12 °C Budapest

Az emberek harmada nem tudja milyen hitelt vett fel - nincs haditerv a vészhelyzetre

Pénzcentrum
2007. március 29. 15:00

Az Egyesült Államok másodlagos hitelpiacán uralkodó feszült helyzetről és a kialakulás okairól már a korábbiakban is beszámoltunk. Az egy millió jelzálog-hitelfelvevőt fenyegető jelenség arra késztette az amerikai sajtót, hogy felmérést készítsen a jelzálog hitellel rendelkezők viszonyulásáról a kialakult helyzethez. A következőkben ennek az 1000 főt megszólaltató közvélemény-kutatásnak az igencsak tanulságos eredményével foglalkozunk.

A Bankrate.com által készített felmérés négy nagyobb kérdéskörrel foglalkozott: mennyire vannak tisztában a lakosok azzal, hogy milyen kölcsönnel rendelkeznek, mit szándékoznak tenni a jelenlegi helyzetben, hogy viszonyulnak a kialakult állapotokhoz, illetve hogy a jelenleg még bérlőként jelen lévő piaci szereplők szándékoznak-e a jövőben lakást vásárolni.

Még azt se tudják mit vettek fel!

Megdöbbentő, de a megkérdezett jelzálog-tulajdonosok 34 százaléka még azt sem tudja pontosan, hogy milyen kamatozású hitellel rendelkezik, így azzal sem lehet tisztában, hogy mekkora hatással van az irányadó ráta emelkedése a hitelére.


A fennmaradó többség 57 százaléka fix kamatozású hitellel rendelkezik, s csupán hat százalékok nyilatkozott úgy, hogy az általa felvett jelzáloghitel változó kamatozású.

Az érdektelenség és az pontos információ hiányának oka az egyik non-profit ügyfél tájékoztatással foglalkozó szervezet szerint, hogy a jelzálogpiacon sok nem banki szervezet tevékenykedik, míg a korábbiakban ezt a tevékenységet a pénzintézetek bonyolították. A sok szereplős piacon az ügyfelek elvesznek az ajánlatok és az állandóan megújuló konstrukciók sűrűjében.

Haditerv nélkül vészidőben: merész vállalkozás

Az változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők 34 százaléka semmilyen tervvel nem rendelkezik arra az esetre, ha az irányadó ráta emelkedése miatt a fizetendő kamatok olyan magasra emelkednének, hogy az már veszélyeztetné a törlesztést.

36 százalékuk fix kamatozású hitellel refinanszírozná a fizethetetlenné vált adósságot, a biztató jel csupán annyi, hogy csak 2 százalékuk venne fel újabb változó kamatozású hitelt a fennálló probléma ideiglenes megoldására.


A helyzetet némileg enyhíti, hogy a megkérdezettek 24 százaléka úgy vélekedik, hogy ebben az esetben visszafizetné a teljes hitelt, ez azért is reménykeltő, mert ezek szerint a válaszoló hitelfelvevők egy ötödének lehetősége van erre.

Csak a kisjövedelműek aggódnak...

A felmérés rávilágított arra, hogy mennyire szoros az összefüggés a jövővel kapcsolatos aggodalmak és a jövedelem nagysága között. A leggyakrabban ugyanis azok törik a fejüket az előttük álló nehézségeken, akiknek az éves összjövedelme nem éri el a 20 ezer dollárt (7,3 millió forintot).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A lakosság optimizmusát is jól mutatja, hogy a megkérdezettek 53 százalékát egyáltalán nem aggasztja a jelzálogpiacon uralkodó állapot, s csupán 15 százalékuk okoznak állandó problémát a jövőben várható kellemetlen fejlemények.

Az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban nagymértékben megemelkedett az ingatlanadó mértéke, s a természeti katasztrófák a lakásbiztosítási díjakat is egyre feljebb tornászták. Mindez kiegészülve az egyre növekvő kamatokkal igencsak megterheli a családi kasszát és veszélyezteti a hitelek visszafizethetőségét.

Nem szeretik a változó kamatot - mégis sokan beleugranak

A változó kamatozású hitelek általános megítélése eléggé negatív, a lakástulajdonosok 36 százaléka teljesen elzárkózik a hitelkonstrukció felvételétől, amelyet a bérlők többsége is szeretne a későbbiekben elkerülni.

A megkérdezettek csupán 2 százaléka véli úgy, hogy ez az eszköz alkalmas megoldás lehet számára.

Lakást vásárolni? Na azt nem!

A bérlők többsége, vagyis majdnem minden második megkérdezett a rendelkezésére álló források szűkösségét jelölte meg a lakásvásárlás elhalasztásának okául, s minden tizedik ember a rossz hitelképessége miatt nem tud lakáshoz jutni.


A megkérdezettek csupán 13 százaléka szándékszik a közeljövőben lakást vásárolni. Érdekes azonban, hogy az ingatlanpiaci visszaesésről szóló hírek ellenére csupán 3 százalékukat rettenti az ingatlanárak várható csökkenése.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?