Sokat ér az apró!

Pénzcentrum
2006. május 15. 10:15

Amint arról korábban beszámoltunk, az alapanyagok árának szárnyalása világszerte érezteti hatását: a kis névértékű érmék gyártási költsége már nagyobb, mint forgalmi értékük, így kérdésessé válik, hogy megéri-e őket tovább használni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Nincs ez másképp hazánkban sem, ahol a réz, a nikkel és a cink felértékelődése jelentősen megdrágítja az érmék gyártását. Az 1 forintos rézből, nikkelből és cinkből, a 2 forintos rézből és nikkelből, a 100-as pedig rézből és cinkből készül.

A Népszabadság beszámolója szerint egy 1 Ft-os érme előállítása 4 forintba kerül, míg a 2 Ft-osnál 8 forint a költség. Nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy ezen érméknek mindössze 15-20%-a vesz részt a forgalomban.

Évente a két érméből összesen 150 millió darab kerül forgalomba. A gyártás leállítása közvetlenül évi 1 milliárd forintnyi költséget takarítana meg, az árak kerekítése azonban további előnyökkel járna, mely tovább mérsékelné a pénzforgalom teljes költségét.

A jegybank egyelőre ragaszkodik az 1 és 2 Ft-osokhoz a készpénzforgalom igényeire hivatkozva. Szakértők szerint az 5 és 10 Ft-os érme is többe kerül névértékénél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?