0 °C Budapest

Többmilliárd forintnyi fölösleges pénz - mit tegyenek vele?

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 15:00

Az angol bankrendszer már régóta küzd az alvó számlákon megtalálható hatalmas összegű pénzek kezelésének problémájával. A brit kormány azonban úgy tűnik megelégelte, hogy a több millió font fekszik kihasználatlanul, szeretnék a gazdátlan, illetve elfelejtett pénzeket jó cél érdekében felhasználni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mitől válik alvóvá egy számla? Tipikusan olyan esetekben, mikor a tulajdonos elhunyt, a számla pedig nem volt jelen hagyatékában, illetve az is előfordulhat, hogy évekkel ezelőtt nyitották, majd később elfelejtkeztek róla.

Becslések szerint 500 millió font (184 milliárd forint) fekszik alvó bank- illetve lakásépítési szövetkezeteknél (building society) elhelyezett számlákon. A National Savings & Investments szerint a pénzügyi szolgáltató ilyen jellegű számláin összesen 435 millió font található.

Az említett szolgáltatónál például akkor válik alvóvá egy számla, amennyiben legalább 15 éven keresztül nem tapasztalnak semmilyen ügyfélaktivitást. A lakásépítési szövetkezeteknél ez átlagosan 3 év, amely azonban változó, akad olyan szövetkezet, amelynél 1, de olyan is amelynél 15 év ez az időtáv.

Az ügyfélaktivitás nem csupán a számlákon való tranzakciók mennyiségét és gyakoriságát jelentheti, hanem azt is, hogy az ügyfél felkeresi-e a bankot, lakásépítési szövetkezet számlájával kapcsolatban.

Először 2005-ben vetődött fel a brit kormány köreiben az az ötlet, hogy ezeket a felhasználatlan pénzeket valami hasznos, jó cél (pl. ifjúságvédelmi projektek) érdekében felhasználják. Most ezen is túlmentek, s úgy vélik, az alvó számlává való minősítés idejének keretét is le kell rövidíteni 15-ről 10 évre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon sem kerülnek törlésre a több éve nem használt bankszámlák, még abban az esetben sem, ha esetleg negatívba fordul az egyenleg. A számlavezetési díjat azonban egyenlegtől függetlenül ráterhelik számlánkra. Mint arról már egy korábbi cikkünkben is írtunk, ilyenkor még úgynevezett kényszerhitel kamatot is felszámítanak a hitelintézetek, az esetleges késedelmi kamatokról nem is beszélve.

Egy idő után kapunk egy felszólító levelet a tartozásunkról, melyet a megadott időn belül rendeznünk kell. Ha nem tesszük meg, akkor jönnek a szankciók, illetve ekkor kerül csak megszüntetésre a számlánk. Ha nem reagálunk a figyelmeztetésre és a pénzintézet tényleg bezárja a számlát attól még a tartozásunk megmarad, sőt tovább kamatozik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06