5 °C Budapest
Worried young woman lying on  bed at home.

Ezek a kedélyjavító gyógyszerek recept nélkül is kaphatók: így alkalmazd őket depresszió, stressz ellen

2022. október 8. 16:01

Hihetetlenül népszerűek a magyarok körében a különféle kedélyjavító gyógyszerek, azonban ezek többségét csak vénnyel lehet kiváltani a gyógyszertárból, orvosi javallatra. Mutatjuk, milyen kedélyjavító gyógyszerek szedése csillapítja a stressz káros hatásait és a már népbetegségnek mondható depressziót. Tudd meg, hogy kedélyjavító gyógyszerek recept nélkül hogyan vásárolhatók!

Mi mindent érdemes tudni a különféle kedélyjavító gyógyszerek használatáról? Hogyan hat egy kedélyjavító gyógyszer, tényleg jobban érezzük magunkat néhány pirulától? Hatásosan védekezhetünk a kedélyjavító gyógyszerek használatával depresszió, szorongás ellen? Ha igen, hogyan szerezhetők be az olyan kedélyjavító gyógyszerek, mint például Frontin kedélyjavító? Okozhatnak a kedélyjavító gyógyszerek függőséget?

Mi a teendő rossz kedély esetén?

Hétköznapjaink során számtalanszor ütközünk nehézségekbe, a kisebb akadályokat és az áthatolhatatlannak tűnő falakat is beleértve – ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kedélyállapotban kell ezekkel megküzdenünk. Kedélyünk, hangulatunk meghatározza a kihívásokhoz való hozzáállásunkat, befolyásolja világlátásunkat, ám sajnos nem mindig mondhatjuk el magunkról, hogy megfelelő a lelki állapotunk. Tartós rosszkedv, stressz, depresszió esetén mindenképpen foglalkoznunk kell a probléma megoldásával, akár orvosi segítség igénybevételével és kedélyjavító gyógyszerek alkalmazásával is.

A tartós kedélyproblémák (levertség, szorongás, kedvtelenség, motivációhiány, melankólia) esetén, habár a kedélyjavító gyógyszerek sokat segíthetnek, tudnunk kell, hogy a gyógyszerek csak tüneti kezelést nyújtanak, a mélyen gyökerező lelki problémákat nem lehet tablettákkal meggyógyítani. Ilyenkor mindenképpen célszerű pszichológushoz fordulni, hogy a szakember és a páciens közös munkája során fény derüljön a kedélyprobléma kiváltó okára, ugyanis a hangulatban, személyiségben rejlő vonásokat csak az önismeret fejlesztésével térképezhetjük fel.

Kedélyproblémák esetén az a megoldás kulcsa, hogy ki kell deríteni, honnan ered a rosszkedv – milyen traumák, sérelmek, a páciens önmagával vagy környezetével kapcsolatos elégedetlensége, érzelmi sérülése vezetett idáig? Hogyan látja a világot, hogyan tudna változtatni attitűdjein, milyen jellegű problémából keresi a lehetőséget a kilábalásra? Hogyan tudna érzelmileg fejlődni, hogy idővel kedélyjavító gyógyszer nélkül, magától megoldja a hangulati problémáit?

Hogyan működnek a kedélyjavító gyógyszerek?

A hangulatjavító, kedélyjavító gyógyszerek világszerte a leggyakrabban felírt orvosságok közé tartoznak; használatuk több évtizedes múltra tekint vissza, hatásaikat, mellékhatásaikat már jól ismerik a szakorvosok. A kedélyjavító gyógyszerek olyan antidepresszívumok, amelyeket terápiaszerűen alkalmaznak különféle depressziós, szorongásos jellegű lelki betegségek gyógyítására (ide tartozik a kényszerbetegség és a pánikbetegség is).

Az újgenerációs kedélyjavító gyógyszerek a ’80-as években váltak elterjedtté, a legnépszerűbbek az ún. SSRI kedélyjavító szerek, melyek szerotoninvisszavétel-gátló hatással bírnak (fokozzák az agyban felszabaduló szerotonin, más néven az örömhormon mennyiségét), más gyógyszerek a noradrenalinra (pozitív izgalmi állapotért felelős hormon) vagy a dopaminrendszer (ingerület átvitel) működésére vannak hatással. A ’90-es évek óta SNRI, azaz szerotonin-noradrenalin alapú gyógyszerek is kaphatók a piacon, utóbbiak azonban függőséget okozhatnak (kifejezetten a noradrenalin miatt).

A kedélyjavító gyógyszerek nem boldogsághozó varázstabletták, a hatásuk lassan, hetek alatt mutatkozik meg – mindez nagy csalódás lehet annak, aki nem tájékozódik a kedélyjavító gyógyszerek hatásáról előzetesen, vagy azonnali hatást vár tőlük (van, akinek éppen azért mélyül el a depressziója, mert azt hiszi, rajta a gyógyszer sem segít). A kedélyjavító készítmények mellékhatásokat is produkálhatnak (tipikusan emésztőrendszeri problémák, szexuális üzemzavar, fokozott ingerlékenység, nyugtalanság), melyekről mindenképpen tájékoztatnunk kell kezelőorvosunkat!

Bizonyos szerotonin-hatású kedélyjavító gyógyszerek szedése esetén kialakulhat szerotonin-szindróma is, ami fokozott nyugtalansággal, izommerevséggel, kitágult pupillával és verejtékezéssel járhat – ha ilyen panaszok, vagy ha a gyógyszer papírján olvasható ritka mellékhatások jelentkeznek (pl. szívritmuszavar), meg kell szakítani a kezelést. A vényre kapható kedélyjavító gyógyszerek szedését nem szakíthatjuk meg, szüneteltethetjük kedvünk szerint, illetve nem szabad azt más gyógyszerekkel kombinálni vagy alkohollal bevenni!

A kedélyjavító gyógyszerek veszélyei

A kedélyjavító gyógyszerek (az idegrendszert, lelki állapotot ténylegesen befolyásoló, szorongásoldó anyagokat tartalmazó készítmények, mint például a Frontin kedélyjavító) szinte kizárólag vényre kaphatók – ilyen vegyi anyagokat nem lehet ellenőrizetlenül, saját belátásunk alapján szedni, mint a fájdalomcsillapítót! Egyrészről azért vénykötelesek ezek a gyógyszerek, mert mindenképpen ellenőrzött módon kell azokat beszedni, másrészt azért, mert a páciensek jelentős része visszaél velük, alkohollal bevéve partidrogként használja.

A leggyakrabban használt készítmények közé tartozik Magyarországon az alprazolám-alapú Frontin, a Xanax, illetve a Helex. Az alprazolám (nem összekeverendő a diazepámmal) gyógyszerként egy szorongásoldó, nyugtató, izomlazító, altató hatású készítmény, epilepszia esetén is használják. Ezek a gyógyszerek a testre hatnak, nem a „lélekre”, a hormonok befolyásolása pedig negatív mellékhatások formájában is visszaüthet – megváltozhat az érzelmek megélése, egyesek nem tudnak tőlük érzelmeket átélni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kedélyjavító gyógyszerek oldják a szorongást, ami hosszú távon nemtörődömséghez vezethet, aminek hatására a betegek sokszor olyan helyzetekbe is belemennek, melyeknek veszélyes, vagy büntetőjogi következményei is lehetnek. A mai napig tart a szakorvosok között a vita arról, hogy a kedélyjavító gyógyszerek fokozzák-e az öngyilkosság kockázatát ahelyett, hogy csökkentenék azt.

Mindemellett a kedélyjavító gyógyszer mellékhatásai (pl. libidócsökkenés, nyugtalanság) összemosódhatnak a depresszió jeleivel – ha a depresszív tünetek nem a kúra kezdetén jelentkeznek, mindenképpen érdemes azokat alaposan kivizsgáltatni. A kedélyjavító gyógyszerek a tévhitekkel ellentétben nem okoznak függőséget (ellenben a nyugtatók, altatók igen), bármikor abbahagyhatók.

Kedélyjavító gyógyszerek recept nélkül

Olyan klasszikus kedélyjavító gyógyszerek, mint a Frontin, egyáltalán nem kaphatók vény nélkül. A kedélyjavító gyógyszerek recept nélkül többnyire táplálékkiegészítők formájában jelennek meg (vitamin- és ásványianyag kúrák), melyeket a nyugalom és a jókedv érdekében kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással kell kombinálni – gyakorlatilag életmódváltásról van szó.

A vény nélküli hangulatjavító „koktélok” különféle vitaminokat (pl. C-vitamin, D-vitamin vagy B-vitamin komplex) és ásványianyagokat (pl. vas, cink, szelén, magnézium) tartalmaznak, melyeket biotinnal, kollagén peptidekkel, telítetlen zsírsavakkal (omega-3) egészítenek ki. Javasolt táplálékkiegészítők továbbá a gyógynövénykivonat-alapú cseppek, tabletták, illetve a különféle idegnyugtató gyógyteák és a hidegen sajtolt növényi olajok.

Hangulatzavarok, szorongás, nyugtalanság, levertség, ingerlékenység és depresszió tünetei ellen hatásos gyógynövények a levendula, a citromfű, a ginseng, a gingko biloba és az orbáncfű, melyek mind frissítő, nyugtató hatással bírnak idegrendszerünk működésére. Érdemes naponta elfogyasztanunk 1-2 csésze nyugtató gyógyteát, például galagonya virágos hajtásából, macskagyökérből, borsmentából, de az ánizs és a komlótoboz is remek kedélyjavító gyógyszerek.

Ne szégyelljünk rossz kedéllyel orvoshoz fordulni!

Egészségi állapotunkhoz nem csak a fizikai épség, hanem a lelki egészség is hozzátartozik, amit ugyanúgy óvni kell, mint bármilyen szervünket. Amennyiben a depresszió tünetei vagy például pánikrohamok, tartós levertség vagy szorongás, öngyilkos gondolatok jelentkeznek, az állapotunk pedig hetek óta változatlan, mindenképpen kérjük ki egy pszichológus, súlyosabb esetekben, például személyiségzavar gyanúja esetén pszichiáter szakorvos segítségét.

Az esetek jelentős részében kedélyjavító gyógyszer használata nélkül is feloldható a szorongás, mindössze az önismeret fejlesztése, tudatosan megtervezett napirend és életmódváltás szükséges hozzá – ettől függetlenül érdemes recept nélkül kapható kedélyjavító vitaminkeverékeket, gyógynövénykúrákat is alkalmazni. Kedélyjavító gyógyszerek recept nélkül (pl. Frontin kedélyjavító) nem kaphatók, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk, aki ezeket felírja számunkra – orvosunknak őszintén beszéljünk lelki problémáinkról, a kedélyjavító gyógyszerek esetleges mellékhatásairól tájékoztassuk, és ne éljünk vissza a gyógyszerekkel nem rendeltetésszerű használatukkal!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem