2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Ennyibe kerülne, ha magánklinikán szülnél a koronavírus miatt: itt az árlista


Tekintettel a Magyarországon kialakult járványügyi helyzetre a közellátásban nagyrészt felfüggesztésre kerültek a nem akut fekvőbeteg ellátások, minden egyéb ellátás, vizsgálat jelenleg szünetel. Ez a különféle betegségekkel küzdők számára is nagy tehertétel, illetve a bizonytalan helyzetben a szülés előtt állók is nehéz helyzetbe kerültek. Azok számára, akik a közellátás helyett most a magánegészségügyi szolgáltatás igénybevételén gondolkodnak, a Pénzcentrum összegyűjtötte hol és milyen áron vállalják a szülés levezetését. Az biztos, hogy kevesen engedhetik meg maguknak a magánklinikák árait. Múlt évben ráadásul jelentős drágulást is végbement a magánkilinikák árszabásában, jelenleg egyelőre még nem nagyon emelkedtek az árak, de ki tudja meddig maradnak változatlanok. 

A koronavírus járvány következtében elrendelt intézkedések, illetve az íratlan szabályok - mint a #maradjotthon kampány - pár hét alatt teljesen felforgatták a megszokott és jó előre megtervezett életünket. A naptárba felvezetett időpontok, programok mind elmaradnak, legyen szó csak egy moziról, hajfestésről vagy egyenesen egy esküvőről. Mindegy, mennyire fontos, most csak egy dolog számít: mennyire életbevágó.

Különösen nehéz ezzel szembenéznie azoknak, akik szülés előtt állnak - amíg más azon bosszankodik, hogy a műkörmöshöz nem tud eljutni, addig nekik alapvető vizsgálataik maradnak el a következő hetekben, hónapokban, mert az orvosok most csak a legszükségesebbeket végezhetik. Ezen túlmenően pedig joggal aggódik a leendő anya és családja, hogy ha nő a fertőzöttek, ápolásra szorulók száma, hogyan lesz kapacitásuk az orvosoknak a szülészeteken elvégezniük a munkájukat. Ahogy általában a magyar orvosokra, a nőgyógyászat-szülészet területén dolgozókra is igaz, hogy rengeteg a 60-65 év feletti szakember. Akinek az orvosa a veszélyeztetett korosztályba tartozik, az már biztos lehet benne, hogy a szülését nem ő fogja vezetni a következő hetekben, vagy hónapokban. 

Az elmúlt években egyre nőtt azok száma, akik a magánklinikákat választották a közellátás helyett, hogyha várandósgondozásról, szülésről volt szó. Most, hogy a közellátás gyakorlatilag életmentésre rendezkedett be, sok szorongó várandós, kismama és család fejében megfordulhat, hogy magán-egészségügyi intézményt keres a szülés lebonyolításához. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy az egyes magánklinikákon milyen "szülési csomagok" találhatók a kínálatban, és ezek mennyibe kerülnek. 

Hányan választják a magánszolgáltatókat?

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által indított kutatás szerint (2018-as adatok alapján) a várandósok 97 százaléka a állami kórházban vagy klinikán szülne, és csak 2 százalékuk szülne magánúton (az otthonszülők száma elenyésző.). A kismamák 35 százalékának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy egyre többen választják évről évre a magánegészségügyi szolgáltatókat: az idén 10 éves jubileumát ünneplő Maternity Szülészeti- és Nőgyógyászati Magánklinika adatai szerint fennállásuk alatt több mint 6500 újszülött jött világra náluk, a születések száma éves szinten megtízszereződött. Az intézményben tavaly ötször annyi kisműtétet hajtottak végre, mint 2010-ben, a beavatkozások száma pedig átlagosan 15-20%-kal nő évente.

Mennyibe kerül a "magánszülés"?

A Róbert Magánkórházban több csomag közül is választhatunk. Az Arany csomag 455 ezer forint, mely magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a műtői költségeket császármetszés esetén, az apás szülést, gyermekágyi ápolást, az újszülött ellátást. Az elhelyezés kétágyas szobában történik, 2 éjszaka ára és étkezés van még az árban. 

A Platina csomag 695 ezer forintért tartalmazza ugyanezeket a szolgáltatásokat, de már választott orvossal és szülésznővel, plusz 1 éjszakával, családi vagy egyágyas szobában történő elhelyezéssel és a kísérője részére biztosított étkezéssel. Ezen túl még szoptatási tanácsadás is van a csomagban. 

A Gyémánt csomag kiegészül a szükség esetén adott érzéstelenítővel, még egy plusz éjszakával, a Czeizel Intézet köldökzsinórvér és szövet levétel és 1 éven át tartó tárolás szolgáltatásával. Ha az újszülöttnek szüksége van rá, oxigénterápia, kékfény terápia, és infúziós terápia is van a csomagban. Ezen túl még taxiszolgáltatást is biztosítanak Budapesttől 40 km-re távolságig oda-vissza. Mindez 1,495 millió forintba kerül. 

A Dr. Rose magánszülészetén a hüvelyi szülés érzéstelenítéssel és anélkül, 1 millió 120 ezer forinttól kérhető, a császármetszéses szülés 968 700 forinttól. Műtét esetén kérhetünk sterilizációt is, így a szüléssel együtt 1 208 100 forinttól érhető el a kombinált szolgáltatás. 

A magánkórház honlapján felhívja a figyelmet, hogy biztonsági okokból 2020.03.19-től csak előzetes időpont egyeztetés alapján fogadnak pácienseket. A honlap arról is tájékoztat, hogy 

[a klinika] felkészülve a jelen járványügyi helyzetre, minden óvintézkedést betartva zavartalanul folytatja működését: minden kezelést, szűrést, beavatkozást és műtétet elvégzünk, ami nem veszélyezteti pácienseink biztonságát. A betegellátás során fokozottan figyelünk a megfelelő higiénére, fertőtlenítésre.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag a Maternity orvosával 830 ezer forintba kerül, vendégorvossal 680 ezer forintba. Ebben benne van a természetes szülés, vagy császármetszés levezetése, epidurális fájdalomcsillapítás, vagy műtéti érzéstelenítés, 2 éjszaka komfortos családi szobában étkezéssel, 1 választott kísérővel, valamint az édesanya és az újszülött megfigyelése, ellátása. Tartalmazza továbbá a császármetszés esetén egy alkalmas gyógytornát, szoptatási tanácsadást, az anyakönyvezést és védőnői szolgáltatást. 

Az Exkluzív szülési csomag az alapcsomagok szolgáltatásain felül nem csak az orvos, hanem a szülésnő kiválasztását is biztosítja, a szülést követően 3 éjszakát családi VIP szobában, személyzettel és A’la Carte étkezést két fő részére. Továbbá tartalmazza az egyéni gyógytornát minden nap, a személyre szabott dietetikai tanácsadást, és egy fotóalbumot is az újszülöttről.

Az exkluzív szülés nagyjából annyiba kerül, mint egy luxusnyaralás a Karib-szigeteken két főre: 1,8 millió forintba.

A Maternitynél ikerterhesség esetére is vannak külön csomagjaik, amelyek attól függően, hogy a Maternity orvosát, vagy külsős orvost kérünk fel a szülés levezetésére 820 ezer, illetve 970 ezer forintba kerülnek.

A nyíregyházi Finnamed magánklinikán az exkluzív szülészeti csomag ára 890 ezer forint, császármetszés esetén 90 ezer forintos felárral. Ha extra napokat szeretnénk bent tölteni a kórházban, napi ötszöri étkezéssel és ápolási díjjal 39 ezer forintba kerül egy éjszaka. 

A pécsi Da Vinci Magánklinikán a spontán hüvelyi szülés (2 éjszaka) 850 ezer forint, míg a császármetszés (3 éjszaka) 990 ezer forint. A hozzátartozó ellátás/éjszaka napi 25 ezer forintba kerül. 

Általánosságban elmondható, hogy az árak jelenleg nem emelkedtek a tavaly áprilisi árszabáshoz képest. Egyedül a Dr. Rose Magánklinikán változtattak az árszabáson, különválasztva a császármetszést és hüvelyi szülést.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk