10 °C Budapest

Most érdemes továbbtanulni, később úgyis többet kereshetsz!

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 16:00

Az Economist magazin érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet, ami az okokat végiggondolva nem is annyira meglepő, mégis talán kevesen keresetek még kapcsolatot a két tényező között. Ez pedig a gazdasági konjunktúra, és az MBA képzésre jelentkezők száma közötti összefüggés, vagyis minél inkább bajban van a gazdaság, annál többen adják a fejüket továbbtanulásra.

Úgy tűnik, a gazdaság lanyhulása idején több üzletember is arra adja a fejét, hogy munkátlan napjain tovább élesítse elméjét, és elvégezzen egy MBA programot. Erre utalnak ugyanis az oktatási intézmények jelentkezési adatai, ami rekord magasságokat ér el idén, és várakozásaik szerint jövőre sem lesz ez másként.

Az USA teljes idős képzést nyújtó business schooljainak 77 százaléka ugyanis magasabb kereslettel találta szembe magát idén. Ez persze nem csak a fent említett indokkal magyarázható, hiszen a Kínából, Indiából, és Kelet-Európából évről évre több hallgató érkezik. Létezik azonban még egy racionális érv, ami recesszió idején nagyobb keresletet indukál az MBA képzések iránt, méghozzá az alacsonyabb alternatív költség. Ez a tanulmányok idején kieső fizetés mértékét fejezi ki, ami ilyenkor feltételezhetően alacsonyabb, mintha dübörgő gazdaság idején hagynánk el a munkaerőpiacot.

Kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el a jelentkezők számát tekintve például a London Business School, és a New York-i Egyetem MBA szaka is. Akik most kezdik el ezeket a képzéseket, feltételezhetően könnyebben elhelyezkednek majd, mint akik most fejezik be, hiszen nekik most az életben is meg kell tapasztalniuk a közgazdasági tankönyvekből már jól ismert gazdasági összefüggéseket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm