19 °C Budapest
Így forintosíthatják a devizahiteleket: mennyire lesz kedvezményes?

Így forintosíthatják a devizahiteleket: mennyire lesz kedvezményes?

2014. október 20. 18:38

Rengeteg találgatás jelent meg a sajtóban a devizahitelek forintosításával kapcsolatban. A Portfolio megkérdezett tíz szakértőt, hogy mi várható a jövőben és a válaszok alapján összerakták a legvalószínűbb forgatókönyvet.

A legvalószínűbb forgatókönyv

A piacról származó információkból és beszélgetéseinkből számunkra az alábbi tűnik igazán valószínűnek: Miután novemberben vagy decemberben a parlament elfogadja, január 1-jén életbe lép a "fair bankrendszerről" szóló törvény, amely szabályozni fogja a forintosítás mikéntjét és a forintosítás utáni hitelárazás "átlátható, tisztességes" rendszerét. Bár az illetékes minisztériumok (NGM, IM) piaci árfolyamon történő forintosításról szóló javaslatot sugallnak a piac felé, a Fidesz egyes vezető politikusainak nyomására végül az alábbi két verzió közül választanak majd:

  • 5-10 százalékos árfolyamkedvezmény bankadó-csökkentéssel kominbálva: Ez a verzió a bankoknak veszteséggel jár, ám a veszteséget a bankadó-kedvezmény mérsékli, az ügyfelek számára viszont egyértelmű könnyítést jelent: a tőketartozás és törlesztőrészlet is alacsonyabb a piaci árfolyamú forintosítás forgatókönyvéhez képest.
  • Piaci árfolyamú forintosítás úgy, hogy a kormány az említett jogszabállyal kamatplafont vagy kamatfelár-plafont vezet be a hitelkiváltással kínált hitelekre. Ez a verzió az ügyfelek törlesztőrészletét csökkenti, pontosabban segítheti, hogy nagyjából azon a szinten maradjon, ahová a január-februári elszámolást követően kerül.

A hitelkiváltási versenyben történő forintosítás esetén az előbbi, adminisztratív forintosítás esetén viszont az utóbbi forgatókönyv tűnik valószínűbbnek,

ugyanis a hitelkiváltásos (vagyis ügyfélaktivitással zajló) forintosítás ráirányítja az ügyfelek többségének figyelmét arra, hogy hiába volt az elmúlt évek hiteltörlesztése: még az elszámolást követően is nagyobb a tőketartozás, mint a hitelfelvételkor.

Az emiatt előálló kellemetlenséget kedvezményes árfolyamon forintposítással csökkentheti a kormány. Az adminisztratív, ügyfélpasszivitással zajló átváltás esetén ez a szempont kevésbé hangsúlyos, mivel azonban nem alakul ki banki verseny, ami lefelé nyomná a kamatokat, kormányzati szempontból indokolt lehet a kamatszint valamiféle adminisztratív korlátozása.

A megkérdezettek viszonylag nagy része rámutatott: akármelyik megoldás születik is, a bankok nettó kamatbevétele hosszú éveken keresztül sokkal alacsonyabb lesz a mostaninál egyrészt a csökkentett lakossági hitelállomány, másrészt a várhatóan jelentősen szűkülő kamatmarzs miatt. "A bankok így se, úgy se járnak jól" - fogalmazott egyik forrásunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44