30 °C Budapest

Ne a kamatot nézd! - Tipp a trükkök ellen...

Pénzcentrum
2006. május 16. 08:30

Sokan szeretnék kiemelkedő hozam mellett elhelyezni megtakarításaikat a bankoknál, a megfelelő ajánlat kiválasztása azonban korántsem egyszerű. A reklámok persze mindig szépek: "akár x%" kamatot is kaphatunk...a kulcsszó természetesen az akár! Korábbi összeállításunkban a hibrid (befektetési alappal kombinált betét) konstrukciók területén igyekeztünk segítséget nyújtani, most pedig bemutatjuk, hogy az egyszerű betétlekötési ajánlatokon is van mit szemügyre venni, mielőtt odaadjuk a pénzünket.Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!


Ne a kamatot nézd!

Alapigazság, hogy ügyfélként akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha figyelmünket a jogszabályok által konkrétan körülhatárolt mutatókra irányítjuk. A betéti termékek piacán ez az EBKM, azaz az Egységesített Betéti Kamatláb Mutató.

A jogszabályi keret megteremti a termékek közötti összehasonlíthatóságot, nem árt persze tudni, mit is jelent az indikátor.

Az éves betéti kamatláb és az EBKM tulajdonképpen annyiban tér el egymástól, hogy a kamatot 360 napra vetítve állapítják meg, míg az EBKM a tényleges évre, azaz 365 napra szól. A kamatláb emellett egy évnél rövidebb időtávon nem veszi figyelembe a kamat összegének visszaforgatását. Mivel az EBKM számol a tőkésítéssel és 365 napra vonatkozik, így magasabb értéket ad, mint a kamatláb.

Az EBKM számítási módja a következő:


· Egy éven belüli lejárat esetén:


· Egy éven túli lejárat esetén:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 


Ahol n: a kamatfizetések száma, r: az EBKM 100-ad része, ti: a betételhelyezés napjától az i-edik kamatfizetésig hátralévő napok száma, (k+bv)*i: az i-edik kifizetéskor kifizetett kamat és betétösszeg visszafizetés összege.

Első látásra a fentiek tükrében értelmetlennek tűnhet, miért is kell annyira odafigyelni az EBKM-re, amikor az amúgyis magasabb a meghirdetett kamatlábnál. Lássunk egy példát, mely magáért beszél!

"Akár 10%-os kamat"

Vegyünk példaként egy olyan 12 hónapos futamidejű konstrukciót, melyet a bank az "akár 10%-os kamat" hangzatos szlogennel hirdet.

Amint utánanézünk a feltételeknek részleteiben, láthatjuk hogy az első 60 napra csak 2%-os a kamat, a 10% pedig csak a futamidő utolsó 60 napjára jár. (2 havonta fokozatosan emelkedik a ráta.)

Mivel az EBKM azt méri, hogy 365 nap alatt mekkora hozamot értünk el a befektetett pénzünkön, ez a mutató nem csap be: 5.83%-os értéket mutat...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 15:10
A Media1 olvasója videót is készített arról, hogy az egyik hazai kábelszolgáltató, a közepes méretűn...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?