7 °C Budapest

Veszélyesek az alacsony kgfb-díjak - figyelmeztet a MABISZ

Pénzcentrum
2010. október 27. 13:02

Végső szakaszába érkezett a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kgfb-tarifálójának tesztelése, mely összehasonlíthatóvá teszi az autósok számára az egyes biztosítók díjait - közölte a szervezet sajtótájékoztatóján Molnos Dániel főtitkár. Az összehasonlító portál indulásának pontos időpontját azonban még nem tudni. A MABISZ-nál úgy vélik, szűkült a biztosítók mozgástere a válság alatt, ezért minden eddiginél kiélezettebb díjversenyt hozhat az idei kfgb-kampány.

Tavaly 4 millió 149 ezer szerződést kötöttek a kgfb-piacon 31 330 forintos átlagdíj mellett, utóbbiban 2007 volt a csúcsév, azóta intenzívebb lett a verseny. Összesen 1 millió 467 ezer autós váltott biztosítót a legutóbbi kötelező kampányban, szemben az egy évvel korábbi 695 ezerrel - ismertette a sajtótájékoztatón Megyeri Gábor, a MABISZ gépjárműbiztosítási tagozatának elnöke.

Több jogszabályi újdonságot hoz az idei kampány - hívta fel a figyelmet Megyeri Gábor. Január elsejétől a díjmeghatározás alapja nem a motor térfogata, hanem teljesítménye lesz, és a biztosítók eszerint kötelesek díjat hirdetni. Tehergépjárműveknél a "hasznos teherbírás" helyett az össztömeget veszik majd figyelembe. Megyeri szerint a változások sokkal inkább kockázatalapú árazást tesznek lehetővé, mint a korábbi rendszer. Egy másik fontos változás, hogy az idén kötelezőt kötő autósok szerződéskötésének időpontja nem a naptári fordulónaphoz, hanem a szerződéskötés évfordulójához igazodik.

Több fontos jótanácsot is megfogalmazott a MABISZ a fogyasztók számára:

- ügyeljünk a díjfizetés folyamatosságára, hisz a "fedezetlenségi djí" jóval magasabb, mint a korábbi "MABISZ-díj"
- az üzembentartó (és nem a tulajdonos) jogosult és köteles szerződés kötni
- figyeljünk a biztosítási évfordulóra
- a gépjárművel kapcsolatos ügyintézés az okmányirodákban történik
- díjfizetésre az esedékességtől számított 45 napos "türelmi idő" áll rendelkezésre (a döntéshozónál a MABISZ törvényjavaslata a jogszabály megváltoztatására)

A MABISZ kiemelt feladatának tekinti edukációs és fogyasztóvédelmi szerepek betöltését is - emelte ki Molnos Dániel főtitkár. Ennek egyik eleme, hogy a MABISZ több hónapos megfeszített munkával kifejlesztett egy internetes összehasonlító portált, melynek tesztelése utolsó fázisához érkezett - közölte a főtitkár, az indulás pontos időpontját azonban még nem tudta megjelölni. A panaszos ügyek intézésére ügyfélirodát is létrehozott a MABISZ, ezen kívül több, a fogyasztók érdekeit védő törvénymódosítást is kezdeményeztek, ilyen a kgfb-díjfizetésre vonatkozó határidő 45 napról 60 napra emelése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MABISZ szerint az idén annyira eltérő konstrukciókkal találkozhatnak a fogyasztók, hogy minden biztosítottnak érdemes alaposan tájékozódnia a rá vonatkozó díjakról. Intenzív árversenyre számítanak a szervezetnél, ám úgy vélik, a túl alacsony díjszint már a szolgáltatás színvonalának csökkenését okozhatja, ezért veszélyes lehet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem