10 °C Budapest

Elképesztő különbségek a törlesztőkben: ők jártak a legrosszabbul

Pénzcentrum
2011. szeptember 5. 16:03

Izzasztó hónap áll a magyarországi frankhitelesek mögött, hisz többségük hitelének még soha nem volt olyan magas a törlesztési árfolyama, mint augusztusban. Mivel a frankárfolyam hatalmas ingadozást mutatott, vannak "szerencsések", akik alig több mint 230 forinton törlesztettek, mások viszont 260 forintnál magasabb frankárfolyamot voltak kénytelenek kigazdálkodni. A legjobban azok jártak, akik múlt hét hétfőn (29-én) törlesztettek, a legrosszabb árfolyammal pedig a 10-én törlesztők szembesülhettek. Utóbbiak havi terhe egyetlen hónap alatt több mint tízezer forinttal is nőhetett.

Nem mindegy, melyik banknak tartozik a devizahiteles, hisz mindenhol máskor és másképp állapítják meg a törlesztés árfolyamát. Egy közös pont azonban van ezekben: minden deviza alapú lakáshitel esetében a bank saját középárfolyamát, vagy ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használni egy tavaly év végén hatályba lépett jogszabály értelmében.

 


Az időzítés azonban bankonként és sok helyen hitelszerződésenként is eltér: míg az OTP-nél mindenkinél 3-ai árfolyamot vesznek figyelembe a 4-ei törlesztőrészlet-levonáshoz, a Budapest Banknál 10-ei, az Erste Banknál pedig 15-ei középárfolyamon történik a törlesztőrészlet megállapítása és ekkor vonják le az összeget is. A bankok többségénél a hitelszerződésben megállapított, illetve a folyósítás szerinti fordulónap a döntő. Akinél ez éppen munkaszüneti napra esik, általában a következő munkanap megfelelő árfolyamadata a mérvadó.

 


Alapvetően mégsem a bankok gyakorlata, hanem a frank piaci árfolyama határozza meg az aktuális törlesztőrészletet. Ilyen szempontból az idei év augusztusa különösen rosszul alakult a frankhitelesek számára: soha nem volt ilyen magas (243,1 forint) a havi átlagos frankárfolyam.

 


A napi hivatalos árfolyam-adatokból kiderül, hogy a legrosszabbul általában azok jártak, akiknek a törlesztőrészletét 10-én határozzák meg. A Budapest Bank ügyfelei pont közéjük tartoznak. Esetükben az MNB hivatalos árfolyama 263,9 forint volt, és a Budapest Bank honlapján elérhető információk szerint az aznap jegyzett középárfolyamok is döntően 263 forint fölött alakultak. Az OTP-s ügyfelek szempontjából érdekes augusztus 3-ai napon az MNB-középárfolyam 246,7 forint, az utolsó aznapi OTP-s középárfolyam 247,3 forint volt. Az Erste Bank ügyfelei még jobban jártak, hisz esetükben 238 forint környékén alakult az árfolyam. Mindez azt jelenti, hogy frankban ugyanakkora törlesztőrészlet mellett közel 11%-kal kellett a Budapest Bank ügyfeleinek többet fizetniük, mint azoknak, akik az Erste Banknak törlesztenek. Természetesen ez a következő hónapokban akár fordítva is lehet.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Vegyünk egy átlagosnak mondható (8 millió forintos hitelösszegű, 20 éves futamidejű, 7%-os THM-mel rendelkező, 158 forintos árfolyamon felvett) lakáshitelt! Ha a törlesztés minden hónap 10-én esedékes, egy hónap alatt csaknem 16 ezer forinttal nőtt a példában szereplő adós törlesztőrészlete.

 


Feltételezve, de meg nem engedve, hogy a törlesztések egyenletesen alakulnak a hónap során, augusztusban az egy hónappal korábbihoz képest 7%-kal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 16%-kal volt magasabb egy átlagos törlesztőrészlet csak a frankárfolyam mozgása miatt. Igaz, utóbbi kicsit felfelé torzít, hiszen ekkor még nem volt hatályban az említett rendelet, így korábban általában néhány forinttal magasabb árfolyamon törlesztettek a lakáshitelesek.

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem