Itt vannak a fogyasztóbarát hitelek: ezt a díjat mégsem csökkentik a bankok

Pénzcentrum
2017. június 1. 16:32

Már pályázhatnak a bankok a fogyasztóbarát lakáshitel jelölésre, amelyhez több feltételt kell teljesíteniük. Az egyik ezek közül, hogy a lakás takarékpénztári megtakarítást díjfizetés nélkül fel lehessen használni előtörlesztésre. Körbenéztünk a bankoknál, most mennyit kérnek ezért.

Csütörtöktől pályázhatnak a bankok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztóbarát jelzáloghitel jelölésére. A minőséget tanúsító jelölést azok a termékek kaphatják meg, amelyek teljesítenek néhány szigorú feltételt. Az egyik ezek közül az, hogy a lakás takarékpénztári (LTP) megtakarításokat ingyenesen lehessen előtörlesztésre (vagy végtörlesztésre) felhasználni, vagyis ezeket a költségeket kellene a bankoknak nullára csökkentenie.

Tényleg kifizethetjük erre a gatyánkat is?

Az előtörlesztés minden banknál pénzbe kerül, jellemzően az előtörlesztett összeg 1-2 százalékát kell ilyenkor kifizetni. Ha viszont LTP-ből törlesztünk elő, akkor a legtöbb bank alapvetően már most sem számítja fel ennek a költségeit.

Persze vannak kivételek:

  • A CIB teljes díjat számít fel, viszont náluk eleve olcsó az előtörlesztés, a törlesztett összeg 1 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kell ezért kifizetni.
  • A Budapest Banknál a 2010. május 25-e előtt kötött szerződéseknél kell fizetnünk és az Otthonteremtési Kamattámogatott hiteleknél kell fizetni ezért.
  • Az MKB-nál a 2008 április 15 előtt kötött szerződések után számolják fel a díjat.
  • A K&H-nál akkor ingyenes az előtörlesztés, ha a banknál kötöttük a lakáskasszás szerződést is.
  • Az UniCreditnél a kombi hiteleknél (megtakarítással összekötött kölcsön) nem kell díjat fizetni és akkor sem, ha a közvetítőn keresztül felvett hitelünkön nem volt késedelem (minimálbért meghaladó 90 napon túli tartozás) és legalább 4 éve vettük fel a kölcsönt.
  • Az OTP-nél pedig mentesülnek az ügyfelek az LTP-s előtörlesztéskor a díjfizetéstől (egyes esetekben a betétből való törlesztésnél is elengedik a díjat).

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a lakáshiteleinket sok esetben már most is ingyenesen előtörleszthetjük, ha ehhez lakás takarékpénztári megtakarítást használunk fel.

Persze a különbség akkor igazán szembetűnő, ha megnézzük, mennyit kell fizetni az előtrölesztésért, ha ehhez nem lakáskasszát használunk fel.

A díj ilyenkor a legtöbb banknál 1,5-2 százalékra rúg.

Ez alól van két kivétel is, a CIB és a K&H is az előtörlesztett összeg 1 százalékát számítja fel (a CIB-nél a díj maximuma 30 ezer forint).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyivel marad több a zsebünkben?

Végeztünk egy gyors számítást, hogy az LTP-vel előtörlesztett hitelnél mennyit spórolhatunk meg magunknak a díjakon:

  • Egy négy éves futamidejű LTP betörlesztésekor 20-25 ezer forintot spórolhatunk meg ezzel.
  • Ha két, 4 éves futamidejű LTP-vel előtörlesztünk, akkor már 35-50 ezer forinttal maradhat több a zsebünkben.
  • Ha egy 10 éves futamidejű termékkel törlesztünk, akkor sokkal többet takaríthatunk meg a díjakon, 50-70 ezer forintos költségeket úszhatunk így meg.

Melyik LTP-t válasszuk?

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, melyik lakáskassza hozza most a legtöbbet. A termékeket megtakarítás végén kapott összeg alapján emeltük ki, igaz, itt jellemzően az döntött, hogy a nyertes termékeknek valamivel hosszabb a futamideje, mint a versenytársak hasonló megtakarításának.

4 éves futamidőnél a Fundamenta adja a legtöbbet (igaz, a futamideje is hosszabb néhány hónappal), 1,3 millió forintot is felvehetünk. 5 éves futamidőnél az Aegontól 1,58 milliót is kaphatunk, igaz a versenytársakhoz képest 3 hónappal hosszabb a megtakarítási időszak. 6 évnél az Fundamentától kapjuk a legtöbbet, azonban ha a hitel számunkra nem érdekes, akkor érdemes a magasabb betéti kamatot adó Hozamleső konstrukciót választani. 8 és 10 évnél is ez a termék adja a legtöbbet, ráadásul hónapokkal rövidebb futamidő alatt, mint a kalkulátorban utána következő termékek. Ha a nekünk leginkább megfelelő terméket szeretnénk megtalálni, akkor érdemes számításokat végezni a kalkulátorunkban.

Pénzcentrum vélemény
Néhány kivételtől eltekintve a bankok már most is lehetővé teszik, hogy az LTP-s megtakarításunkat díjmentesen felhasználhassuk előtörlesztésre, vagyis értelem szerűen ezt  díjat már nem tudják csökkenteni. Persze azoknál a hitelintézeteknél, ahol most díjat számolnak fel ezért a fogyasztóbarát lakáshiteleknél kénytelenek lesznek elengedni ezt a díjat. Ennek ellenére a fogyasztóvédelemnek ezen pontjának nem várható számottevő hatása a költségeinkre, kivéve persze azoknál a bankoknál, ahol eddig pénzt számoltak fel az LTP-s előtörlesztésért.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm