27 °C Budapest
Már a saját kertjükben sincsenek biztonságban a magyarok a kullancsoktól: egy csípéstől kész a baj

Már a saját kertjükben sincsenek biztonságban a magyarok a kullancsoktól: egy csípéstől kész a baj

2021. június 7. 08:16

Nem kell ahhoz erdei túrára indulni, hogy kullanccsal találkozzon az ember, egy kerti locsolás is elég. A szúnyogokkal ellentétben azonban ezeket a vérszívókat nem gyérítik, így mi magunknak kell védekezni ellenük! - írja a HelloVidék.

Aki valaha volt már Lyme-kóros, vagy csak a környezetéből ismert betegeket, az tudja, amennyire apró a csípése, annyira komoly problémát okozhat egy fertőzött kullancs. Az aprócska vérszívó legnagyobb számban az erdőkben, gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyesekben, valamint egyéb, bokros-fás területeken fordulhat elő, de a hazai szakemberek szerint ma már a kullancs-veszélyhelyzetet az erdőkön, mezőkön túl a városok kertjeire, közparkjaira is ki kell hirdetni.

Hazánkban Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a balatoni régió számít magas kockázatú területnek. A megyék közül pedig Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák. Ne feledjük: az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság!

A legjobb megelőzni a bajt!

A kullancsokra, a szúnyogokkal ellentétben nincs területi gyérítés, ezért a védekezést ellenük mindenkinek saját magának kell megoldania. Ehhez adunk – az OEK javaslatai alapján – pár hasznos tanácsot:

  • Ha kirándulni indulunk a patikából érdemes beszerezni kullancsriasztó készítményt, amellyel a szabad bőrfelszínt, illetőleg a ruházatot le kell fújni.
  • A természetjáráshoz mindig úgy öltözzünk, hogy a lehető legkisebb bőrfelületet hagyjuk szabadon.
  • A nadrág szárát érdemes betűrni a zokni alá, az inget vagy pólót, pedig a nadrág derekához.
  • Mivel a kullancs csípése fájdalommentes, az állatka pedig nehezen észrevehető, kirándulás után érdemes minden testrészt, különösen a hajlatokat alaposan átvizsgálni.

Mit tegyünk, mit ne, ha mégis megcsípett?

Ha mégis csípés történt és még a bőrben található a kullancs, a lehető leggyorsabban el kell távolítani. Az eltávolításhoz speciális csipesz és kanál is beszerezhető, de szemöldökcsipesz is megfelelő. Nagyméretű, megszívott kullancs kézzel is kiszedhető. A kullancsot a bőrhöz minél közelebb, határozott, de óvatos, folyamatos húzással lehet eltávolítani. Ha enyhén csavarjuk az óramutató járásával ellentétes irányban, könnyebben kijön, de a potrohát nem szabad összenyomni közben, mivel ezzel az esetleg fertőzött gyomorváladékot a bőrbe öklendezi.

Nem okoz problémát, ha a kullancs feje beszakad, pár nap után ugyanis kilökődik a bőrből. A helyét és a tárgyat, amivel eltávolítottuk, minden esetben fertőtlenítsük. Előfordulhat, hogy a csípés helye pár napig érzékeny marad. Ha azonban megjelenik a körkörös bőrelváltozás, azonnal forduljunk orvoshoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Semmi esetre se kenjük be a kullancsot semmilyen krémmel, se olajjal, ezek ugyanis nem segítik az eltávolítást. Ehelyett arra késztetik az állatot, hogy az esetlegesen fertőzött gyomortartalmát a testbe juttassa.

A cikk további része gyakorlati tanécsokkal a HelloVidék oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
Vedd fel a harcot! (x)

Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?