12 °C Budapest
Yellow vitamin pills isolated on a white background

Kiderült a D-vitamin titok: rengeteg a tévhit, ezt rontják el a legtöbben a drága tabletták szedésénél

2022. november 16. 14:36

A legújabb adatoknak és tudományos kutatásoknak megfelelően megjelent a legújabb D-vitamin ajánlás, hazai szakértők konszenzusa alapján - hangzott el az IBSA Pharma Kft. sajtótájékoztatóján. A "D-vitamin Akadémia – trendek, tények és tévhitek hazai és nemzetközi szakmai perspektívából a magyar konszenzusajánlás társszerzőivel" című eseményen Dr. med. habil. Valkusz Zsuzsanna elmonta, hogy a D-vitamin a szakértők szerint nem is vitamin, hanem inkább hormon, melyet az emberi szervezet képes termelni. Prof. Dr. Lakatos Péter hozzátette: a D-vitamin nagyjából 5 millió éve van jelen a Földön, melynek fontos tulajdonsága volt, hogy védelmet nyújtott az UV-B sugárzás ellen. Így rendkívül fontos szerepet kapott az evolúcióban és minden fontos élettani folyamatnak ma is a része.

Dr. med. habil. Valkusz Zsuzsanna egyetemi docens, SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
I. Sz. Belgyógyászati Klinika, A hazai D-vitamin konszenzusajánlás társszerzője a D-vitaminról szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy az életkor emelkedésével egyre kevesebb D-vitamin szintetizál a szervezet, nyáron a napvédő krémek gátolják a képződését, télen pedig a napsütéses órák alacsony száma. Prof. Dr. Lakatos Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese, aki szintén A hazai D-vitamin konszenzusajánlás társszerzője, elmondta, hogy egy 10 perces séta a napon akár boltba menet már elegendő a napi D-vitamin termeléshez, és ezalatt az idő alatt senki sem fog bőrrákot kapni. 

Valkusz Zsuzsanna kifejtette, hogy korábbi mérések alapján a magyar egy D-vitamin hiányos nemzet volt. Most, hogy divatba jött a D-vitamin szedés - különösen a világjárvány óta - már előfordul a túl magas D-vitamin szint is. Ezért lényeges, hogy betartsuk az ajánlást, hiszen mind a hiány, mind a túladagolás káros lehet a csontozatra. Lakatos Péter hozzátette, hogy ha a magyar lakosság megfelelő mennyiségű D-vitamint szedne tavasztól őszig, 250 milliárd forintot lehetne megspórolni évente azokon a betegségeken, amelyek nem alakulnának ki.

Azonban általánosságban a hiány nagyobb egészségügyi problémákat okoz, főként a csontrendszer összefüggésében. A csöntrendszer gyengül, ha nem megfelelő a D-vitamin bevitel. Lakatos Péter elmondta, hogy éves szinten 15-17 ezer combnyaktörés történik Magyarországon, melynek több mint 30%-a egy éven belüli halálozáshoz vezet a szövődmények következtében. Ez rendkívül magas arány, és a betegek 100%-ról elmondható, hogy súlyosan D-vitamin hiányos. Amint ágynak esnek, még kevesebbet mozdulnak ki, így még inkább súlyosbodik a D-vitamin hiány. 

Valkusz Zsuzsanna arról is beszélt, hogy a D-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, és az autoimmun betegek kezelésében, valamint a daganatos betegek kezelésében is. Az is bizonyított, hogy a nőgyógyászati hormonproblémáknak is köze van a D-vitamin hiányhoz, kezdve a meddőséggel, a policisztás ovárium szindrómán át - mely a nők 6-8 százalékát érinti - a menopauzáig. A terhesség az egyetlen olyan állapot, hogy ajánlott napi dózisban az ajánlásnak megfelelően szedni a D-vitamint.

Az 1-es típusú diabétesszel élő betegek, más endokrin betegséggel, autoimmun betegséggel élők kezelésében is fontos szerepe van ennek a vegyületnek. A D-vitamin hiány általánosságban rontja az anyagcsere betegségeket. 

Lakatos Péter arról is beszélt, hogy a nemzetközi ajánlásokat nem lehet általános érvényűnek venni, hiszen országonként eltérő lehet az ajánlott D-vitamin bevitel alsó és felső értéke. Hiszen a napsütéses órák száma, fogyasztott ételek D-vitamin szintje, illetve az étrendkiegészítők fogyasztási szokásai jelentősen eltérhetnek. Így Finnországban logikusan eltér a normál napi beviteli szint, mint az Egyesült Államokban, vagy éppen Magyarországon.

Valkusz Zsuzsanna felhívta a figyelmek, hogy a gyermekek D-vitamin pótlása különösen fontos, hiszen ők vannak a bölcsődés, óvodás korban leginkább kitéve a fertőzéseknek. Vannak továbbá olyan betegségek, amelyek D-vitamin hiányt okozhatnak a szervezetben és a túlsúlyosaknak is fokozottan oda kell figyelniük a bevitelre.

Mindenkinek javasolt a téli D-vitamin-pótlás

Kivétel nélkül mindenkinek javasolt a téli D-vitamin-pótlás, mert a magyar lakosság nagy többségét érintő és mérhető egészségkockázatot jelentő D-vitamin-hiányról szóló hírek nem túloznak – hívták fel a figyelmet a D-vitamin konszenzusajánlás elkészítésében közreműködő orvosok a sajtókonferencián. A szakértők rámutattak: a széles körű orvosszakmai konszenzuson alapuló hazai ajánlás nem csupán azt részletezi, hogy milyen szerteágazók a D-vitamin-hiánnyal összefüggő kóros állapotok és betegségek, illetve milyen előnyei vannak a vitamin folyamatos pótlásának, de számos tévhitet is eloszlat, és a legfrissebb tudományos eredmények alapján a korosztályonként eltérő javasolt adagolást is pontosítja.

Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő egészségkockázat a D-vitamin-hiány, amely a téli időszak végére szinte minden magyart érint, de korábbi mérések szerint még a nyári időszakban is minden második magyar D-vitamin-szintje alacsonyabb az ajánlott értéknél. Több mint tíz éve, elsők között a világon, Magyarországon született olyan D-vitamin-beviteli ajánlás, amely az összes érintett orvosi szakterület hivatalos konszenzusán alapul.

Nincs vita: szükséges a vitamin

Ez az ajánlás 2022-ben a negyedik alkalommal frissült a legújabb tudományos eredmények alapján, a munkában kilenc hazai orvostársaság vett részt. Az új ajánlás egyik legfontosabb megállapítása – amellett, hogy a lakosság túlnyomó többsége D-vitamin-hiányban szenved a téli időszak végére –, hogy Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához elegendő márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás – az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15–30 perces időtartamban.

Az idő azért fontos tényező – miközben azt természetesen senki nem javasolja, hogy hosszabb időt töltsünk a tűző nyári napon védelem nélkül –, mert a napvédő készítmények és naptejek gátolják az UV-B sugárzás bejutását a bőrbe, és így a D-vitamin termelést is  

– emelték ki a sajtókonferencián az ajánlás társszerzői. Az októbertől márciusig tartó időszakban ugyanakkor mindenkinek ajánlott a D3-vitamin-készítmények fogyasztása. Az ajánlásban a felnőttek számára leírt napi 2000 NE-mennyiség élelmiszerből még kiegyensúlyozott táplálkozási szokásokkal sem biztosítható, mivel a szokásos magyarországi étrend alig tartalmaz D-vitamint, az ezzel reálisan bevihető mennyiség pedig mindössze napi 80 NE.

Miért pont a D-vitamin?

A D-vitamin valójában nem tankönyvi értelemben vett vitamin, mert a többi vitamintól eltérően az emberi szervezet termeli meg. Ehhez elegendő, ha a bőrt megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás éri. Önmagában a napsugárzással D-vitamin-túltermelés nem váltható ki, mert ahogy barnul a bőrünk, a fokozódó pigmenttartalom gátolja a D-vitamin-képzést. A D3-készítmények valójában nem a vitamint, hanem annak szteroidhormon-előanyagát (kolikalciferol) tartalmazzák, illetve létezik még a főként gombákban és növényekben termelődő D2 (ergokalciferol), amely azonban rosszabbul hasznosul, így kevésbé alkalmas a D-vitamin-pótlásra.

Ezeket az elővitaminokat a szervezetünk alakítja többféle D-vitamin-molekulává, amelyek közül a hazai ajánlás az úgynevezett 25OHD-szérum-szintjét tartja a vitaminellátottságot legjobban tükröző összetevőnek. Ez a molekula 3 hetes felezési idővel marad fenn a keringési rendszerben, ami azt jelenti, hogy a szervezetünkbe bevitt D3-vitamin-készítmények legfeljebb ennyi ideig segítenek fenntartani a D-vitamin-szintet a téli időszakban. A testben kimutatható 25OHD-szérum-szint úgynevezett normál értéke 75 és 125 nmol/liter közötti. Ez alatt D-vitamin-hiányról beszélhetünk, míg a felső érték felett a többletbevitelnek tudományosan már nincs kimutatható előnye a csontokra, a daganatkockázatok csökkentésére és a szénhidrát-anyagcserére sem. A frissített ajánlás ezért a téli D-vitamin-pótlás elsődleges céljaként az alsó 75 nmol/literes szérumszinthatár elérését jelöli meg.

Mit okoz a D-vitamin-hiány?

A D-vitamin rendkívül sokoldalú. Ahogy Dr. Lakatos Péter professzor fogalmazott, „a D-vitamin minden sejtünkre hatással van, és bár a D-vitamin nem gyógyít meg, a hiánya számos betegségben szerepet játszik”. Régóta bizonyítottak a D-vitamin-hiány és az osteomalacia (csontlágyulás), gyermekkorban a rachitis (angolkór) összefüggései. A csípőtáji törést szenvedő betegek 90 százalékánál mutatható ki jelentős D-vitamin-hiány. Ráadásul ezek meglepően gyakran előforduló következmények, mert a magyarországihoz hasonló D-vitamin-ellátottságú területeken a csontlágyulás gyakorisága 25-30 százalékos.

Bár tévhitnek minősíthető, hogy a D-vitamin az időskori csontritkulás gyógyszere, az igazolt, hogy a klinikai csontritkulás elleni kezelések leginkább D-vitamin-pótlás mellett hatékonyak.

Az immunrendszerünk sem működhet megfelelően D-vitamin nélkül. Hiányában csökken a fertőzések elleni védekezési képesség. Bizonyított a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatása, és a Covid–19-járvány idején kialakított klinikai eljárások során igazolódott az is, hogy a vírusfertőzéshez társuló, veszélyt jelentő citokinvihar kivédésében milyen fontos szerep jut a D-vitaminnak. Az alacsony 25OHD-szint emellett összefüggésben áll az autoimmun betegségek kialakulásának kockázataival, mint az 1-es típusú diabétesz, a sclerosis multiplex és a rheumatoid arthritis.

Dr. Valkusz Zsuzsanna arra is rámutatott, hogy az anyagcserében és a hormonháztartásban a D-vitamin szerepet játszik a glükóz feldolgozásában, az inzulinkiválasztásban, és hiánya összefügg az immuneredetű pajzsmirigybetegségekkel. A konszenzusajánlás ugyancsak megerősíti: tudományos tény, hogy a D-vitamin képes lassítani a daganatok fejlődését, immunmodulánsként működik, és bizonyos ráktípusok esetén gátolja az áttétképződést. Végbélrák esetén több vizsgálat mutatta ki nemcsak a D-vitamin kockázatcsökkentő hatását, de azt is, hogy annak szerepe van a betegségekhez kapcsolódó halálozások csökkentésében.

Szintén fontos területe a D-vitaminnal kapcsolatos kutatásoknak a női termékenység. Számos nőgyógyászati kórképben és a meddőséggel összefüggésben is kimutatható az alacsony D-vitamin-szint káros hatása. De szerepe van a fogantatás sikerességében is kortól, etnikumtól, testtömegtől függetlenül. A D-vitamin pótlás a terhesség idején eleve kiemelt szempont, mert a várandós anyák és a fejlődő gyermek egészsége érdekében is elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-mennyiség. Az úgynevezett kismamavitaminok általában nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű D3-vitamint, ezért a terhesség és a szoptatási időszak során is ajánlott a napi adagolás szerinti vitaminpótlás, az orvos ajánlása alapján.

Miből és mennyit?

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a csukamájolaj fogyasztására ösztönöztek az orvosok, ma a gyógyszertárakban, drogériákban megvásárolható D3-vitamin-készítmények sokféle változatban, többféle hatóanyag-mennyiséggel készülnek. A tabletták, lágyzselatin kapszulák, cseppek, folyadékok mellett már olyan innovatív készítmény is elérhető Magyarországon, mint a nyelven olvadó, ízesített lapka vitamin, amely nemcsak a kényelmet szolgálja a vitaminpótlásban, de azok számára is lehetővé teszi az adekvát D-vitamin-bevitelt és pontos adagolást, akik nyelési nehézségek, felszívódási problémák, laktóz intolerancia vagy az orális gyógyszerszedést megnehezítő betegségek miatt a hagyományos termékek bevételére nem képesek.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a D-vitamin előírásszerű pótlására mindenképpen javasolt megbízható forrásból származó, termékeket választani. Mérések bizonyítják ugyanis, hogy az internetről rendelhető, ellenőrizhetetlen külföldi gyártótól származó készítmények gyakran nem a feltüntetett vitaminmennyiséget tartalmazzák. A szakértők hozzátették: formátumtól függetlenül fontos, hogy a D-vitaminból az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő dózisokat fogyasszunk. Az idén frissített magyar konszenzusajánlás szerint az októbertől márciusig tartó időszakban az ajánlott napi mennyiség Nemzetközi Egységben kifejezve:

  • Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE
  • Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE
  • Felnőtteknek: 2000 NE, a biztonságosan bevehető napi mennyiség 4000 NE
  • Terhesség és szoptatás idején a kismamák számára mindenképpen a napi adagolás ajánlott legfeljebb 4000 NE mennyiségben.

Ezek a mennyiségek arra az esetre vonatkoznak, ha a vitaminpótlás célja a D-vitamin-hiány megelőzése, mert felnőtteknél a napi 2000 NE-mennyiségű D3-vitamin elegendő a normális tartomány fenntartásához, vagyis rendszeresen, napi gyakorisággal szedett vitamin esetén nem indokolt nagyobb, 3-4000 NE tartalmú D3-készítmény szedése. Ha már kimutatható a vitaminhiány, orvosi ajánlásra szükség lehet telítő dózisra, mely néhány hétig az ajánlásnál jelentősen magasabb adagolást jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felsorolt ajánlási értékeknél több vagy kevesebb D-vitaminra lehet szükség bizonyos egészségi állapotok, betegségek, illetve gyógyszerszedés következményeként is. Erre azonban minden esetben szakorvos hívja fel az érintettek figyelmét. Amit a koronként eltérő adagolásról érdemes tudni, hogy a gyermekeknél mért D-vitamin-hiány a felnőttekéhez képest kisebb ugyan, de így is jelentős[10]. Tehát a napfényben szegény hónapokban számukra is javasolt a D-vitamin rendszeres pótlása. Emellett ismert, hogy a szervezet D-vitamin-képzése az életkorral jelentősen csökkenhet, ezért az idősek esetén különösen érdemes figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitelre.

D-vitamin és a Covid

Lakatos Péter elmondta, hogy a D-vitamin hiányos állapotban a koronavírus-fertőzést könnyebb elkapni, súlyosabb lehet a lefolyása, illetve a halálozási esély is magasabb. 

Tények és tévhitek

A mellékelt sajtóanyag alapján sokan rosszul tudják, hogy hogyan és mennyit érdemes szedni a patikákban, boltokban kapható D-vitamin készítményekből. Több tévhit is kering, amely meggátolja a D-vitamin megfelelő bevitelét Magyarországon.

Tévhit: "Minél több D-vitamint szedünk, annál jobb."

Tény: Bár a D-vitamin pótlása a téli hónapokban valóban naponta javasolt, az egészségügyi ajánlások nem véletlenül határoznak meg ajánlott értékeket korosztályonként. Az orvosi kutatások szerint a szervezetben kimutatható bizonyos határérték felett – 125 nmol/liter – ennek a fontos vitaminnak nincs további jótékony hatása. Egyénenként változik azonban, hogy kinek a szervezete mennyit állít elő a vitaminból. A napi 2000 Nemzetközi Egység (NE) egészséges felnőtteknél elégséges ahhoz, hogy a szükséges D-vitamin-szintjét fenn tudja tartani, illetve a téli hónapokban előforduló D-vitamin-hiányt megelőzze.

Tévhit: "A D-vitamin túladagolható, ezért rendszeres szedése veszélyes."

Tény: A D-vitamin-túladagolás, extrém esetben -mérgezés rendkívül ritka. Még ha valaki (egészséges felnőtt) a felső határt jelentő, biztonságosan szedhető, napi 4000 NE mennyiségű vitamint veszi be naponta, túladagolni akkor sem tudja a D3-készítményeket. A szervezetünkben működik ugyanis egy védelmi mechanizmus, amely a bevitt készítményekből csak annyi D-vitamint hasznosít, amennyire szüksége van. Fontos, hogy a bevitt D-vitamin-készítmények hatóanyagai néhány hét után lebomlanak és kiürülnek a szervezetből. Valóban veszélyes túladagolás, mérgezés a múltban jellemzően laboratóriumi, ipari balesetekben következett be.

Tévhit: "A D-vitamin-pótláshoz elég, ha egészségesen táplálkozunk."

Tény: A kutatások szerint egy átlagos magyar mindössze napi 80 NE D-vitamint visz be a szervezetébe táplálkozással. Ma­gyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartá­sához elegendő márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő, napi 15–30 perces (az UV-B sugár­zás erősségétől függően), 10 és 16 óra közötti direkt napsugárzás. Érdemes figyelembe venni, hogy a napvédő krémek gátolják a D-vitamin termelést. Télen az alacsonyan beeső fény miatt a nap­sugárzás D-vitamin-képzésre alig (nem) hasznosítható; így csupán élelmiszerből nagyon nehéz megfelelő mennyiségű D3-vitamint a szervezetbe juttatni. A magyarországihoz hasonló D-vitamin-ellátottságú országokban ezért is jellemző a lakosság jelentős százalékában kimutatható D-vitamin-hiány. Az aktuális orvosi ajánlás szerint napi 2000 NE (egészséges felnőttek esetén) D3-vitamin bevitele tekinthető optimálisnak.

Tévhit: "A túl sok D-vitamin meszesedést okoz a testünkben."

Tény: A D-vitamin-fogyasztás egyik legismertebb előnye, hogy szabályozza a szervezet kalciumháztartását és a kalcium beépülését a csontokba. Korábban léteztek olyan elméletek, hogy a magas dózisú D-vitamin-pótlás úgynevezett hiperkalcémiát okozhat. Ilyenkor a vérben keringő kalcium szintje károsan magas lehet, és ez hosszú távon akár az érfalak meszesedésével is járhat. Azonban az érvényben lévő ajánlás szerinti, biztonságosan bevihető napi 4000 NE D-vitamin (egészséges felnőtt esetén) nem okozhat ilyen anyagcserezavart. A vér kalciumszintjének kóros megemeléséhez napi 10.000 NE D3-vitamin rendszeres bevitele felett számíthatunk, de ez mintegy ötszöröse a felnőttek számára ajánlott D-vitamin-pótlásnak.

Tévhit: "A fényterápiák vagy akár a szolárium pótolják a természetes napfényt, és segítik a D-vitamin-termelést."

Tény: A bizonyos fényterápiák hasznosak lehetnek bőrünk egészségének fenntartásában. A D-vitamin-pótláshoz szükséges UV-B sugárzást azonban nem pótolják. Ugyanígy nem ajánlott a szolárium használat, ha a cél a testünk D-vitamin-termelésének serkentése. A szoláriumok UV-B fénymennyisége ehhez eleve nem elegendő, a túlzásba vitt szoláriumhasználatnak ugyanakkor lehetnek más jellegű kockázatai.

Tévhit: "A D-vitamin valójában hormon, és túl nagy mennyiségben káros a szervezetre."

Tény: Sokak számára lehet ijesztő, ha mesterséges hormonbevitelről hallanak. Márpedig a D-vitamin valójában nem tankönyvi értelemben vett vitamin, hanem egy olyan hormon, amelyet a szervezetünk termel. Amit mi D-vitaminként vagy D3-készítményként szedünk, az ennek a D-hormonnak az úgynevezett előanyaga, ami éppen a már jelzett módon, vagy napsugárzás hatására alakul hasznos vegyületté a bőrünkben. A szervezetünk pedig felkészült arra, hogy mindig annyit hasznosítson belőle, amennyire szüksége van.

Tévhit: "A D-vitamin hiánya rákot okozhat."

Tény: A D-vitamin-hiánynak számos negatív következménye lehet, főként az immunrendszer működésére és a csontjaink egészségére. Mára ismert tény, hogy a vitaminpótlásnak olyan, a sejtek differenciálódását is szabályozó hatása van, amely lassíthatja a daganatképződést, gátolhatja rákos betegségek esetén az áttétképződést. Bizonyos betegségekben pedig igazoltan csökkentheti a halálozási arányt.

Tévhit: "Mindenkinek rendszeresen érdemes méretnie a D-vitamin-szintjét."

Tény: Egyre több helyen láthatunk olyan hirdetéseket, amelyek testünk vitaminszintjének mérésére, speciális laborvizsgálatokra szeretnének rávenni. Igaz, hogy ezek a vizsgálatok pontos képet adhatnak a D-vitamin-ellátottságunkról is, ugyanakkor ilyen tesztekre valójában nincs mindenkinek szüksége. Ha betartjuk a vitaminpótlásról szóló adagolási ajánlást, biztosak lehetünk abban, hogy nem alakul ki D-vitamin-hiány. Bizonyos betegségek, állapotok esetén orvosi ajánlásra érdemes ilyen vizsgálatokon részt vennünk.

Tévhit: "Mindenkinek ugyanannyi D-vitaminra van szüksége."

Tény: A D-vitamin-szükséglet valójában függ a szervezetünk általános állapotától, a táplálkozási szokásainktól és az életkorunktól. Ezért is lehetséges, hogy az adagolási ajánlás korosztályonként eltérő mennyiségekről ír. Ez 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetén 400-500 NE (1000 NE-maximummal), 6 év feletti gyermekeknél 1000 NE (2000 NE-maximummal), míg felnőttek esetén 2000 NE (4000 NE-maximummal). Lehetséges, hogy kimutatható D-vitamin-hiány esetén szakorvos javasolja az úgynevezett feltöltést. Ilyenkor rövid ideig az általánosan ajánlott mennyiségeknél magasabb D-vitamin-dózis is indokolt lehet, de csak addig, míg a szervezet a szükséges D-vitamin-szintet előállítja.

A D-vitamin adagolásában különleges esetnek számítanak az autoimmun betegségben szenvedők, és az általános ajánlástól eltérő mennyiséget javasolhat az orvos a várandós nőknek vagy – egyes gyógyszerek szedése esetén – a rizikócsoportba tartozó betegeknek (mint például a fokozottan pigmentált bőr, obesitas, krónikus be­tegségek, gyakori infekciók, izomgyengeség, egyes gyógyszerek szedé­se [például antiepileptikumok]).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm