29 °C Budapest
Ezzel eddig nem dicsekedtek a bankok: itt a kötelező lista

Ezzel eddig nem dicsekedtek a bankok: itt a kötelező lista

2015. február 13. 11:02

Február elseje óta a hitelközvetítőknek is jobban oda kell figyelniük, hogyan tájékoztatják ügyfeleiket, mivel figyelembe kell venniük az év elején életbe lépett szabályozásokat. De mi az, amit a törvény szerint mindenképp hallanunk kell, mielőtt aláírunk egy hitelszerződést?

A fair bank törvény életbe lépése az átlátható kamatok mellett a tájékoztatási kötelezettséget is kiterjeszti, ami nemcsak a bankokat, hanem a hitelközvetítőket is érinti. Szakértő segítségével néztünk utána, mit kell a hitelezőnek elmondania, mielőtt megkötjük vele a szerződést.

Ezután így kapunk tájékoztatást a bankunktól

A törvény kiemeli, hogy érthetően, tömören kell elmagyarázni a hitelfelvétel kockázatait és a termék jellemzőit az ügyfél részére, aki miután meghallgatta a szóbeli tájékoztatást, annak anyagát megkapja írásos vagy elektronikus formában. Emellett a jövőbeni adósnak nyilatkozatot kell tennie arról, hogy megkapta és megértette a tájékoztatást.

A tájékoztatás egyben egyfajta igényfelmérés is, ami alapján kiderül, hogy az ügyfél milyen hitelre jogosult. Január elseje óta ugyanis meg kell felelni a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatónak (JTM) (lásd keretes írásunkat).

Az új szabályok lényege, hogy a fogyasztók megalapozott, felelős döntést tudjanak hozni a kölcsönszerződésükkel kapcsolatban.

 

Mit tudunk meg a tájékoztatás során?

A közvetítőnek el kell magyaráznia az igényelt kölcsön "a fogyasztóra pénzügyi helyzetére gyakorolt hatását", kiemelve a fizetés elmulasztásának következményeit:

 • Késedelmi kamat felszámítását
 • Hitel felmondásának következményeit (egy összegben követeli a bank vagy a végrehajtó a tartozást)
 • A bank biztosítékokat érvényesíthet
 • Emellett a tanácsadónak ismertetnie kell a hitel jellemzőit is, az alábbi pontokat mindenképpen érintve:
 • Igényelhető összeg
 • Kamatozás módja (fix/referenciakamatozás/kamatperiódusos)
 • Teljes hiteldíj mutató (THM)
 • Törlesztőrészlet (összege, gyakorisága, darabszáma)
 • Futamidő
 • Díjak, költségek és jutalékok mértéke, felszámolásának időpontja, összege

Ezek közül a legnagyobb újdonságot a kamatozás jelenti.

A hitelközvetítők kötelesek részletesen elmagyarázni, hogyan emelkedhetnek a referencia kamatozású és a kamatperiódus szerint változó kamatozású kölcsönök kamatai

- mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu ügyvezető igazgatója. Február elsejétől ugyanis három hitelt különböztethetünk meg kamatozás szerint:

 • A teljes futamidő alatt fix kamatos
 • A kamatváltoztatási mutató alapján változó kamatozású
 • A referenciakamat és a kamatfelár-változtatási mutató alapján változó kamatú

Kattints! Így nőhet meg a törlesztőd Matolcsy új szabálya miatt

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezeket a feltételeket kell teljesíteni, hogy hitelhez jussunk

Természetesen nem csak a banknak akadtak plusz teendői a kölcsön igénylésével kapcsolatban, hanem az ügyfelekre is több feladat hárul. Ezentúl ugyanis csak elolvasott szerződést írhatnak alá a hitelfelvevők.

Ennek elsődleges oka, hogy az ügyfeleknek felelős döntést kell hoznia, felelősen kell eljárnia a hitelszerződés megkötésekor

- tette hozzá Fitos Szilárd az ügyfelek felelősségi körének meghatározását.

Fontos, hogy azokról a veszélyekről is tájékoztassák az hiteligénylőt, ami a hitel futamideje alatt felmerülhet, akár öt vagy tíz évvel a hitel felvétele után. Ha fizetési problémája akad az ügyfélnek, akkor azt minél előbb jeleznie kell a banknak, akivel közösen áthidalható a probléma. Ennek a célja az, hogy elkerüljék a hitel felmondását, ami mind a két félnek hátrányos, ilyen esetben ugyanis a fennmaradó tartozást egyben kell törleszteni a bank felé.

Szintén az új szabályozás része, hogy a tájékoztatás és a szerződés aláírása között legalább hét napnak kell eltelnie.

Ezzel a szabályozás megakadályozza, hogy hirtelen ötlettől vezérelve akár évtizedekig tartó terhet vegyünk a nyakunkba anélkül, hogy átgondolnánk, egyáltalán szükségünk van-e ekkora kölcsönre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatója és a hitelfedezeti mutató (HFM) január elsejétől érvényesek. A JTM lényege, hogy ezentúl nem elég a folyószámlára beérkező jövedelem a hitelfelvételhez, hanem annak legális származását kell jövedelemigazolással alátámasztani kölcsön igénylésekor.

Emellett a mutató meghatározza azt is, hogy ehhez a jövedelemhez képest mekkora lehet a havi törlesztőrészletünk. Havi 400 ezer forint alatt a fizetésünk felét, míg efelett 60 százalékát költhetjük hiteltörlesztésre.

A hitelfedezeti mutató behatárolja azt, hogy maximum mekkora összegű hitelt vehetünk fel. A lakásvásárlásra vonatkozó HFM szabályok nem változtak a korábbiakhoz képest, lakáshitel esetén az ingatlan értékének legfeljebb 80 százalékáig igényelhetünk hitelt. Újítás viszont, hogy a gépjárművekre ezentúl csak az autó értékének 75 százalékáig igényelhetünk hitelt. Lényeges, hogy pénzügyi lízing esetén ezek az arányok öt százalékponttal magasabbak lehetnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
MEDIA1  |  2022. május 16. 12:26
Nem Svájc az első ország, ahol hasonló döntés született.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?