2021. március 3. szerda Kornélia

Felütötte a fejét a kegyetlen vírus: az idős magyarok háromnegyede veszélyben van


Már észleltek influenzaszerű megbetegedéseket Magyarországon, a szakemberek szerint érdemes előre gondolkodni, és beoltatni magunkat a kór ellen. Bár maga az influenza jóesetben nem veszélyes, de az esetleges szövődmények eléggé súlyosak lehetnek. Ahogy már évek óta, idén is kérhetik a jogosultak (javarészt a 60 év felettiek) az ingyenes védőoltást, de a tisztifőorvos szerint rengetegen nem adatják be maguknak a díjmentes vakcinát. Kiderült, hogy az idős magyaroknak csak a negyede védett a kórral szemben.

Bár csalóka volt ez a decemberi tavasz, hamarosan indul az influenzaszezon, a járvány már fel is ütötte a fejét az országban, legalábbis az influenza figyelőszolgálat múlt heti jelentése szerint bár még nincs tömeges járvány, de azért már itt motoszkál a kórokozó az országban. Az adatok szerint 2019. december 9-15. között az országban 9 280 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 27,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 38,7 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,6 százaléka, 8,4 százaléka 60 éven felüliek közül került ki.

Nagy baj még nincs tehát, de érdemes előre gondolkodni: a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint sem késő még decemberben is beoltatni magunkat influenza ellen, elkerülve a borzasztó szenvedést. Sőt, bár az influenza általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ám a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ingyen van, mégsem kérik

A központ idén is felhívta a figyelmet, hogy 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához. Akik nem jogosultak az ingyenes vakcinára, azoknak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia: nagyjából 3000 forintért szerezhető be a vakcina.

Ugyanakkor valamilyen érthetetlen okból rengetegen nem kérik az ingyenes vakcinát: Müller Cecília országos tisztifőorvos novemberben arról számolt be, hogy bár az elmúlt években egyre többen vették igénybe a térítésmentes védőoltást, tavaly a rendelkezésre álló mennyiségnek csak a 60 százaléka fogyott el, ami - mint fogalmazott - nem túl jó arány.

Hasonló képet festenek az Eurostat adatai is: bár az uniós statisztikai hivatal csak a 65 éven felüliek tekintetében közölt adatokat, ezekből is kirí, hogy eléggé csehül állunk. Kiderült ugyanis, hogy Magyarországon csak az említett korosztály kicsit több mint negyede (26,8%) volt beoltva influenza ellen 2017-ben, és ez az arány a tisztifőorvos nyilatkozatából kiindulva azóta sem javulhatott túlságosan sokat.

Sőt, ha megnézzük az Eurostat rendelkezésre álló adatait, akkor láthatjuk, hogy egyre rosszabb a helyzet Magyarországon. A hivatal 2002 óta jegyzi a hazai statisztikákat, 17 éve még a 65 éven felüliek 36,8 százaléka volt védett a kór ellen, a rekord pedig a következő évben volt, amikor még egy tized százalékkal javult az arány.

Minimális bizakodásra ad okot, hogy mialatt 2016-ban már csak 24 százalék volt a beoltott idősek aránya, 2017-re ez javulni tudott.

Európában sem állunk jól

Ha az EU-s átlagot nézzük, annak is jóval alatta vagyunk: 2017-ben ugyanis a 65 év feletti uniós polgárok 44,34 százaléka adatta be magának a vakcinát. Ugyanakkor a régióban még egészen jól szerepelt Magyarország, hiszen ugyanez az arány a környező országok közül Horvátországban 23 százalék, a cseheknél 20,26. Romániában még az idősek ötöde sincs beoltva, csak 16,1 százalékuk, de Szlovákiában (13%) Szlovéniában (11,8%) és Szerbiában is jóval kisebb a védett 65 év felettiek aránya, mint Magyarországon. Itt érdemes megjegyezni, hogy Ausztriáról és Lengyelországról nem közölt friss adatokat az Eurostat, illetve Bulgáriából sem voltak számok.

A lista legvégén Észtország áll, ahol az időseknek kevesebb mint 5 százaléka kapta meg a vakcinát 2017-ben, de Észak-Macedóniában is csak 6,5 százalékos az arány, és a letteknél sem éri el a 7 százalékot a mutató. Ellenben az Egyesült Királyságban a 65 év felettiek majdnem háromnegyede (72,56%) védve volt a kór ellen, de a hollandoknál is 64 százalék az arány. Az összesítés harmadik helyén Portugália áll 60,8 százalékkal.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?