3 °C Budapest

Hogyan juthatsz olcsón önrészhez? - családon belül marad a megoldás

Pénzcentrum
2007. április 26. 14:00

Egyre népszerűbbé válik az Egyesült Államokban a szülő és gyermeke közötti tőkekölcsön, mely lehetőséget biztosít a szülőnek arra, hogy a gyermekének nyújtott anyagi támogatással kiaknázza az ingatlanpiaci növekedésben rejlő lehetőséget.

A szerződés lényege, hogy a szülő fiatalkorú gyermekének kölcsönt nyújt annak érdekében, hogy az az önrész befizetése mellett 30 éves futamidejű, fix kamatozású jelzáloghitelt vehessen fel, vagyis lényegesen kedvezőbb feltételek mellett juthasson forráshoz.

A szülők a befektetésükért cserébe részesülnek majd az ingatlan értéknövekedéséből származó nyereségből, általában a befektetésük vételárhoz viszonyított arányában. A befektetett tőkerész visszafizetéséről és az egyéb feltételekről a gyakorlottak szerződést kötnek, amelyben általában meghatározzák a tőkerész kifizetésének időpontját.

Bár az amerikai ingatlanpiacon az átlagár két százalékkal csökkent, mivel az ingatlanárak az elmúlt 14 évben megduplázódtak, a csökkenés nem ad jelentős mértékű könnyebbséget az első lakásvásárlóknak, akik számára gyakorta a tőkekölcsön jelenti az egyetlen megoldást egy elfogadható hitelkonstrukció elérésére.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindenképpen érdemes az egyezséget szerződésbe foglalni függetlenül a családon belül uralkodó bizalom mértékétől. Emellett megfontolandó az is, hogy érdemes-e a nyugdíj előtakarékosságra szánt összegeket ilyen módon befektetni, hiszen nincs garancia arra, hogy az ingatlan értéke valóban növekedni fog, illetve annak mértéke fel tudja venni a versenyt az egyéb kockázatmentesnek ítélt megtakarítási formákkal.

Bár Magyarországon jelenleg még nem jellemző az kidolgozott keretfeltételek melletti családi tőkekölcsön nyújtása, a lehetőség természetesen megvan hasonló konstrukció létrehozására. A családon belüli kölcsönnyújtásról már szóltunk egy korábbi írásunkban.

Megoldás végszükség esetére - kérj kölcsönt a családodtól!

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58