10 °C Budapest

Itt az első "olcsó" hitel: OTP-nél már van kamattámogatás

Pénzcentrum
2012. augusztus 6. 15:02

Itt az eredménye a Bankszövetség és a kormány megállapodásának, miszerint némileg kitolják a kamattámogatott hitelek plafonját. Elsőnek az OTP Banknál lehet igényelni kamattámogatott hiteleket 12,86 százalékos fix, évi kamatozás mellett, melynek teljes összegét csak a 6. év után kell megfizetnie az ügyfeleknek. Az első öt évben hitelcéltól és a gyermekek számától függően egy számjegyűre csökkenhet a teljes THM. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával azt is megnézheted mekkora törlesztőrészletekre számíthatsz. 


Ahogy a Pénzcentrum.hu megírta: a törvénymódosításnak köszönhetően elhárult minden akadály, hogy megjelenjenek a kamattámogatott hiteleka bankok kínálatában, elsőkét az OTP lépett és így fiókjaiban már lehet igényelni az új konstrukciókat.

Az új lakás vásárlására vagy építésére legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott lakáskölcsön igényelhető abban az esetben, ha az ingatlan (telekár nélküli) értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Lakáskorszerűsítésre és használt lakás vásárlására 6 millió forintban állapította meg a törvényalkotó a felvehető legmagasabb kölcsönösszeget, amely legfeljebb 15 millió forintos vételár, illetve bekerülési költség esetén vehető igénybe. Kovács Antal szerint ezek az összegek a legtöbb ügyfél igényét kielégítik, hiszen az átlagos igényelt kölcsönösszeg ennél jellemzően alacsonyabb.

Az új támogatott hitel a futamidő első 5 évében a piaci feltételű hiteleknél lényegesen alacsonyabb kamatszintet biztosít. A kamattámogatás nagysága hitelcélonként eltérő és 5 éves időtartama alatt csökkenő mértékű. Új lakás építése vagy vásárlása esetén az eltartott gyermekek számától függően is változik. A kamattámogatás időszaka alatt az ügyfeleknek (egy átlagos 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel esetén) nagyságrendileg fél millió forinttal kevesebbet kell megfizetniük egy piaci kamatozású konstrukcióhoz képest, mondta Kovács Antal majd hozzátette: az állami kamattámogatás és a vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, vagyis a szocpol együttesen is igénybe vehető az OTP Banknál. Mint ismeretes, a gyermekvállalásra is ösztönző szocpol új lakás építéséhez vagy vásárlásához biztosít 800.000 forinttól 3.250.000 forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást.

"Az ingatlanközvetítői szakmában és bankoknál is régóta várták, hogy az új államilag támogatott hiteleket megjelenjenek. Ettől és az új szocpoltól számíthatunk némi fellendülésre az őszi szezonra, hiszen a lakossági hitelezés továbbra is mélyponton van. A rendelet elfogadásától számítva (ami kiterjesztette az államilag támogatott hitelek kamatmaximumát) kevesebb, mint 3 hét alatt kirukkolt az OTP a támogatott hitelekkel, amik nem csak lakásvásárláshoz (új és használt lakáshoz), hanem késedelmes devizahitel kiváltására, kisebb lakásba való költözésre és hátralékos hitellel terhelt lakásra is igénybe vehető. Az előző típusú államilag támogatott hitelek új lakás vásárlására, építésére és korszerűsítésére voltak igényelhetőek. Véleményem szerint a mostani kamattámogatott hitelekkel lezárul az állami segítségnyújtás egy időre, amely a bajba jutott lakáshiteleseket hivatott megmenteni. Várhatóan a többi bank is ki fog rukkolni az államilag támogatott hiteleivel és nem fogja kihagyni ezt a régóta várt lehetőséget." - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem