8 °C Budapest

Akkor is fizetsz ha nem használod

Pénzcentrum
2005. november 21. 06:20

Rá vagyunk utalva a bankszámlanyitásra, lassan már egy lépést sem tehetünk nélküle. A fizetéseket számlára utalja a munkáltató, a hitelek folyósítása is számlára történik, a közszolgáltatók is a számláról történő fizetést preferálják. De van néhány dolog amivel nem árt ha tisztában vagyunk: ilyen például az "alvószámlák" esete.


Rá vagyunk utalva a bankszámlanyitásra, lassan már egy lépést sem tehetünk nélküle. A fizetéseket számlára utalja a munkáltató, a hitelek folyósítása is számlára történik, a közszolgáltatók is a számláról történő fizetést preferálják. De van néhány dolog amivel nem árt ha tisztában vagyunk: ilyen például az „alvószámlák” esete.

A bankszámlaszerződésben a bank arra vállal kötelezettséget, hogy az ügyfél nála elhelyezett pénzeszközeit kezeli és nyilvántartja, azok terhére kifizetéseket és átutalási megbízásokat teljesít, a számlatulajdonost pedig a számlája javára és terhére írt összegekről valamint a számla egyenlegéről értesíti.

A bankszámlán tartott pénzre nemcsak a bank vigyáz, hanem annak visszafizetését a betétvédelem intézményén keresztül - a törvény szabta keretek között - maga az állam garantálja.

Hogyan nyithatunk bankszámlát?

A bank kivétel nélkül mindig köteles azonosítani ügyfeleit, ezért személyi okmányok (személyi igazolvány, útlevél, lakcímet igazoló hatósági igazolvány) bemutatását követően nyitja meg a számlát. A legtöbb banknál a számlanyitásnak kötelező minimális összege is van. Bankszámlát nyithatunk bármelyik hazai vagy külföldi banknál, számlánkat pedig vezettethetjük forintban vagy devizában. A hitelintézetek nem csupán számlavezetést, hanem az egyes számlákhoz kapcsolódóan különböző szolgáltatáscsomagokat is kínálnak, amelyek előnyei elsősorban az árakban rejlenek.

Bankszámlanyitáskor nemcsak a különböző díjakat és jutalékokat célszerű figyelembe venni, - hiszen a díjak és jutalékok változhatnak! -, hanem számolni kell az egyéb szolgáltatásokkal (pl. kártyalehetőségek) és a kamatokkal is. Ha bankszámlánkat családtagjaink is használni kívánják, csakis meghatalmazásunk alapján tehetik ezt meg. Egyes hitelintézeteknél külön családi számlacsomagot is kínálnak.

Mi mibe kerül és mire használhatjuk?

A bankok eltérően árazzák a számla fix, illetve a forgalomtól függően változó költségeit. Az alacsony számlavezetési díj azoknak előnyös, akik ritkábban használják a számlát és viszonylag kis összegeket forgalmaznak rajta. Aki viszont gyakran használja a számlát, a nagyobb forgalom miatt előnyösebb számára, ha alacsonyabb forgalmi díjakat fizet, még ha a számla fix költségei (pl. a számlavezetési díj) magasabbak is. Gondoljuk hát végig, miért van szükségünk a bankszámlára és mire kívánjuk használni.

Megnyitott bankszámlánkra készpénzt fizethetünk be vagy átutalást fogadhatunk, illetve arról készpénzt vehetünk fel bankfiókokban, bankkártyával bankjegy-automatákban, postahivatalokban. Fizethetünk róla bankkártyával vagy internetes vásárláskor. Megbízást adhatunk a banknak eseti és rendszeres átutalásokra - például közüzemi díjak fizetésére - akár belföldre, akár külföldre. A közüzemi díjak megfizetéséhez használhatjuk a csoportos beszedési megbízást, amikor meghatalmazzuk a szolgáltatót, hogy leemelje számlánkról a szolgáltatás díját, a véletlen túlszámlázás ellen pedig teljesítési összeghatárt szabhatunk meg.

A számlán végrehajtott műveletekről öt évre visszamenőleg kimutatást kérhetünk, a gyakorlatban azonban a bankok a számlaforgalom adatait ennél sokkal hosszabb ideig is megőrzik. Egyre jobban terjednek az elektronikus bankszolgáltatások, amikor a számla egyenlegével számítógépes vagy telefonos kapcsolat segítségével otthonról, a munkahelyünkről vagy akár a világ egy távoli pontjáról rendelkezünk.

Fizetési megbízásaink iránytűje az a 24 (sokszor csak 16) jegyű szám, ami a számlánkat azonosítja. Kicsit hosszú, de tudni kell róla, hogy az egyedi bankszámlánkon túl a számlavezető bankot és annak fiókját is azonosítja, továbbá olyan ellenőrző számok is szerepelnek benne, amelyek kizárják, hogy a számlaszámot rosszul adjuk meg. A nemzetközi bankszámlaszámot (IBAN) úgy kapjuk meg, hogy számlaszámunk elé kerül a nemzetközi országjelzés két betűje (HU) és a számlavezető bankunk által megadott két számjegy.

A nem használt számla esete

Keményen megfizethetünk azért, ha a már nem használt számlákat csak úgy „elfelejtjük” és nem mondjuk fel a számlaszerződést. A bankok nagy része ugyanis automatikusan nem törli a több éve nem használt számlákat (még akkor sem ha negatívba fordult), a számlavezetési díjat viszont könyörtelenül behajtja akár évekre visszamenően is legyen szó akár forint, akár devizaszámláról.

A képlet nagyon egyszerű: a tulajdonos valamilyen okból kifolyólag (munkahelyet vált és nyitnak neki egy másik számlát, visszatörleszti a felvett hitelt, stb.) nem szünteti meg a számláját, de a bank továbbra is számlázza a havi díjat és egy idő után ennek a késedelmi kamatát is. Aztán egyszer csak kap egy felszólító levelet az ügyfél, hogy ennyi meg annyi tartozása van és azt 8-10 napon belül törlessze mert különben jönnek a szankciók, és a számláját is automatikusan megszüntetik. Itt érdemes megjegyezni, ha nagyvonalúan figyelmen kívül hagyjuk ezt a felszólítást és a pénzintézet tényleg bezárja a számlát attól még a tartozásunk megmarad sőt tovább kamatozik. Tehát érdemes minél hamarabb rendezni a dolgot.

Becslések szerint több tízezer ilyen "alvószámla" után is szednek számlavezetési díjat a bankok. S ez - ha csak pár száz forintos díjjal szorozzuk meg - nem csekély bevételt jelent a pénzintézeteknek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem