5 °C Budapest
The hand of a thief (in semi silhouette) reaches in through a broken car windshield window

Itt lopják el, törik fel a legtöbb autót Magyarországon: meglepő fordulat a bűntérképen

2023. március 27. 10:05

Immár nem Budapesten koncentrálódnak a személygépkocsik elleni bűncselekmények, így a kocsilopás, -feltörés sem. Mindez azért meglepő, mert messze a fővárosban koncentrálódik a legtöbb autó. Ennek ellenére a 100 ezer főre jutó autólopások tekintetében a megyei rangsorban Budapest "csak" a harmadik, autófeltörések esetében pedig a második helyen áll. Mutatjuk a friss bűntérképet!

Az elmúlt egy évben nem Budapesten összpontosultak a gépkocsik elleni bűncselekmények (autólopás, -feltörés) Magyarországon - derült ki a rendőrségi adatbázisból. A részletes adatok szerint a 100 ezer lakosra jutó autólopások száma 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrád megyében volt a legmagasabb, 25 ilyen bűncselekmény jutott ennyi emberre.

Sőt, Budapest ebben a tekintetben még a második helyen sincs, ott ugyanis Heves megye áll (18 db/100 ezer lakos), a főváros holtversenyben a harmadik Győr-Moson-Sopron és Tolna megyékkel karöltve, mindegyiknél 15 autólopás jutott 100 ezer lakóra a statisztika szerint.

A legnyugodtabbak a Hajdú-Biharban lakó autósok lehetnek, ahol mindösszesen 6 ilyen bűntény jutott 100 ezer emberre. De nem sokkal marad el Vas és Zala megye sem 8-8 esettel ugyanennyi főre vetítve, Somogy, Fejér, Csongrád-Csanád és Baranya megyékben pedig 10 gépkocsilopást mutatnak a számok 100 ezer lakosra.

Gondolhatnánk, hogy a gépkocsifeltöréseknél más lehet a helyzet, mégiscsak Budapesten koncentrálódik a legtöbb autó az országban, hiszen Pest megye jelentős hányada is ide ingázik be dolgozni. Ám, hogy az autólopásoknál, úgy a gépkocsifeltöréseknél sem a főváros vezeti a 100 ezer főre számított rangsort. Ugyanis, mialatt Budapesten 27 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre, közben Vas megyében 31 a mutató. A harmadik helyen Heves megye áll 19-el.

Ebben a tekintetben Békés megye áll a legjobb helyzetben az éves adatok alapján, ugyanis ott csak 3 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre. Ezt követi Borsod és Szabolcs megye 4-el, Baranyában, Fejérben és Hajdú-Biharban pedig 5-5 autófeltörés jutott 100 ezer lakóra tavaly és idén február között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Új módszere van a tolvajoknak

Mint korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, egyre szaporodnak a saját indítókulccsal történő autólopások Magyarországon, valamint mostanában trélerekkel is dolgoznak a bűnözők.

Vezda László, az Autóvadász Egyesület alapítója szerint főképpen vidéken terjed a "besurranós módszer", azaz a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal és a kocsiban lévő kulccsal visznek el jellemzően idős személyautókat úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.

Az ORFK adatai pedig igazolják a fenti térképeken látottakat, míg eddig Budapestről tűnt el a legtöbb kocsi, 2022-ben az országosan ellopott személyautók 29,7 százaléka tűnt el a fővárosból. Érdekesség, hogy a kismotorokat is viszik a bűnözők, tavaly is a Simson vezette a gépjárműkörözési toplistát, összesen 92 darab tűnt el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem