2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Súlyos: valójában ennyi alkoholista van Magyarországon


Nagyjából egymiollió alkoholista élhet ma Magyarországon, és az is kiderült, hogy egyre többet iszunk, egyre több pénzért.

Nem tudni pontosan, hogy hány alkoholista van magyarországon, az Index szerint a KSH által megadott 380 ezer még közel sincs a valós adathoz, a WHO például pár éve még 900 ezret mért. A helyzet azért ilyen súlyos, mert az alkoholfogyasztás szinte részévé vált a kelet-európai kultúrának, nem probléma, ha valaki napi 3-4 pohárral megiszik mondjuk a saját borából. Ebből is adódik, hogy a magyar alkoholfüggől 90 százaléka nem ismeri be, hogy beteg. A WHO adatai alapján a férfiak átlagosan háromszor annyit isznak Magyarországon, mint a nők. Bár egy közelmúltbeli kvalitatív kutatás szerint a magyar nők is egyre többet isznak, különösen a legfiatalabbak és a 60 év felettiek veszélyeztetettek.

Az alkoholfogyasztási adatokat nehéz mérni, jobb híjján a bolti forgalomra lehet támaszkodni. Így ugyan nem lesz teljes adatbázis, és tisztaszeszre átszámolva csak egy kisebb részét adja a teljes fogyasztásnak, de az adatok biztosak. A Nielsen adatai szerint a vizsgált szeszek közül messze a legtöbb alkoholt sör formájában visszük be, második jócskán lemaradva a vodkák és a gyomorkeserűk, utánuk jön csak a pálinka. Idén júniusra tisztaszeszben nézve 1,5 százalékkal többet vásároltunk a megelőző 12 hónaphoz képest, értékben viszont majdnem 9 százalékkal, érezhetően többet költöttünk alkoholra.

Egy főre nézve délnyugaton veszik az emberek a legtöbb alkoholt: Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyék végeztek az élen. Budapestet és környékét az északnyugati régió is előzi.

Sörből kb. ötmillió literrel ittunk többet az idén nyárig, mint a megelőző egy éves időszakban, de ez csak egy százalékos növekedést jelent. Az ízesített sörök forgalma is növekedett, ahogy a búza és kukoricasöröké is, ahogy a hagyományosoké is. Emellett az alkoholmentes sörök forgalma is nőtt, de ezek csak a bolti sörforgalom nagyjából 7 százalékát teszik ki mennyiségben. A ciderek, 14 százalékkal fogyott több belőlük a mostani időszakban.

A gyomorkeserűkről kiderült, hogy a kereslet egyre inkább eltolódik a kisebb kiszerelésű piák felé. Vodkából hat százalékkal vettünk többet mint egy évvel korábban. Ízesítetlen vodkából 25 százalékkal vettünk, mennyiségben többet, mint egy évvel korábban, és édesebb, gyümölcsös ízesítésű vodkák is erős növekedésben vannak.

A pálinkafogyasztás nagyon visszaesett, legalábbis a bolti termékeké, ugyanakkor ezt a fajta alkoholt jellemzően otthon készítik Magyarországon. A whisky-k is némi növekedést mutatnak, de ez döntő részben az olcsóbb saját márkás whisky-k növekvő népszerűsége miatt van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.