28 °C Budapest

Szinte ingyen van ez a hitel, mégis durva bukás lehet belőle

Pénzcentrum
2016. május 13. 11:03

Sokan szeretnének maguknak biztonsági tartalékot, amihez nyúlhatnak, ha valamilyen problémájuk adódik. Ezt azonban nemcsak megtakarítással lehet elérni. A hitelkártyát és a folyószámlahitelt is használhatjuk ilyen célra, nem mindegy azonban, hogy melyik termékkel járunk jobban, ugyanis akár tízezreket is bukhatunk, ha nem a jó terméket választjuk.

A hitelkártyákat sokan elsősorban a folyószámlahitelhez hasonló kölcsön miatt váltják ki. Az előbbieknek jellemzően magasabb kamataik vannak, viszont visszatérítést is kaphatunk a vásárlások során. Az igazán nagy különbség azonban az, hogy a folyószámlahiteleknél nincs kamatmentes időszak, míg a hitelkártyák jellemzően 45 napos kamatmentességet adnak. Ennek köszönhetően viszont a folyószámlahitelek kamatelőny sokszor nem is jelentkezik.

Melyik az olcsóbb?

A hitelkártyák magasabb kamatai idővel persze kevésbé lesznek kedvezőek, mint a folyószámlahitel. Kiszámoltuk, hogy milyen időtávon, melyik terméket érdemes választani. A kalkulációnk során 26 százalékos folyószámlahitel-kamattal (ez a jegybank által meghatározott átlag) és 35 százalékos hitelkártya kamattal és 45 napos kamatmentes időszakkal számoltunk.

Ez alapján a két kölcsönnél hat hónapos visszafizetés mellett kalkulálhatunk közel azonos kamatfizetéssel, 200 ezer forintos keretkihasználás mellett összesen 27,5 ezer forint kamatot fizethetünk mindkét terméknél, ha egyszerre törlesztenénk vissza a keretet.

Ennél rövidebb távon a hitelkártyával járunk jól, hiszen az első 45 napra nem számítanak fel kamatot nekünk, addig gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bank pénzét (persze a kártyadíjjal és egyéb költségekkel számolni kell). A folyószámlahitelnél viszont már ekkor is 4 ezer forint kamatot fizethetünk.

A hat hónapnál hosszabb időtávon viszont a folyószámlahitel a jobb választás, mert a kedvezőbb kamatoknak köszönhetően "legyőzi" a hitelkártya kamatmentes periódusát. Egy éves távval kalkulálva a hitelkártya után 70 ezer, a folyószámlahitel után pedig 59 ezer forint kamatot fizethetünk. Persze, ha ennél hosszabb időtávban gondolkodunk, akkor a különbség több 10 ezer forint is lehet.

A költségekkel is érdemes kalkulálni

A bankok nemcsak a kamatot számítják fel, hanem egyéb költségeink is lehetnek mindkét terméknél. A folyószámlahitelek költségei összességében valamivel alacsonyabbak, viszont ezeket (értelem szerűen) a már meglévő folyószámlánk mellé érdemes igényelni. A hitelkártyák átlagos költségei magasabbak, azonban a folyószámlánktól függetlenül is kérhetünk ilyet, mivel általában nem feltétel a számlavezetés az adott banknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha csupán egy biztonsági hitelkeretet szeretnénk, amely valamilyen probléma esetén jól jöhet, akkor valószínűleg a folyószámlahitel lesz az olcsóbb megoldás számunkra.

Előfordulhat azonban, hogy a már meglévő folyószámlánkhoz igényelhető folyószámlahitel drágább, mintha egy másik bank olcsó hitelkártyáját választanánk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 18:49
A The Wall Street Journal (WSJ) tudósítója most olyan szigorított fegyházba kerül, amilyenben Aleksz...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem