Patients in clinic waiting room.

Súlyos látlelet az ország egészségügyi helyzetéről: ennek nagyon rossz vége lesz!

2023. augusztus 30. 19:04

Mi, magyarok őrült sokat járunk orvoshoz az európia statisztikai hivatal adatai szerint: a kontinens élmezőnyébe tartozunk az évi átlag 9,4 látogatásunkkal. Mindeközben az EU-ban a harmadik legkevesebb orvos van a pályán Magyarországon. 100 ezer emberre mindössze hatvanhat háziorvos jut. Ezzel még mindig nem vagyunk a legrosszabbak az unióban, de a lista hátsó harmadába tartozunk.

Az egészség fontos prioritás az európaiak számára, elvárjuk, hogy hosszú és egészséges életet éljünk, védve legyünk a betegségekkel és balesetekkel szemben, és megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljünk. A szociális jogok európai pillérének 20 alapelve közül az egyik, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy időben hozzáférjen a megfizethető, jó minőségű, megelőző és gyógyító egészségügyi ellátáshoz. És mi, magyarok nem is szalasztjuk el a lehetőséget: gyakran keressük fel az orvosainkat. 

Tudni kell, hogy a lakosság orvossal folytatott konzultációinak átlagos számáról szóló statisztikák magukban foglalják az orvosi rendelőben, a beteg otthonában, illetve a kórházak vagy ambuláns egészségügyi központok járóbeteg-osztályain történő találkozásokat, de nem tartalmazzák a kórházban vagy hasonló intézményben történő fekvőbeteg- vagy nappali betegellátás keretében végzett kezelés alatti látogatásokat, és a telefonos konzultációkat sem.

Az EU tagállamai között az orvosok felkeresésének gyakorisága változatos képet mutat. Svédországban és Görögországban az emberek 2021-ben átlagosan kevesebb mint 3 alkalommal fordultak orvoshoz. A legtöbb uniós tagállamban a konzultációk átlagos száma általában 3,5 és 7,8 között mozgott, 

A leggyakrabban Hollandiában (8,6 konzultáció/fő; beleértve a telefonos konzultációkat is), Magyarországon (9,5), Németországban (9,6; csak a költségtérítési szabályok szerinti eseteket tartalmazza) és Szlovákiában (11,0; beleértve a telefonos konzultációkat is) keresték fel a betegek az orvosaikat 2021-ben.

Tesszük ezt úgy, hogy a 2020-as adatok szerint hátul kullogunk az ellátásban: 100 ezer emberre mindössze hatvanhat háziorvos jut. Ezzel még mindig nem vagyunk a legrosszabbak az unióban, de a lista hátsó harmadába tartozunk. Benéztünk a számok mögé, és döbbenetes adatokat találtunk - van olyan ország, amely lakosságban és méretben is megegyezik hazánkkal, mégis hatszor annyi háziorvossal rendelkeznek.

Mindez arra enged következtetni, hogy a magyarok egészségi állapota nagyon rossz - ezt be is bizonyította egy kutatást, melyből az is kiderül, mekkora gazdasági veszteségeket jelent mindez az országnak. 

Persze a 2018 és 2020 közötti átlaghoz képest a konzultációk száma 2021-ben csökkent a 24 uniós tagállam közül 19-ben, kivételt képezett Csehország, Ausztria, Lengyelország, Lettország és Szlovákia (megjegyzendő, hogy Ausztria esetében változás történt a lefedettségben). A legnagyobb csökkenést mind relatív, mind abszolút értelemben Olaszországban (39%-kal; 3,3 fővel kevesebb konzultáció jutott egy főre) és Litvániában (24%-kal; 2,0 fővel kevesebb konzultáció jutott egy főre) regisztrálták. Az általános orvosokhoz forduló lakossági arány magasabb volt, mint a szakorvosokhoz fordulóké

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az összes uniós tagállamban a nők nagyobb valószínűséggel fordultak háziorvoshoz a 2019-es felmérést megelőző négy hétben, mint a férfiak. A háziorvosok esetében a nemek közötti különbség több mint 10,0 százalékpont volt Dániában, Bulgáriában, Magyarországon, Litvániában, Lettországban, Svédországban, Lengyelországban és Magyarországon,

ahol a tagállamok közül a legnagyobb, 19,1 százalékpontos különbséget regisztrálták.

Ezzel szemben Észtországban, Csehországban, Cipruson és Finnországban a nemek közötti különbség kevesebb mint 4,5 százalékpont volt.

Egészségügy az EU-ban

Az Európai Unión (EU) belül az egészségügyi politika elsősorban az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának, valamint a Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságnak a hatáskörébe tartozik. Az EU-n belül az egészségügyi szolgáltatások és az egészségügyi ellátás megszervezése és nyújtása nagyrészt az EU-tagállamok hatáskörébe tartozik. Az Európai Bizottság megbízatása az egészségügyre vonatkozó nemzeti intézkedések kiegészítése jogszabályjavaslatokkal, pénzügyi támogatás nyújtásával, az egészséges életmód népszerűsítésével, valamint a legjobb gyakorlatok cseréjének koordinálásával és megkönnyítésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm