1 °C Budapest

Többmilliárd forintnyi fölösleges pénz - mit tegyenek vele?

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 15:00

Az angol bankrendszer már régóta küzd az alvó számlákon megtalálható hatalmas összegű pénzek kezelésének problémájával. A brit kormány azonban úgy tűnik megelégelte, hogy a több millió font fekszik kihasználatlanul, szeretnék a gazdátlan, illetve elfelejtett pénzeket jó cél érdekében felhasználni.

Mitől válik alvóvá egy számla? Tipikusan olyan esetekben, mikor a tulajdonos elhunyt, a számla pedig nem volt jelen hagyatékában, illetve az is előfordulhat, hogy évekkel ezelőtt nyitották, majd később elfelejtkeztek róla.

Becslések szerint 500 millió font (184 milliárd forint) fekszik alvó bank- illetve lakásépítési szövetkezeteknél (building society) elhelyezett számlákon. A National Savings & Investments szerint a pénzügyi szolgáltató ilyen jellegű számláin összesen 435 millió font található.

Az említett szolgáltatónál például akkor válik alvóvá egy számla, amennyiben legalább 15 éven keresztül nem tapasztalnak semmilyen ügyfélaktivitást. A lakásépítési szövetkezeteknél ez átlagosan 3 év, amely azonban változó, akad olyan szövetkezet, amelynél 1, de olyan is amelynél 15 év ez az időtáv.

Az ügyfélaktivitás nem csupán a számlákon való tranzakciók mennyiségét és gyakoriságát jelentheti, hanem azt is, hogy az ügyfél felkeresi-e a bankot, lakásépítési szövetkezet számlájával kapcsolatban.

Először 2005-ben vetődött fel a brit kormány köreiben az az ötlet, hogy ezeket a felhasználatlan pénzeket valami hasznos, jó cél (pl. ifjúságvédelmi projektek) érdekében felhasználják. Most ezen is túlmentek, s úgy vélik, az alvó számlává való minősítés idejének keretét is le kell rövidíteni 15-ről 10 évre.

Itthon sem kerülnek törlésre a több éve nem használt bankszámlák, még abban az esetben sem, ha esetleg negatívba fordul az egyenleg. A számlavezetési díjat azonban egyenlegtől függetlenül ráterhelik számlánkra. Mint arról már egy korábbi cikkünkben is írtunk, ilyenkor még úgynevezett kényszerhitel kamatot is felszámítanak a hitelintézetek, az esetleges késedelmi kamatokról nem is beszélve.

Egy idő után kapunk egy felszólító levelet a tartozásunkról, melyet a megadott időn belül rendeznünk kell. Ha nem tesszük meg, akkor jönnek a szankciók, illetve ekkor kerül csak megszüntetésre a számlánk. Ha nem reagálunk a figyelmeztetésre és a pénzintézet tényleg bezárja a számlát attól még a tartozásunk megmarad, sőt tovább kamatozik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52