3 °C Budapest

Több a gond, de több a bírság is

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 08:00

2003 óta folyamatosan emelkedik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) panaszt tévők száma, 2005-höz képest 30,4 százalékkal emelkedett a beérkezett panaszok száma 2006 során - legalábbis ez derül ki a PSZÁF 2006-ra vonatkozó éves jelentésének adataiból.

Panaszok

A tavalyi év során az Ügyfélszolgálaton személyesen 1500 fő, míg telefonon 17 000 fő tett bejelentést. Az Ügyfélszolgálat mintegy 2000 esetben adott ki írásos tájékoztatást. 2006-ban összesen 4339 írásos megkeresés érkezett.


A panaszok száma a PSZÁF tapasztalatai alapján leginkább a pénzpiaci, valamint a biztosítási szektorban emelkedik. Az előbbi szektorral kapcsolatos panaszok túlnyomó része, több mint 60 százaléka a hitelezési tevékenységre vonatkozott a tavalyi év során.

Emellett érkeztek megkeresések a folyószámla-vezetéssel, valamint a bankkártya-szolgáltatásokkal kapcsolatosan is. A panaszok között legnagyobb számban az elszámolással, illetve a megbízások teljesítésével kapcsolatos kifogások szerepeltek. Nagyobb arányban érkeztek panaszok a tájékoztatással, a jutalékokkal, a költségekkel, díjak mértékével, illetve a szolgáltatások minőségével kapcsolatban.

A biztosítási szektorban a legtöbb panasz a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatban érkezett a PSZÁF-hoz. Emellett számottevő arányt képviseltek az életbiztosítással, a lakásbiztosítással, a casco-val kapcsolatos fogyasztói problémák is. A fogyasztók leggyakrabban a kárügyintézések elhúzódását, a kártérítési összegek nagyságát, illetve a szolgáltatási igények elutasítását kifogásolták.

A beérkezett panaszok nagy része a PSZÁF megállapítása szerint olyan problémát tartalmaz, amelynek elbírálásában csupán a bíróság illetékes.

Bírságok

A tavalyi év során a PSZÁF-hoz összesen 105,3 millió forint bírság folyt be, melyből 2 millió forintot visszautaltak (egy bírósági ítéletnek megfelelően). Ez az összeg nem csupán a 2006 során befolyt bírságokat tartalmazza, hanem a korábbi évekről áthúzódó befizetéseket, illetve azok késedelmi kamatait is.

Fontos tudni, hogy a kiszabott bírságokból származó bevételeket a PSZÁF nem használhatja fel saját működésére. Ezért a befolyó pénzösszeg egy részét a betét- és befektető-védelmi alapok felé utalja tovább, míg a PSZÁF-nál maradó részt a pénzügyi piacok működését és fejlesztését elősegítő pályázati rendszereken keresztül osztja ki.

2006-ban az előző évben befolyó bírságokból tehát e célra összesen 53,4 millió forint értékben került pályázat kiírásra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Holdblog  |  2022. december 9. 04:59
Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat mutatom be, amelyekkel n...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30