18 °C Budapest

Megtörténhet a lehetetlen - nők kezében...

Pénzcentrum
2007. június 20. 16:00

Bár jelenleg elképzelhetetlennek látszik, a brit Centre for Economics and Business Reserch kutatása szerint alig több mint egy évtizeden belül megfordulhat a nemek aránya a leggazdagabb britek között. A lehetetlen bekövetkezését 2020-ra jósolják, amikor is a jelenlegi 92 női milliomos helyett a CEBR állítása szerint több mint 500 hölgy büszkélkedhet majd a címmel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A változás oka a kutatócsoport szerint főként a nők hozzáállásában keresendő, akik egyre inkább a férfiaktól függetlenedve szereznek vagyont. Míg a korábbiakban az volt jellemző, hogy egy nő csak válás útján, vagy mint valamely gazdag üzletember örököse kerülhetett fel a listára, addig manapság egyre többen vannak, akik a saját erejükből teremtenek milliókat.

A nők körében tapasztalható egyre magasabb végzettség és az attitűdváltás a kutatók szerint oda vezethet, hogy 2025-ben már a nők fogják birtokolni a brit magánvagyon 60 százalékát.

A leggazdagabb britek listáját készítő szakember azonban cáfolja a CEBR állítását, úgy vélekedik, hogy a nők továbbra is főként a velük kapcsolatban álló férfiakon keresztül gazdagodhatnak meg. Ellenvéleményét alátámasztja, hogy piacvezető cégek körében nagyon alacsony a női vezérigazgatók száma, és egyéb fontos pozíciókban is csupán kevesen tevékenykednek.

A legnagyobb különbség azonban mégsem a középosztály felett, hanem a legszegényebbek között tapasztalható, a női alkalmazott megszaporodása a kevéssé jövedelmező ágazatokban arra vezethető vissza, hogy a vezető pozíciókat férfiakkal töltik meg. Ennek fényében már kevéssé látszik valószínűnek, hogy a nemek harcából az anyagi javak területén a nők kerülnének ki győztesen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00