továbbra is magas érdeklődésre számítanak. Ez érthető is, hiszen jelenleg ilyen kedvező feltételekkel nem lehet lakáshitelt igényelni. Ráadásul a piaci hitelek drágulásával - ez várható az alapkamat emelkedése és a pénzpiaci hozamok növekedése miatt – a zöld hitel előnye még tovább növekedhet.

A 12 bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt – 10 éves kamatperiódus választása esetén – 3,5 százalékos kamat mellett lehet felvenni. Ez a kamatszint a Bankmonitor szakértői szerint az elkövetkező időszakban elérheti akár az 5 százalékot is, ami a duplája a zöld hitelre fizetendő kamat mértékének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem