15 °C Budapest

Elképesztő különbségek a törlesztőkben: ők jártak a legrosszabbul

Pénzcentrum
2011. szeptember 5. 16:03

Izzasztó hónap áll a magyarországi frankhitelesek mögött, hisz többségük hitelének még soha nem volt olyan magas a törlesztési árfolyama, mint augusztusban. Mivel a frankárfolyam hatalmas ingadozást mutatott, vannak "szerencsések", akik alig több mint 230 forinton törlesztettek, mások viszont 260 forintnál magasabb frankárfolyamot voltak kénytelenek kigazdálkodni. A legjobban azok jártak, akik múlt hét hétfőn (29-én) törlesztettek, a legrosszabb árfolyammal pedig a 10-én törlesztők szembesülhettek. Utóbbiak havi terhe egyetlen hónap alatt több mint tízezer forinttal is nőhetett.

Nem mindegy, melyik banknak tartozik a devizahiteles, hisz mindenhol máskor és másképp állapítják meg a törlesztés árfolyamát. Egy közös pont azonban van ezekben: minden deviza alapú lakáshitel esetében a bank saját középárfolyamát, vagy ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használni egy tavaly év végén hatályba lépett jogszabály értelmében.

 


Az időzítés azonban bankonként és sok helyen hitelszerződésenként is eltér: míg az OTP-nél mindenkinél 3-ai árfolyamot vesznek figyelembe a 4-ei törlesztőrészlet-levonáshoz, a Budapest Banknál 10-ei, az Erste Banknál pedig 15-ei középárfolyamon történik a törlesztőrészlet megállapítása és ekkor vonják le az összeget is. A bankok többségénél a hitelszerződésben megállapított, illetve a folyósítás szerinti fordulónap a döntő. Akinél ez éppen munkaszüneti napra esik, általában a következő munkanap megfelelő árfolyamadata a mérvadó.

 


Alapvetően mégsem a bankok gyakorlata, hanem a frank piaci árfolyama határozza meg az aktuális törlesztőrészletet. Ilyen szempontból az idei év augusztusa különösen rosszul alakult a frankhitelesek számára: soha nem volt ilyen magas (243,1 forint) a havi átlagos frankárfolyam.

 


A napi hivatalos árfolyam-adatokból kiderül, hogy a legrosszabbul általában azok jártak, akiknek a törlesztőrészletét 10-én határozzák meg. A Budapest Bank ügyfelei pont közéjük tartoznak. Esetükben az MNB hivatalos árfolyama 263,9 forint volt, és a Budapest Bank honlapján elérhető információk szerint az aznap jegyzett középárfolyamok is döntően 263 forint fölött alakultak. Az OTP-s ügyfelek szempontjából érdekes augusztus 3-ai napon az MNB-középárfolyam 246,7 forint, az utolsó aznapi OTP-s középárfolyam 247,3 forint volt. Az Erste Bank ügyfelei még jobban jártak, hisz esetükben 238 forint környékén alakult az árfolyam. Mindez azt jelenti, hogy frankban ugyanakkora törlesztőrészlet mellett közel 11%-kal kellett a Budapest Bank ügyfeleinek többet fizetniük, mint azoknak, akik az Erste Banknak törlesztenek. Természetesen ez a következő hónapokban akár fordítva is lehet.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Vegyünk egy átlagosnak mondható (8 millió forintos hitelösszegű, 20 éves futamidejű, 7%-os THM-mel rendelkező, 158 forintos árfolyamon felvett) lakáshitelt! Ha a törlesztés minden hónap 10-én esedékes, egy hónap alatt csaknem 16 ezer forinttal nőtt a példában szereplő adós törlesztőrészlete.

 


Feltételezve, de meg nem engedve, hogy a törlesztések egyenletesen alakulnak a hónap során, augusztusban az egy hónappal korábbihoz képest 7%-kal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 16%-kal volt magasabb egy átlagos törlesztőrészlet csak a frankárfolyam mozgása miatt. Igaz, utóbbi kicsit felfelé torzít, hiszen ekkor még nem volt hatályban az említett rendelet, így korábban általában néhány forinttal magasabb árfolyamon törlesztettek a lakáshitelesek.

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?