5 °C Budapest

Hitelkamatot csökkent a HVB

Pénzcentrum
2005. november 16. 12:17

Az október 3-i, 2%-os jelzáloghitel forintkamat csökkentés után újabb csökkentéseket jelentett be a HVB Bank immár a személyi kölcsönök és a támogatott hitelek terén is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A HVB Bank folytatja a lakossági hitelek kamatának csökkentését. Az elmúlt hónapok jegybanki kamatcsökkentéseire reagálva, először a jelzáloghitelek, majd a fogyasztási hitelek kapcsán mérsékelte a forint kamatait. Az intézkedés hatására nem csak az új, hanem a már hitelüket törlesztő ügyfelek fizetési terhei is mérséklődnek. A jegybanki kamat csökkentéséből fakadó előnyöket a HVB Bank november 2-től kiterjesztette további hitelkonstrukcióira is. Ennek részeként a személyi kölcsönök kamatát is csökkentette 2 százalékponttal, továbbá az államilag támogatott hiteleknél is a piaci átlagos kamatcsökkentésénél jelentősebb méretű csökkentést hajtott végre.
A csökkentés mértéke az összes érintett termék vonatkozásában jelentős, piaci kamatozású jelzáloghitelek esetén 2 százalékpont, személyi kölcsönök esetében pedig 2 százalékpontot is meghaladó mértékű volt.
A személyi kölcsönök esetén végrehajtott kamatcsökkentés hatásaként a kisebb összegű hiteleknél is jelentős megtakarítás érhető el. Például egy 600.000 forint összegű 72 hónapos futamidőre felvett kölcsön esetén az ügyfél megtakarítása évente 13.870 forint, ami jelen esetben körülbelül egy havi törlesztőrészletnek felel meg.
A HVB Bank ezzel a kamatcsökkentéssel olyan kedvező lehetőséget teremt, mintha az ügyfél évente csak 11 havi törlesztést fizetne. Ez elmondható a régi és az új ügyfelekre egyaránt, mivel a kamatcsökkentés a korábban felvett hitelekre is vonatkozik. Támogatott hiteleknél is a piaci átlagot meghaladó a mérséklés, új lakás vásárlási és építési konstrukciók, illetve 5 éves kamatperiódusú használt lakásra fordítható hitel esetén 0,5 százalékpont,  használt lakás célú és 1 éves kamatperiódusú hitelek esetén a csökkentés mértéke 1 százalékpont.
A támogatott hiteleknél végrehajtott csökkentés azért is említésre méltó, mert most már elmondható, hogy egyrészt a kamatok közelítenek a deviza alapú konstrukciók kamataihoz, másrészt a forint hitelek esetén az ügyfeleknek nem kell a deviza alapú hiteleknél fellépő árfolyamkockázattal számolniuk. Összehasonlításul egy példa: november 2. óta az igénylők már 3,49 %-os kamat mellett juthatnak új lakás vásárlására vagy építésre fordítható, 10 millió forintos támogatott hitelhez, míg ugyanezt a hitelösszeget svájci frank alapon felvéve a jelenlegi nem akciós kamat 2,74%.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?