8 °C Budapest

Ennyibe kerülne, ha magánklinikán szülnél a koronavírus miatt: itt az árlista

2020. március 24. 17:04

Tekintettel a Magyarországon kialakult járványügyi helyzetre a közellátásban nagyrészt felfüggesztésre kerültek a nem akut fekvőbeteg ellátások, minden egyéb ellátás, vizsgálat jelenleg szünetel. Ez a különféle betegségekkel küzdők számára is nagy tehertétel, illetve a bizonytalan helyzetben a szülés előtt állók is nehéz helyzetbe kerültek. Azok számára, akik a közellátás helyett most a magánegészségügyi szolgáltatás igénybevételén gondolkodnak, a Pénzcentrum összegyűjtötte hol és milyen áron vállalják a szülés levezetését. Az biztos, hogy kevesen engedhetik meg maguknak a magánklinikák árait. Múlt évben ráadásul jelentős drágulást is végbement a magánkilinikák árszabásában, jelenleg egyelőre még nem nagyon emelkedtek az árak, de ki tudja meddig maradnak változatlanok. 

A koronavírus járvány következtében elrendelt intézkedések, illetve az íratlan szabályok - mint a #maradjotthon kampány - pár hét alatt teljesen felforgatták a megszokott és jó előre megtervezett életünket. A naptárba felvezetett időpontok, programok mind elmaradnak, legyen szó csak egy moziról, hajfestésről vagy egyenesen egy esküvőről. Mindegy, mennyire fontos, most csak egy dolog számít: mennyire életbevágó.

Különösen nehéz ezzel szembenéznie azoknak, akik szülés előtt állnak - amíg más azon bosszankodik, hogy a műkörmöshöz nem tud eljutni, addig nekik alapvető vizsgálataik maradnak el a következő hetekben, hónapokban, mert az orvosok most csak a legszükségesebbeket végezhetik. Ezen túlmenően pedig joggal aggódik a leendő anya és családja, hogy ha nő a fertőzöttek, ápolásra szorulók száma, hogyan lesz kapacitásuk az orvosoknak a szülészeteken elvégezniük a munkájukat. Ahogy általában a magyar orvosokra, a nőgyógyászat-szülészet területén dolgozókra is igaz, hogy rengeteg a 60-65 év feletti szakember. Akinek az orvosa a veszélyeztetett korosztályba tartozik, az már biztos lehet benne, hogy a szülését nem ő fogja vezetni a következő hetekben, vagy hónapokban. 

Az elmúlt években egyre nőtt azok száma, akik a magánklinikákat választották a közellátás helyett, hogyha várandósgondozásról, szülésről volt szó. Most, hogy a közellátás gyakorlatilag életmentésre rendezkedett be, sok szorongó várandós, kismama és család fejében megfordulhat, hogy magán-egészségügyi intézményt keres a szülés lebonyolításához. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy az egyes magánklinikákon milyen "szülési csomagok" találhatók a kínálatban, és ezek mennyibe kerülnek. 

Hányan választják a magánszolgáltatókat?

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által indított kutatás szerint (2018-as adatok alapján) a várandósok 97 százaléka a állami kórházban vagy klinikán szülne, és csak 2 százalékuk szülne magánúton (az otthonszülők száma elenyésző.). A kismamák 35 százalékának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy egyre többen választják évről évre a magánegészségügyi szolgáltatókat: az idén 10 éves jubileumát ünneplő Maternity Szülészeti- és Nőgyógyászati Magánklinika adatai szerint fennállásuk alatt több mint 6500 újszülött jött világra náluk, a születések száma éves szinten megtízszereződött. Az intézményben tavaly ötször annyi kisműtétet hajtottak végre, mint 2010-ben, a beavatkozások száma pedig átlagosan 15-20%-kal nő évente.

Mennyibe kerül a "magánszülés"?

A Róbert Magánkórházban több csomag közül is választhatunk. Az Arany csomag 455 ezer forint, mely magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a műtői költségeket császármetszés esetén, az apás szülést, gyermekágyi ápolást, az újszülött ellátást. Az elhelyezés kétágyas szobában történik, 2 éjszaka ára és étkezés van még az árban. 

A Platina csomag 695 ezer forintért tartalmazza ugyanezeket a szolgáltatásokat, de már választott orvossal és szülésznővel, plusz 1 éjszakával, családi vagy egyágyas szobában történő elhelyezéssel és a kísérője részére biztosított étkezéssel. Ezen túl még szoptatási tanácsadás is van a csomagban. 

A Gyémánt csomag kiegészül a szükség esetén adott érzéstelenítővel, még egy plusz éjszakával, a Czeizel Intézet köldökzsinórvér és szövet levétel és 1 éven át tartó tárolás szolgáltatásával. Ha az újszülöttnek szüksége van rá, oxigénterápia, kékfény terápia, és infúziós terápia is van a csomagban. Ezen túl még taxiszolgáltatást is biztosítanak Budapesttől 40 km-re távolságig oda-vissza. Mindez 1,495 millió forintba kerül. 

A Dr. Rose magánszülészetén a hüvelyi szülés érzéstelenítéssel és anélkül, 1 millió 120 ezer forinttól kérhető, a császármetszéses szülés 968 700 forinttól. Műtét esetén kérhetünk sterilizációt is, így a szüléssel együtt 1 208 100 forinttól érhető el a kombinált szolgáltatás. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magánkórház honlapján felhívja a figyelmet, hogy biztonsági okokból 2020.03.19-től csak előzetes időpont egyeztetés alapján fogadnak pácienseket. A honlap arról is tájékoztat, hogy 

[a klinika] felkészülve a jelen járványügyi helyzetre, minden óvintézkedést betartva zavartalanul folytatja működését: minden kezelést, szűrést, beavatkozást és műtétet elvégzünk, ami nem veszélyezteti pácienseink biztonságát. A betegellátás során fokozottan figyelünk a megfelelő higiénére, fertőtlenítésre.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag a Maternity orvosával 830 ezer forintba kerül, vendégorvossal 680 ezer forintba. Ebben benne van a természetes szülés, vagy császármetszés levezetése, epidurális fájdalomcsillapítás, vagy műtéti érzéstelenítés, 2 éjszaka komfortos családi szobában étkezéssel, 1 választott kísérővel, valamint az édesanya és az újszülött megfigyelése, ellátása. Tartalmazza továbbá a császármetszés esetén egy alkalmas gyógytornát, szoptatási tanácsadást, az anyakönyvezést és védőnői szolgáltatást. 

Az Exkluzív szülési csomag az alapcsomagok szolgáltatásain felül nem csak az orvos, hanem a szülésnő kiválasztását is biztosítja, a szülést követően 3 éjszakát családi VIP szobában, személyzettel és A’la Carte étkezést két fő részére. Továbbá tartalmazza az egyéni gyógytornát minden nap, a személyre szabott dietetikai tanácsadást, és egy fotóalbumot is az újszülöttről.

Az exkluzív szülés nagyjából annyiba kerül, mint egy luxusnyaralás a Karib-szigeteken két főre: 1,8 millió forintba.

A Maternitynél ikerterhesség esetére is vannak külön csomagjaik, amelyek attól függően, hogy a Maternity orvosát, vagy külsős orvost kérünk fel a szülés levezetésére 820 ezer, illetve 970 ezer forintba kerülnek.

A nyíregyházi Finnamed magánklinikán az exkluzív szülészeti csomag ára 890 ezer forint, császármetszés esetén 90 ezer forintos felárral. Ha extra napokat szeretnénk bent tölteni a kórházban, napi ötszöri étkezéssel és ápolási díjjal 39 ezer forintba kerül egy éjszaka. 

A pécsi Da Vinci Magánklinikán a spontán hüvelyi szülés (2 éjszaka) 850 ezer forint, míg a császármetszés (3 éjszaka) 990 ezer forint. A hozzátartozó ellátás/éjszaka napi 25 ezer forintba kerül. 

Általánosságban elmondható, hogy az árak jelenleg nem emelkedtek a tavaly áprilisi árszabáshoz képest. Egyedül a Dr. Rose Magánklinikán változtattak az árszabáson, különválasztva a császármetszést és hüvelyi szülést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem