16 °C Budapest
Szinte ingyen van ez a hitel, mégis durva bukás lehet belőle

Szinte ingyen van ez a hitel, mégis durva bukás lehet belőle

Pénzcentrum
2016. május 13. 11:03

Sokan szeretnének maguknak biztonsági tartalékot, amihez nyúlhatnak, ha valamilyen problémájuk adódik. Ezt azonban nemcsak megtakarítással lehet elérni. A hitelkártyát és a folyószámlahitelt is használhatjuk ilyen célra, nem mindegy azonban, hogy melyik termékkel járunk jobban, ugyanis akár tízezreket is bukhatunk, ha nem a jó terméket választjuk.

A hitelkártyákat sokan elsősorban a folyószámlahitelhez hasonló kölcsön miatt váltják ki. Az előbbieknek jellemzően magasabb kamataik vannak, viszont visszatérítést is kaphatunk a vásárlások során. Az igazán nagy különbség azonban az, hogy a folyószámlahiteleknél nincs kamatmentes időszak, míg a hitelkártyák jellemzően 45 napos kamatmentességet adnak. Ennek köszönhetően viszont a folyószámlahitelek kamatelőny sokszor nem is jelentkezik.

Melyik az olcsóbb?

A hitelkártyák magasabb kamatai idővel persze kevésbé lesznek kedvezőek, mint a folyószámlahitel. Kiszámoltuk, hogy milyen időtávon, melyik terméket érdemes választani. A kalkulációnk során 26 százalékos folyószámlahitel-kamattal (ez a jegybank által meghatározott átlag) és 35 százalékos hitelkártya kamattal és 45 napos kamatmentes időszakkal számoltunk.

Ez alapján a két kölcsönnél hat hónapos visszafizetés mellett kalkulálhatunk közel azonos kamatfizetéssel, 200 ezer forintos keretkihasználás mellett összesen 27,5 ezer forint kamatot fizethetünk mindkét terméknél, ha egyszerre törlesztenénk vissza a keretet.

Ennél rövidebb távon a hitelkártyával járunk jól, hiszen az első 45 napra nem számítanak fel kamatot nekünk, addig gyakorlatilag ingyen használhatjuk a bank pénzét (persze a kártyadíjjal és egyéb költségekkel számolni kell). A folyószámlahitelnél viszont már ekkor is 4 ezer forint kamatot fizethetünk.

A hat hónapnál hosszabb időtávon viszont a folyószámlahitel a jobb választás, mert a kedvezőbb kamatoknak köszönhetően "legyőzi" a hitelkártya kamatmentes periódusát. Egy éves távval kalkulálva a hitelkártya után 70 ezer, a folyószámlahitel után pedig 59 ezer forint kamatot fizethetünk. Persze, ha ennél hosszabb időtávban gondolkodunk, akkor a különbség több 10 ezer forint is lehet.

A költségekkel is érdemes kalkulálni

A bankok nemcsak a kamatot számítják fel, hanem egyéb költségeink is lehetnek mindkét terméknél. A folyószámlahitelek költségei összességében valamivel alacsonyabbak, viszont ezeket (értelem szerűen) a már meglévő folyószámlánk mellé érdemes igényelni. A hitelkártyák átlagos költségei magasabbak, azonban a folyószámlánktól függetlenül is kérhetünk ilyet, mivel általában nem feltétel a számlavezetés az adott banknál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha csupán egy biztonsági hitelkeretet szeretnénk, amely valamilyen probléma esetén jól jöhet, akkor valószínűleg a folyószámlahitel lesz az olcsóbb megoldás számunkra.

Előfordulhat azonban, hogy a már meglévő folyószámlánkhoz igényelhető folyószámlahitel drágább, mintha egy másik bank olcsó hitelkártyáját választanánk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?