20 °C Budapest
cigarette smoking ashtray

Sorra tiltják be a dohányzást az európai országok: itt a teljes lista, hol tilos már cigizni

2023. november 13. 15:02

Fokozatosan tiltaná be a dohánytermékek értékesítést az Egyesült Királyság, a friss törvénytervezet szerint a fiataloknak nem lenne már lehetőségük legálisan ilyen árucikkeket vásárolni a jövőben. Európa számos más országában, illetve a világ több pontján szintén sorra születnek a döntések a dohányzásellenes tiltásokról. A Pénzcentrum friss gyűjtéséből kiderül, mely országok eddig milyen törvényekkel, szabályokkal igyekeztek visszaszorítani a dohányzást.

Nagyszabású dohányzásellenes szabályozást vezetne be az Egyesült Királyság, érkezett a hír a múlt héten. A benyújtott törvénytervezet fokozatosan, életkorhoz kötve tiltaná be a dohánytermékek értékesítését: eszerint a jövőben tilos lenne dohánytermékek árusítása a 2008. december 31-e után születettek körében. Így a jelenleg 14 éves korosztály már sosem érne el olyan életkort, amikor legálisan vehet dohányterméket. Nem a szigetország azonban az egyetlen, mely keményebb szabályozásba fogott a dohányzás visszaszorítása érdekében. 

2004-ben Írország volt az első a világon, mely megtiltotta a vendéglátóhelyeken, valamint munkahelyeken a beltéri dohányzást. Ennek hatására lavinaszerűen indult el a tiltó szabályozások törvénybe iktatása, melyek elsődleges célja a passzív dohányzás káros hatásainak visszaszorítása volt. Első körben a legtöbb ország a közintézményekben tiltotta be a dohányzást beltéren, ezt követték a nyilvános helyeket érintő általános tiltások. Ezek alól sok esetben kivételt képeznek a szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek:

Magyarországon a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosítása értelmében 2012. január 1-jétől fő szabály szerint zárt légterű közterületeken, illetve közintézményekben tilos a dohányzás. Egyúttal a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, várakozó helyeken, illetve azoktól 5 méter távolságon belüli területen, peronon, stb. is megtiltották a dohányzást. 

A dohányzás visszaszorításának azonban csak egy módja a használat tiltása, számos országban az értékesítés oldaláról közelítenek a dohányzás visszaszorításához, ahogy a most megjelent tervek szerint az Egyesült Királyság is. 

A portugál kormány például idén májusban jelentett be egy jogszabálytervezetet a dohányáru értékesítésének és a dohányzásnak a kültéri közterületeken való korlátozására 2023 őszétől. Mivel szeptember végéig nem született döntés, a határidőt kitolták 2024-ig. A törvény a tervek szerint tiltja majd a dohányzást vendéglátóhelyeken túl a nyilvános helyeken. 2025-től pedig nem tesznek majd különbséget cigaretták és hevített dohánytermékek, e-cigaretták között az értékesítésben: egyedül boltokban lehet majd kapni ilyen árucikkeket - olvasható a World Economic Forum honlapján. 

Kanadában azt a cél tűzték ki, hogy 2035-re 5 százalék alá szorítják a dohányzás elterjedtségét a lakosság körében. Ennek érdekében fokozzák az egészségügyi hatásokról szóló figyelmeztetéseket: minden egyes cigaretta szűrőjére figyelmeztetés kerül majd.

Új-Zélandon az Egyesült Királysághoz hasonló intézkedéseket terveznek bevezetni. Szintén a 2009 után születettek számára tiltják majd a dohánytermékek vásárlását, valamint szigorúbban szabályozzák a vape-termékek árusítását. A nikotintartalom megengedett mennyiségét szintén csökkentik.

Franciaország ennél is továbbmegy, az e-cigaretták teljes betiltását tervezik. Emmanuel Macron még 2021-ben jelentette be, hogy 2030-ra minden 20 éves nemdohányzó lesz és ígéretet tett arra, hogy létrehozza "az első dohányzásmentes generációt", többek között növeli a cigaretta árát és kiterjeszti a dohányzásmentes zónákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mexikó pedig év elején vezette be az egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényt a világon. Kiterjesztették a dohányzás tilalmát minden közterületre - ideértve a parkokat, strandokat is - így gyakorlatilag a magánlakásokra korlátozzák a dohányzást. A szabályozást megszegő turistákat is keményen büntetik: 50-300 dollár közötti összegre. Szigorú az e-cigaretták értékesítési szabályozása is: nem értékesíthetők vagy importálhatók, illetve közterületen ugyanúgy nem használhatók. 

A strandokon Spanyolország is elöl jár a tiltásokban: több mint 100 helyen már bevezették a tilalmat a nyáron, köztük Barcelona minden strandján. Costa Ricán ugyancsak szigorúan lépnek fel: beltérben dohányozni mindenhol tilos, kivéve magáningatlanokban, közterületen pedig tiltott a megállókban, középületekben, munkahelyeken, vendéglátóhelyeken, sőt még a taxikban is. 

Magyarországon 2013 óta csak Nemzeti dohányboltok árulhatnak dohánytermékeket. 

Sok helyen vezetés közben is tilos dohányozni

Leginkább a turisták számára okozhat meglepetést, hogy egyes országokban teljesen, míg sok helyen részben tilos autóban is dohányozni. Európában például négy országban - Olaszországban, Lettországban, Litvániában és Törökországban - teljesen tilos autóban cigizni. Más országokban pedig főként a körülményektől függően tiltott a dohányzás: ha kiskorúak utaznak az utóban, vagy Írországban például várandós utas esetén is:

Az új dohányzásellenes törvények az egész világon afelé mutatnak, hogy egyre több helyen igyekeznek az e-cigaretták használatát is visszaszorítani, illetve egyre több helyen betiltani a dohányzást. Már arra is akad több példa, hogy bizonyos életkor felett egyáltalán ne lehessen már dohányterméket vásárolni, így védve meg a fiatalokat a dohányzásra való rászokás ártalmaitól.

Mégsem egészségesebb az e-cigi?

Bár a vape-termékek, és más füstmentes árucikkek úgy reklámozták magukat, segítik a leszokást, illetve nem olyan károsak, mint a klasszikus cigaretták, egyre több helyen tiltják azokat. Magyarországon a manórúd, vagyis az elf bar tiltott. Az elmúlt években viszont nagyon elterjedtek az e-cigik Magyarországon is. Az eszközök terjedésének hála jelentősen visszaesett a kereslet a hagyományos cigarettákra, viszont a kérdés adja magát: vajon tényleg egészségesebbek a manórudak, mint a hagyományos társaik? Ennek járt utána a Pénzcentrum vlogja, a CashTag egy korábbi videójában:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm