16 °C Budapest

Hogyan juthatsz olcsón önrészhez? - családon belül marad a megoldás

Pénzcentrum
2007. április 26. 14:00

Egyre népszerűbbé válik az Egyesült Államokban a szülő és gyermeke közötti tőkekölcsön, mely lehetőséget biztosít a szülőnek arra, hogy a gyermekének nyújtott anyagi támogatással kiaknázza az ingatlanpiaci növekedésben rejlő lehetőséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szerződés lényege, hogy a szülő fiatalkorú gyermekének kölcsönt nyújt annak érdekében, hogy az az önrész befizetése mellett 30 éves futamidejű, fix kamatozású jelzáloghitelt vehessen fel, vagyis lényegesen kedvezőbb feltételek mellett juthasson forráshoz.

A szülők a befektetésükért cserébe részesülnek majd az ingatlan értéknövekedéséből származó nyereségből, általában a befektetésük vételárhoz viszonyított arányában. A befektetett tőkerész visszafizetéséről és az egyéb feltételekről a gyakorlottak szerződést kötnek, amelyben általában meghatározzák a tőkerész kifizetésének időpontját.

Bár az amerikai ingatlanpiacon az átlagár két százalékkal csökkent, mivel az ingatlanárak az elmúlt 14 évben megduplázódtak, a csökkenés nem ad jelentős mértékű könnyebbséget az első lakásvásárlóknak, akik számára gyakorta a tőkekölcsön jelenti az egyetlen megoldást egy elfogadható hitelkonstrukció elérésére.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindenképpen érdemes az egyezséget szerződésbe foglalni függetlenül a családon belül uralkodó bizalom mértékétől. Emellett megfontolandó az is, hogy érdemes-e a nyugdíj előtakarékosságra szánt összegeket ilyen módon befektetni, hiszen nincs garancia arra, hogy az ingatlan értéke valóban növekedni fog, illetve annak mértéke fel tudja venni a versenyt az egyéb kockázatmentesnek ítélt megtakarítási formákkal.

Bár Magyarországon jelenleg még nem jellemző az kidolgozott keretfeltételek melletti családi tőkekölcsön nyújtása, a lehetőség természetesen megvan hasonló konstrukció létrehozására. A családon belüli kölcsönnyújtásról már szóltunk egy korábbi írásunkban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megoldás végszükség esetére - kérj kölcsönt a családodtól!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20