15 °C Budapest
Young female doctor doing physical therapy exercises with a baby on the doctors table in doctors office. Testing walking abilities

Súlyos a helyzet ezekben a megyékben: a gyerekek egészsége múlhat ezen, a szülők nem is sejtik?

2023. február 2. 13:03

A magyar egészségügy súlyos szakemberhiánnyal küzd, azonban amíg a háziorvos- vagy ápolóhiányról többet hallani, kevesebbet a védőnők helyzetéről. Pedig ezt a területet ugyanúgy sújtja a szakemberhiány, illetve jelenleg az egészségügyi szakdolgozók elmaradt béremelése okozta feszültségek is. Javulásra pedig nincs sok kilátás: egyre kevesebben tanulnak védőnőnek, egyre többen hagyják el a pályát - amelyen az sem segített, hogy a közszolgálati jogviszonyt az egészségügyi jogviszony váltotta fel a pandémia alatt. Hamarosan pedig sok szakember vonulhat nyugdíjba, akiket nincs kivel pótolni.

A védőnők, akárcsak az ápolók, vagy mentősök - és sok más egészségügyi munkakört betöltők - egészségügyi szakdolgozók, vagyis a beígért, de elmaradt béremelés őket is hátrányosan érinti. A kialakult helyzet csak súlyosbíthatja a szakemberhiányt ezen a területen is. A védőnők csecsemőkortól egészen a gyermek 6 éves koráig - illetve az iskolavédőnői tevékenységet folytatók még tovább is - részt vesznek a gyermekek egészségügyi ellátásában, valamint  a kismamák, anyukák gondozásában is. Így a kisgyermeket nevelő családok egészsége nagyban a védőnői szolgálat felelőssége is, mégis kevesebb szó esik a védőnők helyzetéről, mint az orvosokéról, ápolókéról. 

Még 2022 decemberében született az a határozat, hogy elmarad az ígért béremelés az egészségügyi szakdolgozók számára. Akkor Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, várhatóan sokan nem fognak arra várni, hogy esetleg 2024 márciusától majd kapnak valamit, el fogják hagyni a pályát. A jelenlegi álláspont szerint ráadásul nem is márciusig, hanem júliusig kellene várni a béremelésre. Az egyébként is leterheltséggel járó, anyagi és társadalmi megbecsültség hiányát elszenvedő, jórészt hivatástudatból végzett szakmákban dolgozókat ez súlyosan érinti.

Fontos, hogy bár a szakdolgozói béremelés kapcsán a leggyakrabban az orvosok és ápolók közötti bérfeszültséget említik - maga az anyagi megbecsültség hiánya az egészségügy más területein is okozhat feszültséget, késztethet pályaelhagyásra (akárcsak az egészségügy átalakítása). Szakdolgozó és szakdolgozó bére között is jelentős eltérés mutatkozhat: a KSH utolsó elérhető adatai szerint 2021-ben a védőnők átlagos bére bruttó 535 194 forint volt, míg a gyógyszertári és gyógyszerellátási asszisztenseké 366 420, az általános egészségügyi asszisztenseké 484 529, az ápolóké, szakápolóké 491 869, a szülésznőké 529 636, a felsőfokú végzettségű ápolóké 641 751, a mentőtiszteké 700 539 forint havonta. 

Csökken a körzetek, nő az álláshelyek száma?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben 5 337 védőnői állás volt, melyből 4970 betöltött volt (93,1%). A területi védőnői állások (4035) közül pedig 93,3 százalék betöltött (3764). Amiben a statisztikák szerint bizonyosan változást hozott a járvány, az a várandós anyáknál tett védőnői látogatások száma: míg a pandémia előtt több mint 341 ezer látogatás történt, addig 2020-ban és 2021-ben már csak 204-209 ezer látogatás, a csökkenés tehát drasztikus. Az egy várandósra jutó látogatások száma 2,4-ről 1,4-re csökkent. A várandósok védőnői tanácsadáson való részvétele is csökkent.

Ugyanakkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján is elérhető a 2023-as évi nyilvántartás a védőnői körzetekről, mely arról is szolgál információval, mennyi betöltetlen körzet található az országban. A betöltetlenségből viszont nem derül ki önmagában, mekkora a szakemberhiány, mert sok körzetet helyettesítéssel látnak el. A NEAK korábban lapunkkal azt közölte a helyettesítéssel ellátott körzetekkel kapcsolatban: "A betöltetlen körzetek nem maradnak ellátás nélkül. Az összes betöltetlen körzet tekintetében megoldott a helyettesítés és biztosított az ellátás."

A nyilvántartásban jelenleg 9950 körzet szerepel - ezzel szemben tavaly még 10 011-et számoltunk - melyek közül 668 betöltetlen, vagyis 6,7%. Tavaly még 700 betöltetlen körzet volt, tehát a betöltetlen körzetek száma 32-vel, vagyis 4,6 százalékkal csökkent - összesen pedig 61 körzet szűnt meg, feltételezhetően betöltetlenek. Az iskolai körzetek száma 4470, ebből  277 betöltetlen (6,2%) - tavaly még 4532 körzetet számoltunk, melyből 302 körzet volt betöltetlen (6,7%). Vagyis arányaiban és számszerűen is kevesebb a betöltetlen körzet, ez viszont feltehetően nagyrészt a megszűnt körzetek kieséséből adódik. A fentiekből következik, hogy a területi védőnői körzetekben van arányaiban több betöltetlen álláshely (7,1%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikákból látszik, hogy bár Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Nógrád vármegyében található a legtöbb betöltetlen körzet, viszont az összes körzet számához viszonyítva Nógdrágban lehet a legsúlyosabb a szakemberhiány. Itt a körzeteknek több mint negyede betöltetlen. Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Baranya és Heves vármegyékben szintén 10-ből legalább egy körzet betöltetlen a nyilvántartás szerint.

Viszont a NEAK szerint az ellátás mindenhol biztosított, helyettsítéssel megoldott. Elviekben a helyettesített körzet hivatalosan nem számított betöltetlennek (a helyettesítés persze történhet tartós távollét, vagy szülési szabadság, GYED/GYES miatt is). A helyettesítéssel ellátott körzetek betöltése pedig nem érdeke a fenntartónak sem, mivel a helyettesítéseket a védőnők egyéni megegyezés szerint, de nem egy teljes fizetésért végzik a körzetekben - így az önkormányzatoknak, kórházaknak is jobban megéri, mint teljes állásban alkalmazni valakit.

Azonban ez a helyzet csak addig fenntartható, amíg van, aki helyettesítsen. A védőnői hivatás továbbra sem vonzó pályaválasztási szempontból az alacsony bérek, társadalmi megbecsültség miatt, a fiatalok számára más egészségügyi pályák vonzóbbak lehetnek. Ráadásul az egyre kevesebb pályakezdő mellett nőhet a pályaelhagyók száma és egyre nagyobb számban vonulhatnak nyugdíjba a jelenleg állományban lévő védőnők.  Egy két éve készült vizsgálat szerint a hivatás elhagyásához vezető leggyakoribb tényező a védőnői hivatás alacsony anyagi és erkölcsi elismertsége volt, ezt követték a nagy leterheltséggel, az életpálya-modell hiányával és a nem egyértelmű kompetenciákkal kapcsolatban álló változók. Azt is vizsgálták, hogy a pályaelhagyók mely tényezők teljesülését tartják fontosnak ahhoz, hogy fontolóra vegyék a pályára való visszatérést. Az első három legfontosabb feltételnek ez esetben is az anyagi és erkölcsi megbecsültség növelése, valamint a szakmai előrelépés lehetősége mutatkozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?