16 °C Budapest

Ne a kamatot nézd! - Tipp a trükkök ellen...

Pénzcentrum
2006. május 16. 08:30

Sokan szeretnék kiemelkedő hozam mellett elhelyezni megtakarításaikat a bankoknál, a megfelelő ajánlat kiválasztása azonban korántsem egyszerű. A reklámok persze mindig szépek: "akár x%" kamatot is kaphatunk...a kulcsszó természetesen az akár! Korábbi összeállításunkban a hibrid (befektetési alappal kombinált betét) konstrukciók területén igyekeztünk segítséget nyújtani, most pedig bemutatjuk, hogy az egyszerű betétlekötési ajánlatokon is van mit szemügyre venni, mielőtt odaadjuk a pénzünket.Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!


Ne a kamatot nézd!

Alapigazság, hogy ügyfélként akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha figyelmünket a jogszabályok által konkrétan körülhatárolt mutatókra irányítjuk. A betéti termékek piacán ez az EBKM, azaz az Egységesített Betéti Kamatláb Mutató.

A jogszabályi keret megteremti a termékek közötti összehasonlíthatóságot, nem árt persze tudni, mit is jelent az indikátor.

Az éves betéti kamatláb és az EBKM tulajdonképpen annyiban tér el egymástól, hogy a kamatot 360 napra vetítve állapítják meg, míg az EBKM a tényleges évre, azaz 365 napra szól. A kamatláb emellett egy évnél rövidebb időtávon nem veszi figyelembe a kamat összegének visszaforgatását. Mivel az EBKM számol a tőkésítéssel és 365 napra vonatkozik, így magasabb értéket ad, mint a kamatláb.

Az EBKM számítási módja a következő:


· Egy éven belüli lejárat esetén:


· Egy éven túli lejárat esetén:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Ahol n: a kamatfizetések száma, r: az EBKM 100-ad része, ti: a betételhelyezés napjától az i-edik kamatfizetésig hátralévő napok száma, (k+bv)*i: az i-edik kifizetéskor kifizetett kamat és betétösszeg visszafizetés összege.

Első látásra a fentiek tükrében értelmetlennek tűnhet, miért is kell annyira odafigyelni az EBKM-re, amikor az amúgyis magasabb a meghirdetett kamatlábnál. Lássunk egy példát, mely magáért beszél!

"Akár 10%-os kamat"

Vegyünk példaként egy olyan 12 hónapos futamidejű konstrukciót, melyet a bank az "akár 10%-os kamat" hangzatos szlogennel hirdet.

Amint utánanézünk a feltételeknek részleteiben, láthatjuk hogy az első 60 napra csak 2%-os a kamat, a 10% pedig csak a futamidő utolsó 60 napjára jár. (2 havonta fokozatosan emelkedik a ráta.)

Mivel az EBKM azt méri, hogy 365 nap alatt mekkora hozamot értünk el a befektetett pénzünkön, ez a mutató nem csap be: 5.83%-os értéket mutat...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?