Több a gond, de több a bírság is

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 08:00

2003 óta folyamatosan emelkedik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) panaszt tévők száma, 2005-höz képest 30,4 százalékkal emelkedett a beérkezett panaszok száma 2006 során - legalábbis ez derül ki a PSZÁF 2006-ra vonatkozó éves jelentésének adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Panaszok

A tavalyi év során az Ügyfélszolgálaton személyesen 1500 fő, míg telefonon 17 000 fő tett bejelentést. Az Ügyfélszolgálat mintegy 2000 esetben adott ki írásos tájékoztatást. 2006-ban összesen 4339 írásos megkeresés érkezett.


A panaszok száma a PSZÁF tapasztalatai alapján leginkább a pénzpiaci, valamint a biztosítási szektorban emelkedik. Az előbbi szektorral kapcsolatos panaszok túlnyomó része, több mint 60 százaléka a hitelezési tevékenységre vonatkozott a tavalyi év során.

Emellett érkeztek megkeresések a folyószámla-vezetéssel, valamint a bankkártya-szolgáltatásokkal kapcsolatosan is. A panaszok között legnagyobb számban az elszámolással, illetve a megbízások teljesítésével kapcsolatos kifogások szerepeltek. Nagyobb arányban érkeztek panaszok a tájékoztatással, a jutalékokkal, a költségekkel, díjak mértékével, illetve a szolgáltatások minőségével kapcsolatban.

A biztosítási szektorban a legtöbb panasz a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatban érkezett a PSZÁF-hoz. Emellett számottevő arányt képviseltek az életbiztosítással, a lakásbiztosítással, a casco-val kapcsolatos fogyasztói problémák is. A fogyasztók leggyakrabban a kárügyintézések elhúzódását, a kártérítési összegek nagyságát, illetve a szolgáltatási igények elutasítását kifogásolták.

A beérkezett panaszok nagy része a PSZÁF megállapítása szerint olyan problémát tartalmaz, amelynek elbírálásában csupán a bíróság illetékes.

Bírságok

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tavalyi év során a PSZÁF-hoz összesen 105,3 millió forint bírság folyt be, melyből 2 millió forintot visszautaltak (egy bírósági ítéletnek megfelelően). Ez az összeg nem csupán a 2006 során befolyt bírságokat tartalmazza, hanem a korábbi évekről áthúzódó befizetéseket, illetve azok késedelmi kamatait is.

Fontos tudni, hogy a kiszabott bírságokból származó bevételeket a PSZÁF nem használhatja fel saját működésére. Ezért a befolyó pénzösszeg egy részét a betét- és befektető-védelmi alapok felé utalja tovább, míg a PSZÁF-nál maradó részt a pénzügyi piacok működését és fejlesztését elősegítő pályázati rendszereken keresztül osztja ki.

2006-ban az előző évben befolyó bírságokból tehát e célra összesen 53,4 millió forint értékben került pályázat kiírásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06