Nincs kamatemelés! Jó hír a hiteleseknek

Pénzcentrum
2012. január 24. 14:07

Úgy tűnik, a forint elmúlt három hétben mutatott erősödése, illetve a pénzügyi stabilitási aggodalmak mérséklődése jelentősen javította a monetáris tanács világképét. A testület ugyanis a mai kamatdöntő ülésén megszakította novemberben megkezdett szigorítási sorozatát, 7 százalékon hagyta az alapkamatot. A döntés bizonyára megosztott szavazati aránnyal, az új tagok támogatásával született, hiszen több érv szólt a kamatemelés mellett is.

A mai döntés nem esik egybe az előzetes felmérések eredményével, pedig az utóbbi időben enyhültek a jegybanki szigorral kapcsolatos várakozások. A Portfolio.hu és a Reuters múlt heti körkérdésében még 50 bázispontos kamatemelés volt a konszenzus, de az utóbbi néhány nap folytatódó forinterősödése, illetve a kockázati felárcsökkenés miatt végül már több elemző úgy vélte, hogy esetleg kisebb mértékű, 25 bázispontos lesz a monetáris szigorítás. A döntés, hogy a kamat változatlan marad még így is meglepetésnek számít.

A helyzet megítélése nem egyszerű, hiszen egyrészt a kockázati mutatóink jelentősen csökkentek, másrészt viszont még mindig gyengébbek, mint a legutóbbi tanácsülés időpontjában voltak. A 10 éves állampapírpiaci referenciahozam például 30 bázisponttal, a 3 éves pedig 88 bázisponttal magasabb, mint bő egy hónapja voltak, az ötéves eurókötvényünktől elvárt hozam 46 bázisponttal áll feljebb. A CDS felárunk 21 bázisponttal volt magasabb a tegnapi piaczáráskor. Így aztán a pénzügyi stabilitási helyzetünket rövid távon (az IMF-fel való tárgyalásokkal kapcsolatos pénzpiaci derűlátás miatt) javulás jellemzi, de a korábbi romlást még dolgozták le teljesen a mutatók. A forint szintje hajszálra ugyanott, a 300-as határon imbolyog, mint karácsony előtt.

A tanács döntéseit jelenleg sokkal inkább a pénzügyi stabilitási szempontok befolyásolják, mintsem az inflációs kilátások, így a döntésben kevésbé játszhatott szerepet, hogy decemberben a fogyasztói árindex kissé csökkent, illetve a növekedési kilátások sem javultak.

A tanács döntésének hátterét a három órakor megjelenő közleményből tudhatjuk meg, érdemes lehet figyelni, hogy lesz-e utalás a jövőbeli kamatpolitikára. Ugyanekkor kezdődik Simor András sajtótájékoztatója is a jegybankban, az eseményekről szokás szerint tudósítunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 18:53
Csehországban és Szlovákiában indított új tévécsatornát ma, kedden a Borsány-Gyenes András vezette N...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?