2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Világjárványra készül Orbán Viktor: "A turisztikai szezon idén kampó."


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitó konferenciáján megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint világjárvány előtt állunk és mindenkinek, minden gazdasági szereplőnek ki kell lépnie a komfortzónájából. Beszélt a turizmus alakulásáról is, elmondása szerint "az idei szezonnak kampó".

Világjárvány előtt állunk és mindenkinek, minden gazdasági szereplőnek ki kell lépnie a komfortzónájából. 

Varga Mihály, pénzügyminiszter A, B és C tervvel készült, ezek közül az első kettő már kiesett, most a C lép életbe. A mostani járvány legnagyobb problémája, hogy nem lesz vakcina, ha meg is találják az ellenszert, arra legalább egy évet kell várni - véli Orbán. Éppen ezért szerinte a bizonytalanság és a félelem velünk lesz a következő hónapokban is, és ez fontosabb, mint az ellátási láncok kiesése. 

Azt tudjuk, hogy most bizonyos csoportokat támad meg a vírus, de nem tudjuk, mi lesz holnap vagy holnapután - hangsúlyozza a kormányfő.

A 2020-as és 21-es költségvetést újra kell terveznünk. Sok milliárd eurónyi gazdasági korrekciós alapokat kell létrehoznunk, ehhez mindenki hozzájárulására szükség lesz

 - mondja Orbán.

Kell új akcióterv

Nyilvánvalóan egy gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetnünk, de szerintem képesek leszünk erre, nem kell megijednünk a nehézségektől - zárta mondandóját Orbán Viktor.

Így érhető el a növekedési többlet

Ha fenn tudjuk tartani a beruházásokat, évi 4-5 milliárd eurónyi beruházás érkezik az országba, akkor fenntartható a 2, akár 3 százalékos bővülési többlet - szögezte le Varga Mihály, aki szintén felszólelt a rendezvényen.

"Még nem látjuk a vírus hatásait, de készek vagyunk arra, hogy akár gazdaságpolitikai lépésekkel is megvédjük a magyar gazdaság eredményeit" - mondta el Varga.

Már dolgoznak a koronavírus gazdasági ellenszerén

Az ITM-mel közösen elkezdtünk egy munkát azzal kapcsolatban, hogyan tudjuk a koronavírus gazdasági hatásait csökkenteni, ezzel kapcsolatban elkezdtük megkérdezni a cégeket, van egy kérdőívünk - mondta Parragh László.

Rengeteg kihívás van előttünk Parragh szerint:

 • Koronavírus
 • Munkahelyteremtés lassuló üteme
 • Munkaerőhiány
 • A keresetek növekedése lassulhat, az infláció emelkedhet
 • Beruházási ütem és a fogyasztás lassulása
 • Exportvolumen szűkülése
 • Alacsony innovációs készség
 • Dualitás
 • Függőség
 • Árfolyam
 • A globális értékláncokba való alacsony beágyaziottság
 • Nyitottság
 • Generációváltás a kkv-k körében
 • A nagy kérdés, hogy a kamara elnökének szavai után mindezekre mit reagálnak majd a jelenlévő kormányzati és jegybanki vezetők.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a magyar papírkirály: ők ezért toboroztak rengeteg melóst a járvány alatt
A rendelésállomány egyes termékekből a háromszorosára nőtt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos