27 °C Budapest
Business woman signing the contract to conclude a deal in modern office.

Fontos változás a hiteleknél: mindenkit érinthet, aki kölcsönt vesz fel ezeknél a bankoknál

2021. április 12. 14:09

Az azonnali fizetési rendszer egy éve történt bevezetése lehetővé tette, hogy lakossági ügyfelek között, vállalkozások között, vagy akár a munkáltatótól pár másodpercen belül megérkezhessenek az utalások, melyeknek immár nem kell igazodniuk a banki munkarendhez. A Pénzcentrum a jegybank ügyvezető igazgatójával készített interjújában szóba került, személyi vagy lakáskölcsönök esetében is lehetőség lenne azonnali teljesítésre. Az MNB szerint a lehetőség nyitva áll erre a bankok előtt. Lapunk most arról kérdezte a hazai nagybankokat, tervezik-e hogy a jövőben banki munkarenden kívül folyósítsák a hiteleket is.

Az azonnali fizetés működésének első éves tapasztalatai rendkívül jók, a hazai pénzforgalmi rendszer egyik legjelentősebb mérföldköve az AFR sikeres bevezetése és működése, mely az MNB várakozásainak és céljainak megfelelően alakult - mondta el lapunk kérdésére Bartha Lajos a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

A hiteligények banki elbírálására és a folyósítás ütemezésére azonban nincs közvetlen hatása az azonnali fizetés bevezetésének, ezek határidejét továbbra is a bankok határozzák meg a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével. Az azonnali fizetés azonban ezen a téren megteremti annak a lehetőségét, hogy a bankok a szolgáltatásaik fejlesztéseként akár a normál banki munkaidőn kívül is folyósítsanak hitelt

- mondta el Bartha Lajos lapunk kérdésére.

A legjobb személyi kölcsön ajánlatot keresed? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum körkérdést intézett a hazai bankokhoz: elképzelhetőnek tartják-e hitelfolyósítást banki munkaidőn kívül (nemcsak lakásköcsön, hanem pl. személyi hitelek esetén is) az AFR-en keresztül a jövőben? Ha igen, elsősorban milyen esetekben, ha pedig nem, akkor mi ennek a technikai, ügyfélbiztonsági, stb. akadálya? Mutatjuk a bankok válaszait.

Budapest Bank

"A Budapest Banknál sem a jelzáloghitelek, sem a személyi kölcsönök esetében nem tervezzük a banki munkaidőn kívüli hitelfolyósítások bevezetését. Ennek banküzemtani, bankbiztonsági és infrastrukturális okai vannak" - írták kérdésünkre.

CIB

"Összességében nem tervezünk ilyet a közeljövőben. A személyi kölcsönök esetében abban az esetben, ha az igénylés mobilalkalmazáson keresztül történik, a folyósítás automatikus, de a folyósítás mellett egyéb automatizált folyamatok is lefutnak a rendszerben, pl. a különböző ellenőrzések, melyeknek lehet időkorlátja. A bankfiókban történő igénylés esetén a hitelbírálat után kerül sor a folyósításra, és mivel a hitelbírálat munkaidőben zajlik, a folyósítás sem tud munkaidőn kívül megvalósulni" - válaszolta a CIB bank. Hozzátették:

"Jelzáloghitel esetén a folyamat egyébként sem követeli meg az azonnali folyósítást. A lakáscélú hitelek esetén elsősorban az ügyfél igénye, illetve az adásvételi szerződésben rögzített fizetési határidő játszik szerepet a kiutalások időzítésében, melyre a piaci sztenderdek alapján megfelelő határidő szokott rendelkezésre állni."

K&H

A K&H Banknál azoknak az ügyfeleknek, akik a bank digitális fejlesztéseit igénybe veszik és digitális úton igénylik a személyi kölcsönt, a folyósítás azonnal, a nap bármely szakában megvalósulhat. Az egyéb hiteligények esetében munkaidőben folyósítunk, ennek megváltoztatására irányuló igényt jelenleg nem tapasztalunk

- írták.

MKB

"Mivel mind a hitelbírálat, mind a folyósítás banki munkaidőben történik, így az azonnali fizetési rendszer előnye, mely szerint munkaidőn kívül, akár hétvégén is öt másodpercen belül teljesüljenek az utalások, hitelezés esetén nem érvényesülne. A saját számlavezetett, előminősített ügyfeleknek elérhető személyi kölcsön folyósítása bankon belül, azonnali jóváírással történik, így az AFR ebben az esetben sem okoz változást" -válaszolta az MKB.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt is megosztották lapunkkal, hogy az MKB Bank fejlesztési tervei között szerepel az AFR-en keresztül történő  fedezetlen hitelfolyósítás, a napokban indított online Mosoly Személyi Kölcsön folyamatban is várhatóan 2021. Q2-ben áttérnek az AFR-en keresztül történő folyósításra.

Takarékbank

A személyi hitelek esetén tartjuk elképzelhetőnek a közeljövőben a banki nyitvatartási időn kívüli hitelfolyósítást. Ehhez olyan folyamatra és rendszerre van szükség, amely a hiteligénylést végig automatizáltan biztosítja

- válaszolta kérdésünkre a Takarékbank, és úgy folytatták: "A jelzálog alapú hiteleknél ezt rövidtávon nem tartjuk elképzelhetőnek, elsősorban a bankokon kívülálló okokból. Ilyenkor ugyanis a hitelbírálati folyamat mellett vannak olyan kötelező elemek, amelyek időt vesznek igénybe. Ilyen a helyszíni értékbecslés – ennek automatizálásán a Takarék Jelzálogbank már több mint egy éve dolgozik, a rendszer már pilotszakaszban működik."

Ismertették továbbá, hogy a jelzáloghiteleknél a közjegyzői szerepvállalás nem automatizálható, a közjegyző előtt személyesen meg kell jelenni, erre a banknak nincs ráhatása. Emellett a földhivatalnak is be kell jegyeznie a jelzálogjogot a tulajdoni lapra, ami szintén nem automatikus.

Így a jelzáloghiteleknél nem az utalás ideje határozza meg elsősorban, mikor kapja meg a számlájára az ügyfél a kölcsönt, hanem egyéb, főként a banktól független tényezők

- tájékoztattak.

UniCredit

"Ügyfélkiszolgálásunk további fejlesztésének lehetőségét látjuk benne, ezért mindenképpen megvizsgáljuk és értékeljük, milyen üzleti előnyöket kínál számunkra és ügyfeleink számára" - válaszolta az UniCredit bank.

Lapunk megkereste az Erste és Raiffeisen bankokat is, azonban választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Az OTP bank pedig nem kívánt nyilatkozni a kérdésről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
Holdblog  |  2022. június 25. 06:57
(Archívumunkból 2017)   Vicces vagy szomorú, de a brit (magánkézben lévő) vezetékes víz szolgáltató...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?