10 °C Budapest
Veszélyes kórokozók bukkantak fel a hazai konyhákban: csúnyán megbetegszik, aki nem figyel

Veszélyes kórokozók bukkantak fel a hazai konyhákban: csúnyán megbetegszik, aki nem figyel

2023. március 12. 15:05

Olyan helyen is veszélyes kórokozók leselkednek rád a konyhában, ahol nem is hinnéd. Egy friss kutatás szerint ugyanis a vágódeszkák és a kuka mellett a fűszertartók is rengeteg baktériumot hordozhatnak. A szakértő azt tanácsolja, hogy főzés után ne csak az eszközöket, edényeket mossuk el, hanem a fűszertartókat is!

Valószínűleg hallottál már rémtörténeteket a konyhai szivacson megbúvó baktériumokról, de a fűszertartód lehet az, ami végül megbetegít - ez derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (FSIS) megbízásából készült tanulmányból, amit a SkyNews szemlézett.

A tanulmány a szennyeződéseket úgy vizsgálta, hogy a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek hamburgerpogácsát és salátát. A résztvevőknek csak az étel elkészítése után mondták el, hogy a kutatók vizsgálni fogják a kórokozókat a konyhában.

A pulykahús egy MS2 nevű nyomjelző anyagot tartalmazott, így a kutatók nyomon tudták követni a keresztszennyeződést. Olyan felületeket vizsgáltak, mint a kések, vágódeszkák, csapok és szivacsok, és mindegyik esetben legfeljebb egyötödüknél találtak szennyeződést. Amikor azonban a fűszertartókat vizsgálták, 48 százalékuk volt MS2-vel szennyezett, ami még a kutatókat is meglepte.

Donald Schaffner társszerző, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi tanszékének professzora elmondta, hogy a keresztszennyeződéssel kapcsolatos legtöbb kutatás a vágódeszkákat és a csapokat vizsgálta, és elhanyagolta a főzés során megérintett egyéb dolgokat, például a fűszertartókat és az edényeket. A vizsgálat után Schaffner professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy főzés után töröljük le azokat a dolgokat is, amelyekre nem gondolnánk, hogy veszélyesek lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálat szerint ezek a legkevésbé higiénikus helyek a konyhában:

  • Fűszertók
  • Vágódeszka
  • Szemetesedény fedele

A legkevesebb szennyeződést pedig a csapok tekerőin találták a tudósok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?