20 °C Budapest
Car breakdown

Szomorú igazságok derültek ki a mindennapokról: nincs mit tenni, 10-ből 3 magyar elhúzna innen

2023. szeptember 7. 13:03

Tízből hét ember szerint a biztosítások segítik az ember felkészültségét, tízből nyolcan pedig azt gondolják, hogy mindenki maga tehet a biztonsága érdekében, és ennek jegyében tudatosan követik bevételeiket és kiadásaikat is - derül ki az Ipsos által az Alfa Biztosító felkérésére elkészített friss kutatásából. A felmérés eredményeit Feitel Balázs, az Ipsos cégvezetője ismertette a biztosító által tartott sajtótájékoztatón, melyről a Pénzcentrum élőben közvetített.

A kutatás eredményeiből világosan látszik, hogy a válaszadók előtt álló legfontosabb kihívások ma döntően anyagiak - ismertette a kutatás eredményeit Feitel Balázs, az Ipsos cégvezetője. A válaszok alapján a lakosságnak csupán egyharmada érzi magát felkészültnek a vagyoni helyzete romlására, és mindössze 6 százalékuk mondta azt, hogy akár két évre elegendő megtakarítással rendelkezik.

A válaszadók a rendszeres megtakarításokat és a különböző biztosítási termékeket nevezték meg a felkészülés eszközeiként, ugyanakkor azt is elismerték, hogy mindkét téren jelentősek a lemaradásaik. A kutatási adatok szerint a megkérdezettek egyharmada nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, további 43 százalékuk pedig legfeljebb egy évre elegendő tartalékkal rendelkezik nem várt események esetén.

A vagyoni helyzet romlása mellett a jövő bizonytalansága az a terület, amitől a leginkább tartanak a magyar emberek. Tízből kilencen válaszolták azt, hogy erősen tartanak az árak emelkedésétől és az inflációtól, 45 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy szorong a világban tapasztalható gyors változások miatt. Az infláció (93%), a család biztonsága (73%) és a munkahely elvesztése miatt (55%) az Y-generáció tagjai aggódnak a legnagyobb mértékben.

Megtakarítani vagy külföldre költözni?

A válaszolók több mint fele számolt be arról, hogy csökkent a biztonságérzete az elmúlt egy év során. Több mint felük, 58 százalékuk szerint leginkább rendszeres megtakarítással készülhetünk a váratlan helyzetekre, míg 32 százalékuk a külföldre költözésben látja a megoldást. A megkérdezettek mindössze 36 százaléka válaszolta azt, hogy ma biztonságban érzi magát a világban.

A magyarok 83 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a jelentős megtakarítással rendelkezők felkészültebbnek érezhetik magukat a váratlan helyzetekben. Az így gondolkodók aránya a Baby-boom generációban a legmagasabb (89%), a Z-generációban pedig a legalacsonyabb (76%). A pénzügyi döntéseknél a lakosság 57 százalékát befolyásolja a váratlan helyzetektől való félelem. A többféle megtakarítási formával rendelkezők aránya mindössze 38 százalék a kutatási adatok szerint.

Egyre tudatosabbá válnak a magyarok

Tízből nyolc válaszadó szerint a saját felkészültségünkért mi magunk tehetjük a legtöbbet. A válaszolók 70 százaléka gondolja úgy, hogy a biztosítások segítenek abban, hogy legalább az életünk bizonyos területeit biztonságban tudjuk. A válaszok magas arányú pénzügyi tudatosságot tükröznek: a lakosság 82 százaléka tudatosan figyelemmel kíséri a bevételeit és a kiadásait annak érdekében, hogy a pénzügyei előre tervezhetőek legyenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Z-generáció ötödének nincsen biztosítása

A legmagasabb arányban (63%) lakásbiztosítással rendelkeznek a magyarok, ezt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (57%) követi a sorban. Élet- és balesetbiztosítással csupán a válaszadók alig harmada rendelkezik, míg egészség-, beteg- és nyugdíjbiztosítással még ennél is kevesebben (16-17%). Érdekesség, hogy miközben csak a válaszadók 31 százaléka mondta azt, hogy rendelkezik életbiztosítással, addig 61 százalékuk gondolta úgy, hogy rendelkeznie kell ilyen biztosítással annak, aki felkészültnek szeretné érezni magát. Ennek az aránytalanságnak többek között az is az oka, hogy a lakás- és a kötelező biztosítások viszonylag olcsók, ellentétben az egyéb biztosítási formákkal - árulta el Zatykó Péter, az Alfa Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Elsősorban a Z-generáció tagjaira jellemző, hogy semmiféle biztosítással nem rendelkeznek (23%). Nyugdíj- (25%) és balesetbiztosítással (36%) az X-generáció tagjai rendelkeznek a legnagyobb arányban.

A biztosítással nem rendelkezők elsősorban a pénzhiánnyal (32%) indokolják helyzetüket. Azok aránya, akik a jelenleginél magasabb jövedelem esetén döntenének úgy, hogy biztosítást kötnének, 43 százalék a kutatás szerint. A jelen pillanatban biztosítással nem rendelkezők 51 százaléka tervezi, hogy félretesz a jövőben.

Az idei év is rávilágított a klímaváltozás jelentette problémákra

A felkészültség fontosságára az idei, viharokban és időjárási szélsőségekben bővelkedő nyár is ráirányította a figyelmet. A lakás- és vagyonbiztosítások terén szezonnak számító periódus elképesztő számokat produkált idén: 2023 első nyolc hónapjában a meteorológiai károkra kifizetett összeg 45 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem