female feel hurt and apain on period  in the house

Fontos innováció a nőjogok terén: Európában először itt járhat a menstruációs szabadság

2022. május 13. 09:31

Európában elsőként Spanyolországban fogadhatják el azt a mérföldkőnek számító intézkedést, mely szerint havi három szabadnap járna a dolgozó nőknek a menstruációjuk alatt. 

Menstruációs szabadságot vezethet be Spanyolország, legalábbis ez derült ki egy kiszivárgott kormányzati tervezetből. A rendelet úgy szólna, hogy a nők minden hónapban három nap szabadságot vehetnek ki – bizonyos esetekben öt napra meghosszabbítva, amennyiben súlyos görcsökkel jár együtt a menstruációjuk - írja a BBC.

Menstruációs szabadságot jelenleg Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában vehetnek ki a nők. Európában Spanyolország lehet az első ország, ahol ilyen munkajogi vívmányt vezetnek be. A törvényjavaslatról a jövőhéten szavaz a spanyol kormány. Szintén a nőket segítő reformként a menstruációs szabadság mellett az asztalon van az a tervezet is, miszerint az iskoláknak női-higiéniai eszközöket kellene biztosítania a lány diákok számára, valamint eltörölnék ezen termékek áfáját is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem