27 °C Budapest
Portrait of a woman blowing a dandelion at sunset in Boulder, Colorado. summer happy happyness woods forrest nature

Döbbenet: sokkal elégedetebbek az életükkel a magyaroknál még a románok is

PR
2024. április 24. 20:04

2022-ben az Európai Unióban az élettel való elégedettség átlagosan 7,1-es értéket mutatott, ami kisebb csökkenést jelent a 2018-as 7,3-as értékhez képest, de összhangban áll a 2013-as adatokkal - írta az Eurostat. A személyes kapcsolatok és pénzügyek terén eltérő elégedettségi szinteket tapasztaltak, míg a magasabb iskolai végzettség pozitívan korrelált a nagyobb elégedettséggel.

Az Európai Unióban végzett felmérés szerint 2022-ben az élettel való elégedettség átlagosan 7,1-es értéken állt egy 0-tól 10-ig terjedő skálán. Ez a szám kisebb csökkenést mutat a 2018-as 7,3-as értékhez képest, ugyanakkor közel áll a 2013-ban mért 7,0-es szinthez.

A felmérés rámutatott arra, hogy az emberek elégedettebbek személyes kapcsolataikkal (átlagosan 7,8) mint pénzügyi helyzetükkel (6,6). A pénzügyi elégedettség az elmúlt években növekedést mutatott: 2013-ban még csak 6,0 volt ez az érték, ami aztán fokozatosan emelkedett és stabilizálódott 6,6-ra 2022-re. A személyes kapcsolatokkal való elégedettség viszont magas maradt és viszonylag stabil az elmúlt évek során, egy kis emelkedéssel elérve a 8,0-s pontszámot 2018-ban.

Az iskolai végzettség fontos tényezőnek bizonyult az elégedettség tekintetében. Az adatok szerint a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők nagyobb elégedettségről számoltak be mind pénzügyi helyzetükkel, mind személyes kapcsolataikkal kapcsolatban. A pénzügyi elégedettség esetében az alsó középfokú végzettségűeknél mért 6,0-tól a felsőfokú végzettségűeknél mért 7,1-ig terjedt a skála. A személyes kapcsolatok terén kevésbé voltak markánsak a különbségek; itt a középfokú végzettségűeknél mért pontszámok 7,6-tól emelkedtek a felsőfokú végzettségűeknél mért 8,0-ig.

Ellentétben ezzel, a szabadidővel való elégedettség esetén fordított tendencia figyelhető meg: itt az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők jeleztek nagyobb elégedettséget. Az alsó középfokú végzettségűeknél ez az érték 6,9 volt, míg a felsőfokú vágásban részesültek körében csupán 6,6-ra csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországon az élettel való elégedettség átlagosan 6,9 ponton állt a 10-ből. Az osztrákok elégedettségi szintje 7,9, a románok 7,7, a szlovének 7,6, a szlovákok 7,0, a horvátok 6,8, a szerbek 6,1 pontos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 28. 08:17
Gyermekvállalással együtt jár egy állandó kérdés, ami mindig benned van, akár gondolsz rá, akár nem:...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
MEDIA1  |  2024. május 27. 20:42
A Neokohn a törlés előtt mintegy 30 ezer követővel rendelkezett.
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm