7 °C Budapest
Corona virus close up

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

2021. április 15. 20:28

A fertőzöttek számának csökkenésére utaló első jelek ellenére továbbra is "súlyos" a koronavírus-járványhelyzet Európában - figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO egyúttal ismét állást foglalt az AstraZeneca vakcinája mellett, amelynek használatát több országban felfüggesztették tromboembóliás esetek miatt.

"Világosan kell fogalmaznunk: a fertőzöttek száma csökkenésének korai jelei nem egyenértékűek az alacsony fertőzöttségi arányokkal. A vírus terjedését kell mérsékelni és alacsony szinten tartani, hogy felülkerekedjünk a járványon" - mondta egy sajtótájékoztatón Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Európában nemrég haladta meg az egymilliót a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma. Hetente átlagosan 1,6 millió új fertőzöttet regisztrálnak, ami percenként átlagosan 160 újabb fertőzöttet jelent.

A vírus előfordulása csak az idősebbek között csökken, amit a WHO az oltási kampányoknak tulajdonít: a koronavírus-halálesetek száma 30 százalékkal csökkent a 80 évesnél idősebbek körében Európában, ami a legalacsonyabb arány a járvány kezdete óta. A kórházakra nehezedő nyomás továbbra is nagy, és továbbra is érkeznek beszámolók az egészségügyi intézmények telítettségéről a régió országaiból - figyelmeztetett a WHO, kiemelve, hogy a kórházi kezelésre szorulók és az intenzív osztályon fekvők száma egyéves rekordot döntött Franciaországban.

A WHO szerint az európai régióban eddig 171 millió adag védőoltást adtak be, az európai lakosság közel 13 százaléka kapta meg a vakcina első adagját, csaknem hat százaléka pedig mindkettőt.

Kluge beszélt az AstraZeneca védőoltásáról is, amelynek használatát több országban felfüggesztették tromboembóliás esetek miatt. A WHO európai igazgatója szerint "nagyon kevés számú ilyen esetről van szó" a között a 200 millió ember között, aki megkapta az AstraZeneca védőoltását, és a tromboembóliás epizód kialakulásának kockázata sokkal nagyobb annál, aki Covid-19-től szenved.

Ezzel kapcsolatban nincs helye kétségnek: az AstraZeneca vakcinája hatékony a kórházi kezelést igénylő megbetegedések kialakulásának csökkentésében és a halálozások megelőzésében. A WHO minden egészséges felnőtt számára ajánlja, hogy a lehető leghamarabb védettséget szerezzen a SARS-Cov-2 új típusú koronavírussal szemben

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta. A tromboembóliás esetek miatt egyes országok csak bizonyos életkor felett ajánlják az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, Dánia azonban egyedülálló módon szerdán bejelentette, hogy teljesen felfüggeszti annak használatát. A WHO közölte: tiszteletben tartja Dánia - amely egyébként a WHO európai központjának székhelye - szuverén döntését arról, hogy nem alkalmazza az AstraZeneca vakcináját. Kluge sajtótájékoztatóján elmondta: a dán hatóságok vizsgálják annak lehetőségét, hogy szegény országoknak küldjék az AstraZeneca-vakcinából maradt mintegy 200 ezer adagot.

Azzal kapcsolatban, hogy amerikai egészségügyi ügynökségek kedden a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták szintén tromboembóliás esetek miatt, Kluge elmondta: a WHO vizsgálja az erről szóló jelentéseket, és a kellő időben közli megállapításait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem