Döbbenetes: rengeteg magyar szülő erre költötte az szja-visszatérítést

Döbbenetes: rengeteg magyar szülő erre költötte az szja-visszatérítést

2022. március 1. 21:10

Februárban eddig nem látott élénkülést tapasztaltak a szakértők a zálogtárgyak kiváltását illetően. Az elmúlt év hasonló időszakához képest,  55 százalékkal nőtt a kiváltások száma, mivel sokan a zálogkölcsön rendezésére használták fel az szja-visszatérítést. Az év eleji időszakban a befektetési arany iránt is óriási az érdeklődés. Eddig 550 millió forintért, azaz a tavalyi év forgalmának több mint a feléért, vásároltak a magyarok aranyat egy zóloghálózatban. Az eladások további emelkedésének egyelőre a készlethiány szab gátat.

Az szja-visszatérítésből származó források hatalmas lökést adtak a kölcsöntörlesztésnek a BÁV Zálog országos fiókhálózatában. A céghez beérkezett adatok egyértelműen arról tanúskodnak, hogy a korábban zálogkölcsönt igénylők szélesebb köre a február 15--ig beérkező nagyobb összeget kölcsöntörlesztésére használta fel. Az elmúlt év hasonló időszakával összevetve februárban 55%-al nőtt meg a kiváltások aránya a zálogügyfelek körében. A folyósítást követően volt olyan nap, amikor a fiókok a megszokott forgalom többszörösét is fogadták.

A hirtelen jött növekedés elsősorban a lakossági ügyfelek körében érzékelhető. Az 1 millió forint fölötti prémium szegmensben – ilyen nagyságrendű összeget jellemzően a vállalkozók igényelnek – hasonló tendencia nem volt tapasztalható.

A  kiváltások aránya eleve nagyon magas, 94%-os. Az éves dinamikát figyelve jellemzően decemberben – szintén a bevételek növekedése miatt – a legnagyobb a zálogkölcsönök törlesztési aránya. A jelenlegihez mérhető kiváltási hullámot azonban februárban még soha nem tapasztaltunk. Az adatok, illetve az ügyfelek visszajelzései is alátámasztják, hogy az szja-visszatérítést, és kisebb mértékben a 13. havi nyugdíjat használták fel a törlesztésre. A kiváltások megugrása számunkra is jó hír, hiszen a mi érdekünk is az, hogy az értékeiket megtartsák az ügyfelek, és egy esetleges pénzügyi kihívás esetén újra fel tudják használni őket

 – mutatott rá Dandé Imre, a BÁV zálogigazgatója. A törlesztési hajlandóság javulását a pandémia egyik „mellékhatásának” is tartják. A vállalat évről évre kutatásokkal méri fel a magyar családok pénzügyi helyzetét, az eredmények azt igazolják, hogy a járványhelyzet következtében az ügyfelek tudatosabban kezelik pénzügyeiket, jobban odafigyelnek a kondíciókra, szigorúbban betartják a határidőket. Egy tervezett vagy váratlan bevétel esetén prioritássá vált a kölcsön törlesztése és a zálogtárgy kiváltása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nemcsak a zálogkölcsönök, hanem a befektetési célú arany (BCA) piacán is tetemes növekedést hozott az év eleje. Összességében 550 millió forintért vásároltak eddig befektetési aranyat a magyarok a fiókhálózatban, amely kb. 30 kg arany eladását jelentette. Összehasonlításként a tavalyi év során 1 milliárd forint értékű BCA-t értékesített a társaság, vagyis idén már két hónap alatt összejött az elmúlt évi forgalom több mint a fele. A befektetési arany eladás szárnyalását csupán az ideiglenes készlethiány állította meg.

A BCA értékesítés megugrása egyértelműen az inflációs félelmeknek, és a gazdasági bizonytalanságnak tudható be. Az elemzők széles köre 2100 dollárra várja az arany tőzsdei árfolyamát 2022-ben, ami új történelmi csúcsot jelentene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?