19 °C Budapest

Nyerő MBA képzések: már az amerikaiak is Európába jönnek!

Pénzcentrum
2008. április 1. 13:00

A rövidebb és olcsóbb oktatási formák, valamint a nemzetközi tapasztalatok iránti igénynek köszönhető, hogy az üzleti iskolák Európában egyre inkább virágzanak. Az MBA programoknak ugyan eddig nélkülözniük kellett az elismertséget, de ez most megváltozni látszik, mégpedig elég gyorsan. Az egyre dinamikusabb üzleti környezet, a fejlődő és bővülő tananyag és a cégek egyre nagyobb munkaerőéhsége a nemzetközi tapasztalatokkal összekapcsolva az egész világról vonzza az ilyen jellegű képzésekre jelentkezőket. Ráadásul az európai programok olcsóbbak, rövidebbek és változatosabbak is, mint amerikai megfelelőik...

Az INSEAD elit francia iskolába például 20 százalékkal több amerikai jelentkezik, mint tavaly, és a 2008-as beiratkozottak között 24 százalékkal több az amerikai, összesen 72 fő. A barcelonai központú IESE Üzleti Iskola 32 százalékkal több jelentkezőlapot kapott amerikaiaktól, mint egy évvel korábban, és várhatóan 35-en származnak majd a beiratkozottak közül a tengerentúlról. Sőt, olyan iskola is akadt, amelyik megkérte az amerikai jelentkezőket, hogy inkább jövőre adják be a papírjukat, mivel idén már nem tudnak senkit felvenni a teljes idős MBA képzésre.

Egyre több amerikai diák gondolkodik el azon, hogy Európában keressen MBA képzést, ugyanis sokan nem akarják kivárni a két évet, ennyi idő ugyanis egy ilyen jellegű képzés az USA-ban, sokan viszont az amerikai gazdasági visszaesés miatt kacsintgatnak Európa felé, jó lehetőségnek tartják külső szemszögből látni az amerikai jelzálogpiaci válság hatásait, olyannak, amiből többet lehet tanulni, mint egy stabil gazdaság esetén.

Annak ellenére, hogy a dollárhoz képest szárnyaló euro jelentős többletköltségeket jelent az amerikai diákoknak, még mindig jó üzletnek számít ha nem az Amerikai Egyesült Államokban keresnek iskolát, ahol legalább 30 százalékkal magasabb árakon tudnak tanulni.

Az átlagos tandíj a legjobb 10 európai iskolában kevesebb, mint 73 ezer dollár (11,972 millió forint), összehasonlítva a 86,6 ezer dollárral (14,2 millió forint) a Harvardon vagy a 95 ezer dollárral (15,58 millió forint) a Whartonon. Mindössze egyetlen olyan iskola van, aminek díja meghaladja a Wharton árait, az IESE 18 hónapos teljes idős MBA képzése, ami 102 ezer dollárba (16,728 millió forint) kerül. A legolcsóbb iskola ezzel szemben a belga Vlerick Leuven Gent, mindössze 26 ezer dollárért (4,264 millió forint).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A diákokat emellett az iskolák sokszínűsége is vonzza, ugyanis Európában az iskolák a legkülönbözőbb országokból származó diákokkal vannak megtöltve, ezzel szemben Amerikában a Harvardon 63 százalék, a Whartonon pedig 55 százalék az amerikaiak aránya. A belga Vlerick Leuven Gent 50 teljes idős tanulója például 30 különböző országból származik...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?