Mid adult woman using mobile phone while talking to pharmacist and buying a medicine in pharmacy.

Kiderült a nagy D-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a méregdrága patikai pirulákról

2023. október 12. 10:01

Idén már kaptunk ízelítőt a hűvös időből, sok helyen már langyosodnak a radiátorok. Ahogy beköszönt az őszi nedves, esős, hűvös időjárás, kezdődik el a vírusok, baktériumok főszezonja. Szakértők szerint akár egészségesek vagyunk, akár lebetegedtünk, az októbertől márciusig tartó időszakban mindenképpen érdemes D-vitamin szedésével támogatni a szervezetünket, főleg az idősebbeknek. Egyre többen szednek megelőzésképpen nem csak C-, hanem D-vitamint is, viszont arról még mindig rengeteg tévhit kering, hogy hogyan érdemes szedni, milyen mennyiségben, és honnantól válik csak pénzkidobássá a drága tabletták szedése. Ezeket a kérdéseket tisztázza most a Pénzcentrum, és azt is eláruljuk, hogy vehetünk töredékáron vitamint a patikában. 

Egyes időszakokban érdemes lehet fokozni a D-vitamin bevitelét, mert nagyobb szüksége van rá a szervezetünknek. A terhesség és szoptatás ideje alatt vagy fokozott stresszel járó időszakokban, de a járványszezonban is érdemes a szervezetünket plusz D-vitaminnal támogatni, ha a táplálkozás útján nem tudunk eleget bevinni. Viszont melyik terméket válasszuk a sok a közül? Megbízhatunk az olcsóbb, bolti tablettákban, vagy mindenképpen a márkás, drága vitamint válasszuk? Hogyan juthatunk akár féláron vitaminhoz? Mutatjuk.

Már jelenleg is sok covidos beteg van, fogynak a patikákban a forróitalporok és a C-vitamin, illetve előfordultak már lokális hasmenéssel, hányással járó járványok is, és hamarosan elkezdődik a felsőlégúti megbetegedések szezonja. Érdemes a szervezetünket ilyen időszakban támogatni kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A kórokozókkal szembeni védekezéshez fontos vitaminok az immunrendszerünk számára az A-vitamin, illetve a β-karotin, B6-, B12-, C-, D-, E-vitamin, valamint az ásványi anyagok közül a cink és a szelén. Ezek erősítik a fizikai „védelmi vonalakat”, mint a bőr, a gyomor-bélrendszer, a légutak, illetve az immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is.

Amikor valaki megbetegszik, jellemző, hogy C-vitamint szed a felépülésig, de ma már sokan D-vitamint is szednek a gyúgyulás ideje alatt. Megelőzésképpen is a C-vitamin a legjellemzőbb, de már a D-vitamin is elterjedt, gyakran multivitamin formájában fogyasztjuk. Azt viszont kevesen tudják, hogy a szervezetnek valójában mennyi D-vitaminra van szüksége, mekkora mennyiséget viszünk be az ételekkel, és kiegészítésként mekkora dózist érdemes tabletták formájában beszedni.

Bár egyes élelmiszerekben, mint a tejtermékek, tengeri halak, tojássárgja, stb. megtalálható kis mennyiségben a D-vitamin, a fő forrást saját szervezetünk jelenti. A D-vitamin előállításhoz azonban szükség van UV-B sugárzásra, így az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebb a napsugárzás, érdemes lehet étrendkiegészítő formájában bevinni a vitamint. Az ajánlott bevitel mennyisége egyénfüggő, időseknek, krónikus betegeknek, várandósoknak, de még a túlsúlyosaknak is nagyobb lehet a szükséglete az átlagnál.

Óriási probléma a D-vitamin hiány

A tavalyi évben egy D-vitamin fókuszú sajtóeseményen az hangzott el: kivétel nélkül mindenkinek javasolt a téli D-vitamin-pótlás, mert a magyar lakosság nagy többségét érintő és mérhető egészségkockázatot jelentő D-vitamin-hiányról szóló hírek nem túloznak. A D-vitamin konszenzusajánlás elkészítésében közreműködő orvosok rámutattak: Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő egészségkockázat a D-vitamin-hiány, amely a téli időszak végére szinte minden magyart érint, de korábbi mérések szerint még a nyári időszakban is minden második magyar D-vitamin-szintje alacsonyabb az ajánlott értéknél.

Azt javasolták, az októbertől márciusig tartó időszakban mindenkinek ajánlott a D3-vitamin-készítmények fogyasztása. Az ajánlásban a felnőttek számára leírt napi 2000 NE-mennyiség élelmiszerből még kiegyensúlyozott táplálkozási szokásokkal sem biztosítható, mivel a szokásos magyarországi étrend alig tartalmaz D-vitamint, az ezzel reálisan bevihető mennyiség pedig mindössze napi 80 NE. (Márciustól októberig elég mennyiséget termel saját szervezetünk is, ha a végtagokat, a vállat és az arcot direkt napsugárzás  éri az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15–30 perces időtartamban.)

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitek közül az egyik leggyakoribb a vitamin túladagolásával kapcsolatos. A tény azonban az, hogy az ajánlásnál nagyobb mennyiség bevitele csak nagyon hosszú távon okozhat mérhető problémákat a szervezet szabad kalciumszintjében (hiperkalcémia), másrészt az úgynevezett D-vitamin-intoxikáció rendkívül ritka, mert a testünkben működnek azok a mechanizmusok, amelyek a túl sok D-vitamin hatásai ellen alakultak ki. A további tényekről és tévhitekről a D-vitamin kapcsán ebben a cikkben írtunk.

Mekkora a D-vitamin szükséglet?

A 2022-ben frissített magyar konszenzusajánlás szerint az októbertől márciusig tartó időszakban az ajánlott napi mennyiség Nemzetközi Egységben kifejezve:

  • Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE
  • Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE
  • Felnőtteknek: 2000 NE, a biztonságosan bevehető napi mennyiség 4000 NE
  • Terhesség és szoptatás idején a kismamák számára mindenképpen a napi adagolás ajánlott legfeljebb 4000 NE mennyiségben.

Ezek a mennyiségek arra az esetre vonatkoznak, ha a vitaminpótlás célja a D-vitamin-hiány megelőzése, mert felnőtteknél a napi 2000 NE-mennyiségű D3-vitamin elegendő a normális tartomány fenntartásához, vagyis rendszeresen, napi gyakorisággal szedett vitamin esetén nem indokolt nagyobb, 3-4000 NE tartalmú D3-készítmény szedése. Ha már kimutatható a vitaminhiány, orvosi ajánlásra szükség lehet telítő dózisra, mely néhány hétig az ajánlásnál jelentősen magasabb adagolást jelent.

A felsorolt ajánlási értékeknél több vagy kevesebb D-vitaminra lehet szükség bizonyos egészségi állapotok, betegségek, illetve gyógyszerszedés következményeként is. Érdemes több tényezőt együtt vizsgálni, és szakemberrel konzultálni a D-vitamin megfelelő mennyiségéről pl. megfázás, stresszes időszak, vagy túlsúly esetén.Az adagolás kortól függően is eltérő lehet, mivel a szervezet D-vitamin-képzése az életkorral jelentősen csökkenhet, ezért

az idősek esetén különösen érdemes figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitelre!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan és milyen formában érdemes szedni a D-vitamint?

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a D-vitamin előírásszerű pótlására mindenképpen javasolt megbízható forrásból származó, termékeket választani. Mérések bizonyítják ugyanis, hogy az internetről rendelhető, ellenőrizhetetlen külföldi gyártótól származó készítmények gyakran nem a feltüntetett vitaminmennyiséget tartalmazzák. A szakértők szerint formátumtól függetlenül fontos, hogy a D-vitaminból az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő dózisokat fogyasszunk.

Ma már rengetegféle készítmény, tabletta, italpor, szirup, stb. közül választhat az, aki a D-vitamin szintjét szeretné fenntartani. Ahogy azt Dr. Marjai Tamás lapunknak korábban elmondta, a felnőttek számára alapvetően a tablettás és a kapszulás készítmények a leggyakoribbak, míg a csecsemőknek és a gyermekeknek cseppekre adagolható folyékony készítmények állnak rendelkezésükre. Ezen kívül más formában is forgalmaznak D-vitamint, például kalciummal kombinálva pezsgőtablettaként.

Azokat a készítményeket tudjuk leginkább ajánlani, melyekben a D-vitamin C-vitaminnal van kombinálva. Az utóbbi időben megjelentek azok a készítmények is, melyek a két vitamin mellett cinket vagy szelént tartalmaznak. Ezek a mikrotápanyagok ugyanúgy szükségesek az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket is bevinni a szervezetbe

- mondta el a szakember, aki azt is hozzátette: "D-vitamin hiány pótlására felnőtteknél lehetőség van arra, hogy vitamint hetente, kéthetente vagy havonta egyszer vegyük be nagyobb mennyiségben, de nem ez a jellemző. Orvosi felügyelet nélkül, vény nélküli készítmények szedésénél sokkal inkább javasolt a napi adagolás."

A szakértő szerint mivel a napi bevitel 1500-2000 nemzetközi egység (NE), ennek megfelelően érdemes szedni a tablettát is. Egy 1000 NE-t tartalmazó tablettának például a javallott adagolása felnőttek esetén kétnaponta 1 tabletta - hiszen ne felejtsük el, hogy a szervezet is állít elő D-vitamint, valamint természetes úton is viszünk be belőle a táplálkozással. Ezen változtathatnak olyan körülmények, mint az életkor, betegség, túlsúly, stb. Ebben az esetben szükség lehet egyéni adagolásra, ezt pedig orvossal kell egyeztetni - hívta fel a figyelmet.

Pénzkidobás a drága tabletta?

Ahogy minden évben, idén is megvizsgáltuk a D-vitaminok árfekvését néhány terméken keresztül. Az idei gyűjtésünkből az derült ki, hogy a D-vitaminok nem drágultak jelentősen, illetve ha el is mozdult az a sáv, amiben amiben az áruk mozgott még tavaly, vagy azelőtt, akkor is ki lehet fogni még az adott termékeket akciósan. Általánosságban jellemző, hogy patikaláncoknál olcsóbbak a D-vitamin tartalmú termékek, mint más üzletekben, de utóbbiaknál is érdemes a nagy leárazásokat figyelni.

A listán látható, hogy nem minden az árfekvés, illetve a kiszerelés sem. Ahhoz, hogy lássuk, melyik tabletta éri meg legjobban, a hatóanyagmennyiséget is figyelembe kell venni. Ez alapján van olyan termék, amelyből 1000NE mindössze 3-4 forintra jön ki, miközben a drágább kiszereléseknél előfordulhat 16-29 forint is. Nem mindegy, hogy a napi D-vitamin szükségletünket nagyjából 10 vagy 60 forintból fedezhetjük, főként ha az egész család szedi az októbertől márciusig tartó időszakban a vitamint. Ha 180 napal számolunk, akkor már kitűnik a különbség: nem mindegy, hogy egy személyre 1800 vagy 10 800 forint kiadást jelent a D-vitamin.

Ami viszont a legfontosabb spórolás szempontjából és még mindig kevesen tudnak róla: a D-vitamint fel lehet íratni a háziorvossal receptre, támogatott áron pedig a töredékébe kerül, mint rendes áron megvenni a boltban! További, mivel egyes D-vitaminok gyógyszernek minősülnek, így egészségpénztári megtakarításból is ki lehet fizetni őket a patikákban, illetve olyan boltokban, ahol lehet egészpénztári kártyával fizetni, mint pl. a drogériák, vagy több biobolt. Amivel pedig szintén sokat spórolhatunk: figyeljük az akciókat, ne csak az élelmiszerboltban, hanem a gyógyszertárban is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem