Hitelkamatot csökkent a HVB

Pénzcentrum
2005. november 16. 12:17

Az október 3-i, 2%-os jelzáloghitel forintkamat csökkentés után újabb csökkentéseket jelentett be a HVB Bank immár a személyi kölcsönök és a támogatott hitelek terén is.

 
A HVB Bank folytatja a lakossági hitelek kamatának csökkentését. Az elmúlt hónapok jegybanki kamatcsökkentéseire reagálva, először a jelzáloghitelek, majd a fogyasztási hitelek kapcsán mérsékelte a forint kamatait. Az intézkedés hatására nem csak az új, hanem a már hitelüket törlesztő ügyfelek fizetési terhei is mérséklődnek. A jegybanki kamat csökkentéséből fakadó előnyöket a HVB Bank november 2-től kiterjesztette további hitelkonstrukcióira is. Ennek részeként a személyi kölcsönök kamatát is csökkentette 2 százalékponttal, továbbá az államilag támogatott hiteleknél is a piaci átlagos kamatcsökkentésénél jelentősebb méretű csökkentést hajtott végre.
A csökkentés mértéke az összes érintett termék vonatkozásában jelentős, piaci kamatozású jelzáloghitelek esetén 2 százalékpont, személyi kölcsönök esetében pedig 2 százalékpontot is meghaladó mértékű volt.
A személyi kölcsönök esetén végrehajtott kamatcsökkentés hatásaként a kisebb összegű hiteleknél is jelentős megtakarítás érhető el. Például egy 600.000 forint összegű 72 hónapos futamidőre felvett kölcsön esetén az ügyfél megtakarítása évente 13.870 forint, ami jelen esetben körülbelül egy havi törlesztőrészletnek felel meg.
A HVB Bank ezzel a kamatcsökkentéssel olyan kedvező lehetőséget teremt, mintha az ügyfél évente csak 11 havi törlesztést fizetne. Ez elmondható a régi és az új ügyfelekre egyaránt, mivel a kamatcsökkentés a korábban felvett hitelekre is vonatkozik. Támogatott hiteleknél is a piaci átlagot meghaladó a mérséklés, új lakás vásárlási és építési konstrukciók, illetve 5 éves kamatperiódusú használt lakásra fordítható hitel esetén 0,5 százalékpont,  használt lakás célú és 1 éves kamatperiódusú hitelek esetén a csökkentés mértéke 1 százalékpont.
A támogatott hiteleknél végrehajtott csökkentés azért is említésre méltó, mert most már elmondható, hogy egyrészt a kamatok közelítenek a deviza alapú konstrukciók kamataihoz, másrészt a forint hitelek esetén az ügyfeleknek nem kell a deviza alapú hiteleknél fellépő árfolyamkockázattal számolniuk. Összehasonlításul egy példa: november 2. óta az igénylők már 3,49 %-os kamat mellett juthatnak új lakás vásárlására vagy építésre fordítható, 10 millió forintos támogatott hitelhez, míg ugyanezt a hitelösszeget svájci frank alapon felvéve a jelenlegi nem akciós kamat 2,74%.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 12. 20:36
Súlyos betegség után élete 69. évében érte őt a halál.
Holdblog  |  2024. június 12. 07:47
Mennyi köze van a jegybanki pénznyomtatásnak az elszálló árakhoz? És ha sok, úgy mikor várhatjuk, ho...
Bankmonitor  |  2024. június 12. 02:17
Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú diákhitel kamata a ter...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 11. 20:26
Vettem ma három hullámban a MARA-ból nyitás után, 18,29 az átlagom. Pár napja már 18 dolláron álltam...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem