29 °C Budapest
Itt vannak a fogyasztóbarát hitelek: ezt a díjat mégsem csökkentik a bankok

Itt vannak a fogyasztóbarát hitelek: ezt a díjat mégsem csökkentik a bankok

Pénzcentrum
2017. június 1. 16:32

Már pályázhatnak a bankok a fogyasztóbarát lakáshitel jelölésre, amelyhez több feltételt kell teljesíteniük. Az egyik ezek közül, hogy a lakás takarékpénztári megtakarítást díjfizetés nélkül fel lehessen használni előtörlesztésre. Körbenéztünk a bankoknál, most mennyit kérnek ezért.

Csütörtöktől pályázhatnak a bankok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztóbarát jelzáloghitel jelölésére. A minőséget tanúsító jelölést azok a termékek kaphatják meg, amelyek teljesítenek néhány szigorú feltételt. Az egyik ezek közül az, hogy a lakás takarékpénztári (LTP) megtakarításokat ingyenesen lehessen előtörlesztésre (vagy végtörlesztésre) felhasználni, vagyis ezeket a költségeket kellene a bankoknak nullára csökkentenie.

Tényleg kifizethetjük erre a gatyánkat is?

Az előtörlesztés minden banknál pénzbe kerül, jellemzően az előtörlesztett összeg 1-2 százalékát kell ilyenkor kifizetni. Ha viszont LTP-ből törlesztünk elő, akkor a legtöbb bank alapvetően már most sem számítja fel ennek a költségeit.

Persze vannak kivételek:

  • A CIB teljes díjat számít fel, viszont náluk eleve olcsó az előtörlesztés, a törlesztett összeg 1 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kell ezért kifizetni.
  • A Budapest Banknál a 2010. május 25-e előtt kötött szerződéseknél kell fizetnünk és az Otthonteremtési Kamattámogatott hiteleknél kell fizetni ezért.
  • Az MKB-nál a 2008 április 15 előtt kötött szerződések után számolják fel a díjat.
  • A K&H-nál akkor ingyenes az előtörlesztés, ha a banknál kötöttük a lakáskasszás szerződést is.
  • Az UniCreditnél a kombi hiteleknél (megtakarítással összekötött kölcsön) nem kell díjat fizetni és akkor sem, ha a közvetítőn keresztül felvett hitelünkön nem volt késedelem (minimálbért meghaladó 90 napon túli tartozás) és legalább 4 éve vettük fel a kölcsönt.
  • Az OTP-nél pedig mentesülnek az ügyfelek az LTP-s előtörlesztéskor a díjfizetéstől (egyes esetekben a betétből való törlesztésnél is elengedik a díjat).

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a lakáshiteleinket sok esetben már most is ingyenesen előtörleszthetjük, ha ehhez lakás takarékpénztári megtakarítást használunk fel.

Persze a különbség akkor igazán szembetűnő, ha megnézzük, mennyit kell fizetni az előtrölesztésért, ha ehhez nem lakáskasszát használunk fel.

A díj ilyenkor a legtöbb banknál 1,5-2 százalékra rúg.

Ez alól van két kivétel is, a CIB és a K&H is az előtörlesztett összeg 1 százalékát számítja fel (a CIB-nél a díj maximuma 30 ezer forint).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyivel marad több a zsebünkben?

Végeztünk egy gyors számítást, hogy az LTP-vel előtörlesztett hitelnél mennyit spórolhatunk meg magunknak a díjakon:

  • Egy négy éves futamidejű LTP betörlesztésekor 20-25 ezer forintot spórolhatunk meg ezzel.
  • Ha két, 4 éves futamidejű LTP-vel előtörlesztünk, akkor már 35-50 ezer forinttal maradhat több a zsebünkben.
  • Ha egy 10 éves futamidejű termékkel törlesztünk, akkor sokkal többet takaríthatunk meg a díjakon, 50-70 ezer forintos költségeket úszhatunk így meg.

Melyik LTP-t válasszuk?

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, melyik lakáskassza hozza most a legtöbbet. A termékeket megtakarítás végén kapott összeg alapján emeltük ki, igaz, itt jellemzően az döntött, hogy a nyertes termékeknek valamivel hosszabb a futamideje, mint a versenytársak hasonló megtakarításának.

4 éves futamidőnél a Fundamenta adja a legtöbbet (igaz, a futamideje is hosszabb néhány hónappal), 1,3 millió forintot is felvehetünk. 5 éves futamidőnél az Aegontól 1,58 milliót is kaphatunk, igaz a versenytársakhoz képest 3 hónappal hosszabb a megtakarítási időszak. 6 évnél az Fundamentától kapjuk a legtöbbet, azonban ha a hitel számunkra nem érdekes, akkor érdemes a magasabb betéti kamatot adó Hozamleső konstrukciót választani. 8 és 10 évnél is ez a termék adja a legtöbbet, ráadásul hónapokkal rövidebb futamidő alatt, mint a kalkulátorban utána következő termékek. Ha a nekünk leginkább megfelelő terméket szeretnénk megtalálni, akkor érdemes számításokat végezni a kalkulátorunkban.

Pénzcentrum vélemény
Néhány kivételtől eltekintve a bankok már most is lehetővé teszik, hogy az LTP-s megtakarításunkat díjmentesen felhasználhassuk előtörlesztésre, vagyis értelem szerűen ezt  díjat már nem tudják csökkenteni. Persze azoknál a hitelintézeteknél, ahol most díjat számolnak fel ezért a fogyasztóbarát lakáshiteleknél kénytelenek lesznek elengedni ezt a díjat. Ennek ellenére a fogyasztóvédelemnek ezen pontjának nem várható számottevő hatása a költségeinkre, kivéve persze azoknál a bankoknál, ahol eddig pénzt számoltak fel az LTP-s előtörlesztésért.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22