-5 °C Budapest

Az állam fizetheti a törlesztőd egy részét: mit kér ezért a bank?

2015. április 23. 15:01

A magas törlesztőrészletet nemcsak a fix kamatozású hitelekkel kerülhetjük el, hanem az állami kamattámogatás is segíthet nekünk ebben. Ugyan a piaci kamatozású kölcsönök olcsóbbak lehetnek rövidtávon, mégis, hosszútávon jobban járhatunk a kamattámogatással.

A lakáshitelt tipikusan hosszú távra, 15-20 évre, vagy akár ennél is hosszabb futamidőre vesznek fel a lakásvásárlók. Ez alatt a kölcsönünk kamatlába nagymértékben megváltozhat, ezért egyre többen választanak 5 évre, vagy akár ennél is hosszabb időre fixált törlesztőrészletű hitelt. Ezeket a kölcsönöket azonban magasabb kamattal igényelhetjük a banktól. A kamattámogatott hitelek azonban megvédhetnek a fixált kamatokhoz hasonlóan megvédhetnek minket a törlesztőrészletek elszabadulásától.

Mi a különbség a piaci kamatozású és a kamattámogatott hitelek között?

Hitelfelvétel előtt mindenképpen ajánlatos mindkét hiteltípusról tájékozódni. A kamattámogatott hiteleknek jogszabályban rögzített jogosultsági feltételei vannak, továbbá maximált a hitelösszeg és a célingatlan értéke is, ezért szűkebb réteg számára érhető el, mint a piaci kamatozású lakáshitel

- mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője a Pénzcentrum kérdésére válaszolva.

A két hiteltípus kamatai között nincs jelentős különbség, de valamivel magasabbak a kamattámogatott termékek kamatai. Ezért cserébe viszont sok esetben az első öt évre fixált törlesztőrészletet kapunk a banktól, ha az öt éves kamatperiódusú változat mellett tesszük le a voksunkat. Ha viszont egy éves kamatperiódusú kamattámogatott hitelt választunk, akkor a változó kamatozás miatt megemelkedhet a törlesztőrészlet, viszont ezt az emelkedést a kamattámogatás ellensúlyozhatja.

A kamattámogatott hitelek előnye, hogy a havi törlesztő részlet megfizetéséhez az állam kamattámogatást biztosít, tehát ha a piaci lakáshitel kamatszintje emelkedne, a támogatott lakáshitel (a kamattámogatásnak köszönhetően) kedvezőbb lehet

 - teszi hozzá Fitos Szilárd.

Milyen kölcsönt érdemes választani?

Az igénylés folyamata a piaci kamatozású termékeknél jóval egyszerűbb, mivel nincsenek jogszabályban rögzített szigorú feltételei és akár hozzátartozó számára is igényelhetők. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvatos hitelfelvevők inkább a támogatott vagy 10-15-20 évre rögzített kamatozású konstrukciókat választják még akkor is, ha kicsit magasabb a kamat mértéke és a törlesztőrészlet összege.

Vannak azonban olyan ügyfelek, akik a lehető legalacsonyabb törlesztőrészletet szeretnék elérni, még akkor is, ha ennek magasabbak a kockázatai. A rövid (3 és 12 hónap közötti) kamatperiódussal elérhető hiteleknél a kamatunk ugyanis akár 3 havonta változhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen ajánlatokból válogathatunk?

Jelenleg nyolc banknál igényelhetünk kamattámogatott hitelt, azonban nem mindenhol találunk egy és öt éves kamatperiódusú ajánlatot is.

Egy éves kamatperiódus mellett az FHB ajánlatával lehet a legalacsonyabb a törlesztőrészletünk (53 ezer forint), de a CIB és az OTP ajánlata sem maradt le sokkal ettől (55 és 57 ezer forint).

A legjobb ajánlat (FHB) THM-je 5,02 százalékos, míg a legmagasabb mutatója az UniCredit lakáshitelének van (6,08 százalék).


Öt éves kamatperiódus mellett a K&H ajánlja a legalacsonyabb törlesztőrészletet, 55 ezer forinttal, míg a második ajánlat az Erstéjé 57 ezer forintos havi fizetendővel. Érdekes, hogy a többi kölcsön törlesztőrészlete (szinte egységesen) 59 és 60 ezer forint között mozog. A legalacsonyabb THM ennél a konstrukciónál 5,1 százalékos (K&H), míg a legmagasabb mutató 6,31 százalék (FHB).

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?