14 °C Budapest
Békéscsaba, 2021. május 10.Oltáshoz készítik elõ az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 10-én.MTI/Rosta Tibor

Operatív törzs: nemsokára csak korlátozottan lesz elérhető a Szputnyik V Magyarországon

2021. május 11. 12:52

Nemsokára már csak korlátozottan lesz elérhető a Szputnyik V, mivel az oroszok teljesítették a megrendelést. Aki ebből szeretne kapni, mielőbb csapjon le egy időpontra - hangsúlyozta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. A tisztifőorvos azt is bejelentette: mivel már sok vakcina van Magyarországon, azok is kérhetik az oltást, akik 3 hónapon belül estek át a betegségen.

A járványügyi adatok továbbra is kedvezőek - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Kedden érkezett 200 ezer Szputnyik V második adagos vakcina, ezzel teljesült az orosz szerződés, mindet leszállítottak.

Eddig egymillió embert oltottak be Magyarországon az orosz oltóanyaggal. Emellett a 18 éven felüliek Sinopharmra és AstraZenecára tudnak még időpontot foglalni.

Közölte, hogy 334 ezer Pfizer-vakcina is érkezett.

A tisztifőorvos az adatokat ismertetve arról beszélt, hogy egyre kevesebb az új fertőzött és egyre több a gyógyult. 3282-en még kórházban vannak, 397-en pedig lélegeztetőgépre szorulnak - utóbbiak állapota súlyos.

A 193 ezer fős 16-18 éves korosztályból 84 ezren regisztráltak péntek éjfélig 80 százalékuk már időpontot is foglalt magának.

Ők nem sokat spekulálnak, a védelem mellett a szabadságot is biztosítják maguknak

- hangsúlyozta a tisztifőorvos. Akik lemaradtak a regisztrációs lehetőségől, azok közül 6 ezren szombat-vasárnap regisztráltak, nekik is elérhetővé teszik az időpontfoglalást, sms-ben fognak értesítést kapni. Összesen íhy 90 ezer 16 és 18 év közötti regisztrált és foglalhat időpontot ezzel a védőoltásra.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosi rendelőkben is zajlik az oltások beadása. A 334 ezer adag Pfizer-vakcinával folytatódik az első és a második körös oltások beadása. Továbbra is arra kért mindenkit, hogy aki eddig nem tette, az regisztráljon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy fontos a felelős hírfogyasztás, rengeteg álhír kering az interneten. "Senki ne engedjen teret azon híreknek, amelyek nem engedik, hogy felszabaduljunk" - tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy aludjunk eleget, de mindezek mellett fizikai aktivitást is végezzünk. A betegségen átesettek, de még bizonyos tünetekkel küzdők számára közzé fogják tenni a post-covid ambulanciák listáját.

Ismertette, hogy bár nem kizárható, hogy Magyarországon is megjelenik az indiai mutáns, egyelőre nem azonosították ezt a hazai laboratóriumokban.

A rendőrségi adatok

Kiss Róbert alezredes a rendőrség statisztikáit ismertetve elmondta, 444 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a kijárási tilalmat és a csoportosulási, gyülekezési szabályokat 64 személy szegte meg, a korridorokon 57 rendőri intézkedés történt.

20 197-en vannak hatósági házi karanténban, egy nap alatt 2002 ilyet rendeltek el. Tavaly tavasz óta 555 büntetőeljárást rendeltek el, 122 fő gyanúsított kihallgatásával.

Fotó: Rosta Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm