20 °C Budapest

Kiskapu az új hitelezésben: az a bank lesz a befutó, amelyik...

2010. május 26. 09:02

Június 11-től az igénylő jövedelme alapján kell kiszámolniuk a bankoknak, hogy mennyi hitelt nyújtanak az ügyfélnek. A hitelezhetőségi limit meghatározásakor azonban szabad kezet kapnak a bankok. A kölcsönkérő ügyfél jövedelmének a megítélése versenyhelyzetet teremthet a bankok között - írja a Magyar Nemzet.

A jövedelmezhetőségi limit meghatározása csak látszólag tűnik egyértelműnek, de mivel a jövedelem meghatározásakor a törvény szabad kezet ad a bankoknak, a folyamat így összetetté válhat. Újra beindulhat az ügyfelekért folyó verseny, miután minden bank maga döntheti el, hogy mit fogad el jövedelemként és mit nem.

Szakértők szerint azok a bankok kerülhetnek előnybe, amelyek kevésbé szigorúan kezelik a jövedelem meghatározását. Olyan tételeket is elfogadhatnak, amelyeket mások nem, így több hitelt adhatnak ugyanannak az ügyfélnek, mint a versenytársak.

Előfordulhat, hogy ugyanannak az ügyfélnek eltérő hitelezhetőségi limitet állapítanak meg a különböző bankok, így elképzelhető, hogy a kedvezőbb kamatokat és költségeket figyelmen kívül hagyva az igénylők azt a pénzintézetet választják majd, amelyik a legtöbb hitelt adja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?