A közösségi médiában mindenki utazik és mindenki boldognak tűnik – de vajon tényleg így van?
Olyan helyen is veszélyes kórokozók leselkednek rád a konyhában, ahol nem is hinnéd. Egy friss kutatás szerint ugyanis a vágódeszkák és a kuka mellett a fűszertartók is rengeteg baktériumot hordozhatnak. A szakértő azt tanácsolja, hogy főzés után ne csak az eszközöket, edényeket mossuk el, hanem a fűszertartókat is!
Valószínűleg hallottál már rémtörténeteket a konyhai szivacson megbúvó baktériumokról, de a fűszertartód lehet az, ami végül megbetegít - ez derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (FSIS) megbízásából készült tanulmányból, amit a SkyNews szemlézett.
A tanulmány a szennyeződéseket úgy vizsgálta, hogy a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek hamburgerpogácsát és salátát. A résztvevőknek csak az étel elkészítése után mondták el, hogy a kutatók vizsgálni fogják a kórokozókat a konyhában.
A pulykahús egy MS2 nevű nyomjelző anyagot tartalmazott, így a kutatók nyomon tudták követni a keresztszennyeződést. Olyan felületeket vizsgáltak, mint a kések, vágódeszkák, csapok és szivacsok, és mindegyik esetben legfeljebb egyötödüknél találtak szennyeződést. Amikor azonban a fűszertartókat vizsgálták, 48 százalékuk volt MS2-vel szennyezett, ami még a kutatókat is meglepte.
Donald Schaffner társszerző, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi tanszékének professzora elmondta, hogy a keresztszennyeződéssel kapcsolatos legtöbb kutatás a vágódeszkákat és a csapokat vizsgálta, és elhanyagolta a főzés során megérintett egyéb dolgokat, például a fűszertartókat és az edényeket. A vizsgálat után Schaffner professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy főzés után töröljük le azokat a dolgokat is, amelyekre nem gondolnánk, hogy veszélyesek lehetnek.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A vizsgálat szerint ezek a legkevésbé higiénikus helyek a konyhában:
- Fűszertók
- Vágódeszka
- Szemetesedény fedele
A legkevesebb szennyeződést pedig a csapok tekerőin találták a tudósok.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








