8 °C Budapest

Te tudod, mennyi lesz a nyugdíjad?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 11:55

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár és a TÁRKI mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy közös nyugdíjjáradék-számítási modellt dolgozott ki, melynek célja a nemzetgazdasági "átlag" helyett egy pontosabb előrejelzés meghatározása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A modell újdonsága, hogy makromodell helyett rétegvizsgálatokon alapuló számításokat alkalmaztak, így a kalkuláció alapja a várható foglalkoztatottsági és jövedelmi pályája. A modell nem, végzettség, foglalkozás alapján 56 társadalmi rétegben vizsgálja az egyes egyének várható bérnövekedését, illetve az aktív munkában eltöltött évek számát.

Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár igazgatóságának elnöke ismertette, hogy a modell bizonyos paramétereit változatlanul hagyták, így a makrogazdasági pálya becsült alakulását is.

Az inflációt modell a 2009-es előrejelzés szerint 3, 2010-től pedig 2 és 3 százalék közöttinek veszi, feltételezi, hogy a bruttó és nettó keresetek azonos ütemben növekednek, amely 2008 és 2015 között 5 és 6,8 százalék közötti.

Emellett változatlannak veszi a kalkuláció a nyugdíjszabályozási tényezőket is, annak ellenére, hogy mint azt maga az elnök is elmondta, a jelenlegi szabályozás várhatóan változni fog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Dr. Gál Róbert Iván, a TÁRKI programvezető kutatójának elmondása szerint a kereseti adatok alapja az éves bértarifa-felvétel, a foglalkoztatottsági adatoké pedig a KSH munkaerő-felvételi adata, ennek révén nem mosódik össze a különböző nemű, végzettségű, foglalkozású egyének kereseti pályája.

2007 októberében a tervek szerint a modellt kiegészítik a TB-ből származó havi nyugdíjfizetés prognózisával. Ennek révén lehetőség nyílik az össznyugdíj becslésére, illetve az I. és II. pillér viszonyának meghatározására is. A kalkulátor a jövő héttől válik elérhetővé az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár honlapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?