4 °C Budapest

Az emberek harmada nem tudja milyen hitelt vett fel - nincs haditerv a vészhelyzetre

Pénzcentrum
2007. március 29. 15:00

Az Egyesült Államok másodlagos hitelpiacán uralkodó feszült helyzetről és a kialakulás okairól már a korábbiakban is beszámoltunk. Az egy millió jelzálog-hitelfelvevőt fenyegető jelenség arra késztette az amerikai sajtót, hogy felmérést készítsen a jelzálog hitellel rendelkezők viszonyulásáról a kialakult helyzethez. A következőkben ennek az 1000 főt megszólaltató közvélemény-kutatásnak az igencsak tanulságos eredményével foglalkozunk.

A Bankrate.com által készített felmérés négy nagyobb kérdéskörrel foglalkozott: mennyire vannak tisztában a lakosok azzal, hogy milyen kölcsönnel rendelkeznek, mit szándékoznak tenni a jelenlegi helyzetben, hogy viszonyulnak a kialakult állapotokhoz, illetve hogy a jelenleg még bérlőként jelen lévő piaci szereplők szándékoznak-e a jövőben lakást vásárolni.

Még azt se tudják mit vettek fel!

Megdöbbentő, de a megkérdezett jelzálog-tulajdonosok 34 százaléka még azt sem tudja pontosan, hogy milyen kamatozású hitellel rendelkezik, így azzal sem lehet tisztában, hogy mekkora hatással van az irányadó ráta emelkedése a hitelére.


A fennmaradó többség 57 százaléka fix kamatozású hitellel rendelkezik, s csupán hat százalékok nyilatkozott úgy, hogy az általa felvett jelzáloghitel változó kamatozású.

Az érdektelenség és az pontos információ hiányának oka az egyik non-profit ügyfél tájékoztatással foglalkozó szervezet szerint, hogy a jelzálogpiacon sok nem banki szervezet tevékenykedik, míg a korábbiakban ezt a tevékenységet a pénzintézetek bonyolították. A sok szereplős piacon az ügyfelek elvesznek az ajánlatok és az állandóan megújuló konstrukciók sűrűjében.

Haditerv nélkül vészidőben: merész vállalkozás

Az változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők 34 százaléka semmilyen tervvel nem rendelkezik arra az esetre, ha az irányadó ráta emelkedése miatt a fizetendő kamatok olyan magasra emelkednének, hogy az már veszélyeztetné a törlesztést.

36 százalékuk fix kamatozású hitellel refinanszírozná a fizethetetlenné vált adósságot, a biztató jel csupán annyi, hogy csak 2 százalékuk venne fel újabb változó kamatozású hitelt a fennálló probléma ideiglenes megoldására.


A helyzetet némileg enyhíti, hogy a megkérdezettek 24 százaléka úgy vélekedik, hogy ebben az esetben visszafizetné a teljes hitelt, ez azért is reménykeltő, mert ezek szerint a válaszoló hitelfelvevők egy ötödének lehetősége van erre.

Csak a kisjövedelműek aggódnak...

A felmérés rávilágított arra, hogy mennyire szoros az összefüggés a jövővel kapcsolatos aggodalmak és a jövedelem nagysága között. A leggyakrabban ugyanis azok törik a fejüket az előttük álló nehézségeken, akiknek az éves összjövedelme nem éri el a 20 ezer dollárt (7,3 millió forintot).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A lakosság optimizmusát is jól mutatja, hogy a megkérdezettek 53 százalékát egyáltalán nem aggasztja a jelzálogpiacon uralkodó állapot, s csupán 15 százalékuk okoznak állandó problémát a jövőben várható kellemetlen fejlemények.

Az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban nagymértékben megemelkedett az ingatlanadó mértéke, s a természeti katasztrófák a lakásbiztosítási díjakat is egyre feljebb tornászták. Mindez kiegészülve az egyre növekvő kamatokkal igencsak megterheli a családi kasszát és veszélyezteti a hitelek visszafizethetőségét.

Nem szeretik a változó kamatot - mégis sokan beleugranak

A változó kamatozású hitelek általános megítélése eléggé negatív, a lakástulajdonosok 36 százaléka teljesen elzárkózik a hitelkonstrukció felvételétől, amelyet a bérlők többsége is szeretne a későbbiekben elkerülni.

A megkérdezettek csupán 2 százaléka véli úgy, hogy ez az eszköz alkalmas megoldás lehet számára.

Lakást vásárolni? Na azt nem!

A bérlők többsége, vagyis majdnem minden második megkérdezett a rendelkezésére álló források szűkösségét jelölte meg a lakásvásárlás elhalasztásának okául, s minden tizedik ember a rossz hitelképessége miatt nem tud lakáshoz jutni.


A megkérdezettek csupán 13 százaléka szándékszik a közeljövőben lakást vásárolni. Érdekes azonban, hogy az ingatlanpiaci visszaesésről szóló hírek ellenére csupán 3 százalékukat rettenti az ingatlanárak várható csökkenése.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem