16 °C Budapest

Minden negyedik diákon csak a hitel segít

Pénzcentrum
2007. december 13. 08:15

Az összes törlesztő három százaléka tekinthető tartós nemfizetőnek, ami európai viszonylatban nagyon jó átlagnak számít. Igaz, ötödüknek van némi hátraléka, de ezekben az esetekben is csak egy-két hónapos elmaradásról van szó, amely elsősorban a figyelmetlenség számlájára írható - írja a Népszabadság.

A diákhitel lehetőségével jelenleg a hallgatók közel negyede él, és a Tárki 2005-ös adatai szerint a hitelt felvett diákok 25 százaléka nem tudta volna megszerezni diplomáját e lehetőség nélkül. Mostanra körülbelül 100 ezerre tehető azok száma, akik már befejezték tanulmányaikat, és megkezdték a törlesztést, 35 ezren pedig már teljes tartozásukat visszafizették.

Bár a többség rendes törlesztőnek számít, ha valaki nem fizet, akkor ügye az adóhatósághoz kerül. Tavaly a 85 ezer törlesztőből csupán 2500 esetében kellett az APEH behajtóinak segítségét kérni. Előfordul például, hogy elfeledkeznek az új lakcímek bejelentéséről, s így az illető nem kapja meg az értesítést vagy a felszólítást. Persze sokan - épp ellenkezőleg - élnek az előtörlesztéssel. A tavalyi tanévben például az összes előírt kötelező törlesztőrészlet közel dupláját fizették be a díjtalan előtörlesztés révén.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?