Itt az első "olcsó" hitel: OTP-nél már van kamattámogatás

Pénzcentrum
2012. augusztus 6. 15:02

Itt az eredménye a Bankszövetség és a kormány megállapodásának, miszerint némileg kitolják a kamattámogatott hitelek plafonját. Elsőnek az OTP Banknál lehet igényelni kamattámogatott hiteleket 12,86 százalékos fix, évi kamatozás mellett, melynek teljes összegét csak a 6. év után kell megfizetnie az ügyfeleknek. Az első öt évben hitelcéltól és a gyermekek számától függően egy számjegyűre csökkenhet a teljes THM. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával azt is megnézheted mekkora törlesztőrészletekre számíthatsz. 


Ahogy a Pénzcentrum.hu megírta: a törvénymódosításnak köszönhetően elhárult minden akadály, hogy megjelenjenek a kamattámogatott hiteleka bankok kínálatában, elsőkét az OTP lépett és így fiókjaiban már lehet igényelni az új konstrukciókat.

Az új lakás vásárlására vagy építésére legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott lakáskölcsön igényelhető abban az esetben, ha az ingatlan (telekár nélküli) értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Lakáskorszerűsítésre és használt lakás vásárlására 6 millió forintban állapította meg a törvényalkotó a felvehető legmagasabb kölcsönösszeget, amely legfeljebb 15 millió forintos vételár, illetve bekerülési költség esetén vehető igénybe. Kovács Antal szerint ezek az összegek a legtöbb ügyfél igényét kielégítik, hiszen az átlagos igényelt kölcsönösszeg ennél jellemzően alacsonyabb.

Az új támogatott hitel a futamidő első 5 évében a piaci feltételű hiteleknél lényegesen alacsonyabb kamatszintet biztosít. A kamattámogatás nagysága hitelcélonként eltérő és 5 éves időtartama alatt csökkenő mértékű. Új lakás építése vagy vásárlása esetén az eltartott gyermekek számától függően is változik. A kamattámogatás időszaka alatt az ügyfeleknek (egy átlagos 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel esetén) nagyságrendileg fél millió forinttal kevesebbet kell megfizetniük egy piaci kamatozású konstrukcióhoz képest, mondta Kovács Antal majd hozzátette: az állami kamattámogatás és a vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, vagyis a szocpol együttesen is igénybe vehető az OTP Banknál. Mint ismeretes, a gyermekvállalásra is ösztönző szocpol új lakás építéséhez vagy vásárlásához biztosít 800.000 forinttól 3.250.000 forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást.

"Az ingatlanközvetítői szakmában és bankoknál is régóta várták, hogy az új államilag támogatott hiteleket megjelenjenek. Ettől és az új szocpoltól számíthatunk némi fellendülésre az őszi szezonra, hiszen a lakossági hitelezés továbbra is mélyponton van. A rendelet elfogadásától számítva (ami kiterjesztette az államilag támogatott hitelek kamatmaximumát) kevesebb, mint 3 hét alatt kirukkolt az OTP a támogatott hitelekkel, amik nem csak lakásvásárláshoz (új és használt lakáshoz), hanem késedelmes devizahitel kiváltására, kisebb lakásba való költözésre és hátralékos hitellel terhelt lakásra is igénybe vehető. Az előző típusú államilag támogatott hitelek új lakás vásárlására, építésére és korszerűsítésére voltak igényelhetőek. Véleményem szerint a mostani kamattámogatott hitelekkel lezárul az állami segítségnyújtás egy időre, amely a bajba jutott lakáshiteleseket hivatott megmenteni. Várhatóan a többi bank is ki fog rukkolni az államilag támogatott hiteleivel és nem fogja kihagyni ezt a régóta várt lehetőséget." - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?