2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Áttörés várható? Egy tucat ember már megkapta a magyar koronavírus-gyógyszert


Eddig egy tucat beteg már megkapta a magyar gyártású koronavírus-elleni szert, amely a hét eleje óta eddig senkinél nem okozott mellékhatást, egy betegnél pedig már konkrét javulást eredményezett. További kutatások is folynak idehaza.

Tegnap délutánig már tizenkét ember megkapta a remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni gyógyszert és a Richter Gedeon által kifejlesztett szer eddig még senkinél nem okozott mellékhatásokat - tudta meg az Index Kovács L. Gábortól, a kutatások fő koordinátorától. A portálnak a professzor elmondta, hogy bár még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a hatékonyságról, egy debreceni fertőzött, aki megkapta a kísérleti szert, kezdetben még oxigénre szorult, de csütörtökön már nem szorult oxigénkezelésre.

A középsúlyos tüneteket produkáló, tehát tüdőgyulladásos, illetve oxigét igénylő betegeknek infúzióban beadott gyógyszerből az engedélyek megszerzése után hétfőn kaptak először a betegek. A Richter körülbelül 3000 kórházi beteg kezelésére elegendő gyógyszert gyártott le, de a lap szerint nem kizárt, hogy az évek óta ismert hatóanyagból a kormány időközben rendelt más cégtől is. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt: a remdesivir "felére csökkentheti a halálozást".

A hazai Hungarian Clinical Research Infrastructure Network (HECRIN) program keretében egy másik anyagot, a japán favipiravir (Avigan) tablettát is vizsgálják 44 országgal együtt, amelyet korai, enyhe tüneteket produkáló betegeknek lehet adni a professzor ismertetése szerint, emellett szegedi és pécsi kutatókkal a fertőzés genetikai hátterét is kutatják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS