24 °C Budapest
Business woman signing the contract to conclude a deal in modern office.

Fontos változás a hiteleknél: mindenkit érinthet, aki kölcsönt vesz fel ezeknél a bankoknál

2021. április 12. 14:09

Az azonnali fizetési rendszer egy éve történt bevezetése lehetővé tette, hogy lakossági ügyfelek között, vállalkozások között, vagy akár a munkáltatótól pár másodpercen belül megérkezhessenek az utalások, melyeknek immár nem kell igazodniuk a banki munkarendhez. A Pénzcentrum a jegybank ügyvezető igazgatójával készített interjújában szóba került, személyi vagy lakáskölcsönök esetében is lehetőség lenne azonnali teljesítésre. Az MNB szerint a lehetőség nyitva áll erre a bankok előtt. Lapunk most arról kérdezte a hazai nagybankokat, tervezik-e hogy a jövőben banki munkarenden kívül folyósítsák a hiteleket is.

Az azonnali fizetés működésének első éves tapasztalatai rendkívül jók, a hazai pénzforgalmi rendszer egyik legjelentősebb mérföldköve az AFR sikeres bevezetése és működése, mely az MNB várakozásainak és céljainak megfelelően alakult - mondta el lapunk kérdésére Bartha Lajos a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

A hiteligények banki elbírálására és a folyósítás ütemezésére azonban nincs közvetlen hatása az azonnali fizetés bevezetésének, ezek határidejét továbbra is a bankok határozzák meg a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével. Az azonnali fizetés azonban ezen a téren megteremti annak a lehetőségét, hogy a bankok a szolgáltatásaik fejlesztéseként akár a normál banki munkaidőn kívül is folyósítsanak hitelt

- mondta el Bartha Lajos lapunk kérdésére.

A legjobb személyi kölcsön ajánlatot keresed? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum körkérdést intézett a hazai bankokhoz: elképzelhetőnek tartják-e hitelfolyósítást banki munkaidőn kívül (nemcsak lakásköcsön, hanem pl. személyi hitelek esetén is) az AFR-en keresztül a jövőben? Ha igen, elsősorban milyen esetekben, ha pedig nem, akkor mi ennek a technikai, ügyfélbiztonsági, stb. akadálya? Mutatjuk a bankok válaszait.

Budapest Bank

"A Budapest Banknál sem a jelzáloghitelek, sem a személyi kölcsönök esetében nem tervezzük a banki munkaidőn kívüli hitelfolyósítások bevezetését. Ennek banküzemtani, bankbiztonsági és infrastrukturális okai vannak" - írták kérdésünkre.

CIB

"Összességében nem tervezünk ilyet a közeljövőben. A személyi kölcsönök esetében abban az esetben, ha az igénylés mobilalkalmazáson keresztül történik, a folyósítás automatikus, de a folyósítás mellett egyéb automatizált folyamatok is lefutnak a rendszerben, pl. a különböző ellenőrzések, melyeknek lehet időkorlátja. A bankfiókban történő igénylés esetén a hitelbírálat után kerül sor a folyósításra, és mivel a hitelbírálat munkaidőben zajlik, a folyósítás sem tud munkaidőn kívül megvalósulni" - válaszolta a CIB bank. Hozzátették:

"Jelzáloghitel esetén a folyamat egyébként sem követeli meg az azonnali folyósítást. A lakáscélú hitelek esetén elsősorban az ügyfél igénye, illetve az adásvételi szerződésben rögzített fizetési határidő játszik szerepet a kiutalások időzítésében, melyre a piaci sztenderdek alapján megfelelő határidő szokott rendelkezésre állni."

K&H

A K&H Banknál azoknak az ügyfeleknek, akik a bank digitális fejlesztéseit igénybe veszik és digitális úton igénylik a személyi kölcsönt, a folyósítás azonnal, a nap bármely szakában megvalósulhat. Az egyéb hiteligények esetében munkaidőben folyósítunk, ennek megváltoztatására irányuló igényt jelenleg nem tapasztalunk

- írták.

MKB

"Mivel mind a hitelbírálat, mind a folyósítás banki munkaidőben történik, így az azonnali fizetési rendszer előnye, mely szerint munkaidőn kívül, akár hétvégén is öt másodpercen belül teljesüljenek az utalások, hitelezés esetén nem érvényesülne. A saját számlavezetett, előminősített ügyfeleknek elérhető személyi kölcsön folyósítása bankon belül, azonnali jóváírással történik, így az AFR ebben az esetben sem okoz változást" -válaszolta az MKB.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt is megosztották lapunkkal, hogy az MKB Bank fejlesztési tervei között szerepel az AFR-en keresztül történő  fedezetlen hitelfolyósítás, a napokban indított online Mosoly Személyi Kölcsön folyamatban is várhatóan 2021. Q2-ben áttérnek az AFR-en keresztül történő folyósításra.

Takarékbank

A személyi hitelek esetén tartjuk elképzelhetőnek a közeljövőben a banki nyitvatartási időn kívüli hitelfolyósítást. Ehhez olyan folyamatra és rendszerre van szükség, amely a hiteligénylést végig automatizáltan biztosítja

- válaszolta kérdésünkre a Takarékbank, és úgy folytatták: "A jelzálog alapú hiteleknél ezt rövidtávon nem tartjuk elképzelhetőnek, elsősorban a bankokon kívülálló okokból. Ilyenkor ugyanis a hitelbírálati folyamat mellett vannak olyan kötelező elemek, amelyek időt vesznek igénybe. Ilyen a helyszíni értékbecslés – ennek automatizálásán a Takarék Jelzálogbank már több mint egy éve dolgozik, a rendszer már pilotszakaszban működik."

Ismertették továbbá, hogy a jelzáloghiteleknél a közjegyzői szerepvállalás nem automatizálható, a közjegyző előtt személyesen meg kell jelenni, erre a banknak nincs ráhatása. Emellett a földhivatalnak is be kell jegyeznie a jelzálogjogot a tulajdoni lapra, ami szintén nem automatikus.

Így a jelzáloghiteleknél nem az utalás ideje határozza meg elsősorban, mikor kapja meg a számlájára az ügyfél a kölcsönt, hanem egyéb, főként a banktól független tényezők

- tájékoztattak.

UniCredit

"Ügyfélkiszolgálásunk további fejlesztésének lehetőségét látjuk benne, ezért mindenképpen megvizsgáljuk és értékeljük, milyen üzleti előnyöket kínál számunkra és ügyfeleink számára" - válaszolta az UniCredit bank.

Lapunk megkereste az Erste és Raiffeisen bankokat is, azonban választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Az OTP bank pedig nem kívánt nyilatkozni a kérdésről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?