Zajlanak az egyeztetések: összeomlás szélén a magyar betegellátás?

Zajlanak az egyeztetések: összeomlás szélén a magyar betegellátás?

MTI
2020. január 16. 10:30

Folytatódtak a tárgyalások az egészségügyi béremelésekről - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A cél a betegellátás színvonalának növelése is az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsültségének javítása mellett.

Szerdán megtartották a folytatólagos sztrájktárgyalások idei első fordulóját az egészségügyi tárca, valamint az ágazati reprezentatív szakszervezetek (a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete mint főtárgyaló, továbbá a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete) részvételével. 

A megbeszélésen a reprezentatív szakszervezetek stratégiai partnereként a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselői is jelen voltak - közölte az Emmi. A témák között szerepelt a szakszervezetek és a minisztérium közötti együttműködési megállapodás kiegészítése az időközben elért tárgyalási eredményekkel, valamint az egészségügyi dolgozók társadalmi megbecsültségének további növelése. 

Ezenkívül hangsúlyosan foglalkoztak a MOK-nak tavaly a paraszolvencia kivezetése érdekében benyújtott bértábla-módosítási igényével, valamint a gazdasági-műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók bértáblájával is. A MOK új vezetősége új bértáblát szeretne és a szakszervezeti főtárgyaló is a tavaly benyújtott bértábla emelését indítványozta.

A felek megállapodtak abban, hogy az egészségügyi struktúraváltással és a finanszírozással kapcsolatos munkában is együttműködnek.

Egyetértettek abban, hogy az egészségügyben dolgozók közalkalmazotti foglalkoztatásának kiszámíthatónak és igazságosnak kell lennie. A főtárgyaló vállalta, hogy a héten újból egyeztet stratégiai partnerével a végleges bértábláról, miután a MOK kedden megváltoztatta a korábbi álláspontját. A konzultáció február 3-án folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08