14 °C Budapest

Lenyúlták a diákhiteles pénzt! Régóta tudnak a kiskapuról...

Pénzcentrum
2007. november 20. 10:05

Míg hazánkban a legtöbben amiatt aggódnak, hogy a diákság felelőtlenül eladósodik, addig az Egyesült Államokból régóta arról lehet hallani, hogy dollármilliókat kaszálnak a hitelezők egy jogszabályi kiskaput kihasználva. Egy legfrissebb audit eredményei szerint most sincs ez másképp, a politikusok pedig egymásra mutogatnak...

Egy tegnap nyilvánosságra hozott jelentés szerint ezúttal egy Pannsylvaniában működő diákhitelező bukott le, mivel jogosulatlanul vett igénybe 34 millió dollárnyi állami támogatást.

Az összeget jelen állás szerint vissza kellene fizetnie, a vezető álláspontja szerint azonban ők mindenben megfeleltek a jogszabályi előírásoknak és a szóban forgó pénz folyósítását is az illetékes hivatal hagyta jóvá.

A problémát az okozza, hogy az állami támogatásról szóló jogszabály az 1980-as években keletkezett és 9,5%-os hozamot garantált a hitelezőknek. (Akkoriban az alapkamat is jóval magasabb szinten volt a tengerentúlon.) A Kongresszus 1993-ban megváltoztatta a program keretfeltételeit, maradt azonban egy kiskapu, melynek segítségével a hitelezők továbbra is komoly támogatást vehetnek igénybe a garantált hozam eléréséhez.

Az új eset kapcsán a jogszabály ismét vitát kavart a Kongresszusban, a demokraták szerint ugyanis a támogatási rendszert teljesen meg kellene szüntetni, míg Bush kormánya még a jelenlegi rendszer hibáinak feltárására is képtelen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?